Oficiu Fitosanitar Sălaj: Stropiri la pruni

Pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare: POLYSTIGMA RUBRUM (pătarea roșie a frunzelor de prun), CORINEUM BEIJERINCKII (ciuruirea frunzelor) și dăunători: LASPEYRESIA FUNEBRANA (Gen. I, viermele prunelor). POLYSTIGMA RUBRUM (pătarea roșie a frunzelor de prun) – ciupercă iernează sub formă de peritecii. Infecțiile primare sunt făcute de ascosporii formăți primăvară, care în condiții de umiditate, sunt proiectați afară din asce și ajung pe frunze. În timpul vegetației, după apariția infecțiilor primare, ciupercă se răspândește prin picnosporii antrenați de insecte și apă de ploaie, de pe frunzele bolnave pe cele sănătoase. Pe…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 3 Mai

1923: la Şimleu Silvaniei apare primul număr al ziarului „Plugarul”, condus de dr. Emil Lobonţiu S-a întâmplat în 3 mai 1469 – S-a născut Niccolò Machiavelli, scriitor, om politic şi istoric, reprezentant ilustru al istoriografiei renascentiste (m.21.06.1527). 1494 – Cristofor Columb descoperă Jamaica. 1616 – A murit William Shakespeare, dramaturg, poet englez (n.23.04.1564). 1848 – Are loc marea Adunare Naţională de la Blaj, în cadrul căreia românii ardeleni au adoptat programul Revoluţiei române din Transilvania, „Petiţiunea Naţională”. 1891 – Se înfiinţează Fundaţia Universitară Carol I, actuala Bibliotecă Universitară. 1898 – S-a născut Golda Meir, om politic, prim–ministru al Israelului (1968–1974). A demisionat…

Mai mult...

AFM a publicat noi liste cu dosare aprobate în cadrul Programelor Rabla Plus şi Rabla Clasic

Noi liste cu dosare aprobate în cadrul Programelor Rabla Plus, Rabla Clasic şi Piste pentru biciclete au fost publicate pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), informează news.ro. Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă, că a publicat noi liste cu dosare aprobate pe site-ul www.afm.ro în urma şedinţei comitetului de Avizare din 30 aprilie. În cadrul „Programului Rabla Plus” au fost publicate noi liste care conţin 269 de dosare aprobate pentru 1.775 ecotichete, în valoare de 45.286.000 lei. Pentru „Programul Rabla Clasic” au fost publicate noi liste care conţin 188 de…

Mai mult...

Un nou set de rezultate deosebite pentru elevii de la CNS

În perioada 24 – 28 aprilie s-a desfășurat la Suceava Olimpiada de Limba și Literatura română, etapa națională. Lotul Colegiului Național „Silvania” din Zalău a fost compus din elevi care au obținut rezultate bune și foarte bune la cele două probe, scris și oral. Tot luna trecută s-a desfășurat și Olimpiada de Limba și Literatura română pentru minorități, etapa națională. Elevele Fazekas Irisz, din clasa a X-a H, coordonată de profesor Imelda Chința, a obținut premiul III și Rebeka Lazăr, din clasa a IX-a B, coordonată de profesor Mariana Pop,…

Mai mult...

HC Zalău, eșec greu de digerat în fața Coronei Brașov

HC Zalău a ratat o șansă uriașă de a urca pe poziția a noua în clasament și de a scăpa de „zona fierbinte” a clasamentului. Echipa pregătită de Gheorghe Tadici a cedat inexplicabil, pe teren propriu, cu scorul de 24 – 30 în fața Coronei Brașov, formație ce era la egalitate de puncte cu echipa lui Tadici înaintea duelului de la Zalău. Eșecul este unul cu atât mai greu de digerat cu cât în partida tur, de la Brașov, Zalăul a fost egalată în ultimul minut. Oaspetele au condus încă…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 2 Mai

1999: se pune piatra de temelie a Bisericii greco-catolice „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Zalău S-a întâmplat în 2 mai 1519 – A murit Leonardo da Vinci, pictor, sculptor, inginer şi arhitect italian renascentist (picturi: ”Mona Lisa”, ”Cina cea de Taină”) (n.14.04.1452). 1772 – S-a născut Novalis (Friedrich Leopold von Hardenberg), poet romantic german (m.25.03.1801). 1859 – S-a născut scriitorul englez Jerome K. Jerome (m.14.06.1927). 1864 – A murit Giacomo Meyerbeer, compozitor, pianist şi dirijor german (n.05.09.1791). 1873 – A murit, la Hindelberg, Germania, Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Române; în timpul său au fost puse bazele…

Mai mult...

Oficiul Fitosanitar Sălaj: Stropiri la ceapă

Pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare: HYLEMIA ANTIQUA (musca cepei) GI, THRIPS TABACI (tripsul comun). HYLEMIA ANTIQUA (musca cepei) GI, atacă culturile de ceapă, usturoi și praz. Are două generații pe an. Iernează în stadiul de pupă în sol la 10-20 cm adâncime. Adulții apar la sfârșitul lunii aprilie-începutul lunii mai, care după o perioada de hrănire de 7-12 zile cu nectarul florilor încep copulatia și ponta. Incubația durează 4-7 zile, fiind influențată de condițiile de mediu, După eclozare larvele pătrund în țesuturile plantelor, frecvent pe la baza frunzelor, precum…

Mai mult...

Decese

Cu adâncă durere ne despărțim de un prieten drag, plecat fulgerător dintre noi, lăsând în urma lui un mare gol. Leca Liviu Suntem alături de familia pe care a iubit-o atât de mult. Dumnezeu să-l odihnească în pace. fam. Bolgar

Mai mult...

Cerșetoare prinsă la furat

În data de 25 aprilie, o femeie din localitatea Mogoșești, județul Satu Mare, a sesizat poliția că o persoană necunoscută s-ar fi prezentat la locuința sa și invocând o situație care să atragă mila, i-ar fi solicitat ajutor. Profitând de neatenția victimei, aceasta ar fi reușit să fure din locuință o sumă de bani. Polițiștii au identificat la scurt timp femeia, aceasta fiind din județul Sălaj. În continuare, sub supravegherea procurorului de caz, polițiștii continuă cercetările pentru documentarea întregii activități infracționale. M. S.

Mai mult...

Zălăuanul Iustin Pop, printre cei mai buni la Olimpiada Națională de Istorie

În perioada 27 aprilie – 1 mai 2024 s-a desfăşurat la Braşov etapa națională a Olimpiadei de Istorie. Lotul județului Sălaj a fost reprezentat de șapte elevi ai Colegiului Național ,,Silvania” din Zalău, care au obținut rezultate excelente. Cei mai mulți au fost pregătiți de profesoara Corina Forț. MENȚIUNE – POP RAREŞ-IUSTIN, din clasa a X-a C, (nota 9,15, a patra notă dintr-un total de 65 de participanți); MENȚIUNE – ROȘAN EVELIN, din clasa a XII-a F (nota 9,10, a cincea notă dintr-un total de 60 de participanți); MENȚIUNE –…

Mai mult...

Ghid dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile

AJFP Sălaj face cunoscut faptul că ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistență contribuabili/Ghiduri curente si alte materiale informative, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice care realizează venituri din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile din patrimoniul personal. Într-o manieră accesibilă și simplificată, ghidul conține informații utile privind definirea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, contractul de locațiune și înregistrarea fiscală a acestuia, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), modalitățile de plată ale impozitului și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum…

Mai mult...