Cum ne ferim de toxiinfecțiile alimentare

O categorie de afecţiuni care dă baătaie de cap celor de toate vârstele, mai ales în perioadele de vacanță, este reprezentată de toxiinfecţiile alimentare, probleme de sănătate ce sunt cauzate de anumite tipuri de bacterii, virusuri sau paraziţi. Prin respectarea unor măsuri de igienă şi de depozitare a alimentelor, puteţi însă reduce riscul de apariţie a toxiinfecţiilor alimentare.
Specii de bacterii precum Salmonella, Shigella, Clostridium, stafilococ sau enterococ sunt printre cele care provoacă toxiinfecţiile alimentare.
Carnea şi produsele din carne, mezelurile, conservele, peştele, laptele şi produsele lactate precum și derivatele precum frişca, smântâna, brânza sau iaurtul, ouăle, mai ales cele de raţă şi cele depozitate incorect, sunt alimentele cel mai frecvent contaminate cu aceste microorganisme. Femeile însărcinate, copiii mici (sugarii, preşcolarii), persoanele trecute de 65 de ani şi persoane cu sistem imunitar afectat, în special bolnavii de boli cornice, sunt cele mai expuse categorii în a suferi de intoxicaţii alimentare.

Simptomele gastro-intestinale sunt principalele semne care apar în intoxicaţia alimentară. Primul simptom ce apare este, de obicei, diareea. Alte manifestări pot include greaţa, vărsăturile şi durerea abdominală, crampele, stările febrile. Toxiinfecțiile pot produce complicații deosebit de periculoase, inclusive deshidratarea organismului în urma vărsăturilor sau a diareei, lucru ce poate aduce grave complicații și chiar risc de deces. Atunci când aceste simptome se prelungesc sau cresc în intensitate, este recomandat să ne deplasăm la medical gastroenterolog de urgență.

Pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare sau a altor boli cu transmitere digestivă, medicii recomandă evitarea preparării alimentelor cu mai mult de două-trei ore înaintea consumului, în cazul în care nu există condiţii corespunzătoare de păstrare; alimentele preparate pentru sugari trebuie mâncate de către aceştia imediat după preparare, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider; alimentele trebuie gătite la temperaturi mai mari de 70 de grade Celsius; vasele în care urmează să fie gătită mâncarea trebuie spălate bine; şi mâinile trebuie spălate înainte de fiecare masă şi după utilizarea toaletei; fructele, zarzavaturile şi verdeţurile trebuie spălate atent înainte de a fi mâncate; pentru prepararea alimentelor se vor utiliza doar surse de apă potabilă.

Leave a Comment