Speranțele protestatarilor de la Spitalul Județean intră în moarte clinică

Circa 50 de angajaţi ai Spitalului Județean de Urgență Zalău au întrerupt lucrul luni dimineață, în jurul orei 9, pentru a participa la un protest spontan. De altfel, și la finele săptămânii trecute, mai precis vineri dimineața, aceeași angajați au protestat în fața Spitalului, relamând că le-au fost diminuate veniturile salariale cu până la 50 de procente, în timp ce condițiile de muncă au rămas aceleași.

Cei mai afectaţi de reducerile salariale sunt infirmierii, registratorii medicali, brancardierii și angajații cu studii superioare din cadrul laboratorului clinic, care spun că au scăderi salariale între 1.000 şi 1.700 de lei în urma aplicării noii legi a salarizării şi a noului regulament al sporurilor.

Contactat, managerul Spitalului Județean de Urgență Zalău, Liliana Neaga, a declarat luni că, în urma aplicării ultimelor modificări legislative privind salarizarea personalului din unitățile sanitare de stat, un număr de 344 de angajați ai instituției au înregistrat diminuări salariale. De asemenea, Liliana Neaga ne-a spus că reprezentanții conducerii Spitalului au discutat cu protestatarii, dar în actualele condiţii legislative, nu se pot acorda sporuri mai mari. „Am discutat, pe rând, cu reprezentanţi ai brancardierilor, registratorilor medicali, infirmierelor, din partea personalului cu studii superioare angajat al laboratorului clinic, pentru că acestea sunt categoriile de personal care au pierdut din veniturile salariale. Dorinţa noastră, a tuturor, este să putem să acordăm salarii aşa încât să nu piardă din venituri, dar în momentul de faţă, pe ce înseamnă suma alocată din partea Consiliului Judeţean pentru sporuri şi regulamentul de sporuri care trebuie aplicat, nu îţi poţi permite acest lucru. Noi, practic, acordând sporurile la limita minimă din regulament, nu ne încadrăm în suma respectivă şi acolo, pe lângă sporurile acordate pentru condiţii de muncă, sunt incluse în orele de gardă şi orele de sâmbătă-duminică. Dacă am încerca să acordăm sporurile mai mari, ar trebui să tăiem din celelalte sporuri, ceea ce poate fi şi mai nefavorabil. Doar prin modificări legislative ar putea fi găsite soluţii”, a precizat sursa amintită.

 

Liliana Neaga a mai făcut cunoscut că pierderile salariale suferite de personalul auxiliar afectează şi munca în echipă, în cadrul actului medical. „Pe mine, personal, chiar mă doare foarte, foarte mult. Unu la mână, pentru că oamenii pierd din venituri şi, doi la mână, pentru că se dezbină personalul şi ceea ce ar trebui să fie o echipă în acordarea asistenţei medicale explodează. Faptul că ai crescut salariile medicilor şi asistenţilor nu garantează o atmosferă mai bună în care tu să-ţi prestezi activitatea, pentru că ai alături de tine, în echipă, oameni care au pierdut la salariu”, a încheiat Liliana Neaga.

În condițiile date, protestatarii fac cunoscut că nu vor renunța la solicitările lor, astfel că, în perioada următoare, vor continua să protesteze pentru drepturile pe care le-au pierdut în urma aplicării noii legi a salarizării şi a noului regulament al sporurilor.

One Thought to “Speranțele protestatarilor de la Spitalul Județean intră în moarte clinică”

  1. Anonim

    O maturatoare de LA spital are salariului dublu decat pensia unuia cu stagiu complet. Rusine PSD!

Leave a Comment