Calendar istoric al judeţului Sălaj – 19 Mai

1946: Poliţia şi Jandarmeria zălăuană opreşte, prin forţă, desfăşurarea unei mari adunări populare ocazionată de Congresul Naţional al PNŢ   S-a întâmplat în 19 mai 1802 – Legiunea de onoare (Legion d’Honneur) este fondată de Napoleon Bonaparte. 1887 – S-a născut Ion Jalea, sculptor român, membru al Academiei Române (d. 1983). 1919 – A fost înfiinţată organizaţia non guvernamentală Save the Children pentru apărarea drepturilor copilului. 1939 – A decedat George Petcu, poet român (n. 1917). 1962 – Marilyn Monroe a cântat la aniversarea preşedintelui american John Kennedy. CALENDAR CREŞTIN:…

Mai mult...

Doliu în voleiul sălăjean

Este doliu în voleiul din județul nostru. Din păcate, în această dimineață, Sorin Pop, primul antrenor al echipei de volei SCM Zalău, a murit. „Cu adâncă tristețe am aflat în această dimineață de decesul, acum câteva ore, a celui care a fost Sorin Pop, primul antrenor al echipei noastre de volei. Sub comanda lui Sorin, echipa noastră a reușit să devină vicecampioana României, chiar în primul sezon de existență. Îți mulțumim pentru ce ai făcut pentru voleiul zălăuan! Dumnezeu să te odihnească în pace”, este mesajul conducerii clubului.

Mai mult...

Sălăjenii își pot verifica situația contribuțiilor la sistemul de pensii

Instituţia Prefectului Sălaj a găzduit, vineri, şedinţa lunară a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice. În cadrul şedinţei, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Sălaj, Dumitru Căprar, a prezentat noutăţile din sistemul legislativ, care vizează drepturile pensionarilor şi facilităţile oferite persoanelor vârstnice, dar și informații concrete privind acordarea, distribuirea şi decontarea biletelor de tratament pentru persoanele îndreptăţite, din fonduri alocate de stat. Directorul Casei de Pensii Sălaj a precizat că, prin crearea unui cont pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, fiecare asigurat poate afla informaţii…

Mai mult...

Negociatorii Poliției Sălaj au convins un bărbat înarmat să se predea

Bianca, Vlad și Sorin sunt lucrătorii Inspectoratului Județean de Poliție Sălaj specializați în negociere, iar zilele trecute au fost solicitați să intervină la un caz dificil. Un bărbat și-a bătut soția, după care s-a baricadat în casă, a luat cu el un topor și a amenințat că va lovi pe oricine se apropie de el. După ce i-au ascultat povestea de viață, nemulțumirile și motivul care l-a determinat să reacționeze în acest mod, cu vorba bună și prin puterea convingerii, polițiștii i-au câștigat încrederea bărbatului. Au reușit să îl calmeze,…

Mai mult...

Eșec pentru SCM Zalău în ultima verificare dinaintea barajului

SCM Zalău a câștigat Seria a X-a din Liga a III-a de fotbal și va evolua la barajul pentru promovarea în Liga a II-a. Zălăuanii au susținut vineri după-amiaza ultimul meci din play-off, evoluând pe terenul formației Crișul Sântandrei, echipă aflată pe ultimul loc în play-off. Cu gândul la meciul din prima manșă a barajului, unde va întâlni Unirea Ungheni, SCM Zalău nu a dat foarte mare importanță jocului de vineri, cedând cu 1 – 2 în fața formației bihorene. Scorul a fost deschis de fostul jucător al Zalăului, Robert…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 18 Mai

1937: este consacrată Biserica greco-catolică din Pericei S-a întâmplat în 18 mai 1843 – S-a născut scriitorul spaniol Benito Perez Galdos („Dona Perfecta”, „Familia lui Leon Roch”) (m.04.01.1920). 1850 – S-a născut Oliver Heaviside, matematician, fizician si inginer britanic (m.03.02.1925). 1872 – S-a născut Lord Bertrand A.W.Russel, filosof şi matematician britanic, Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1950 (m.02.02.1970). 1888 – S-a născut Eugeniu Speranţia, poet şi eseist (m.11.01.1972). 1901 – S–a născut biochimistul american Vincent du Vigneaud, laureat al premiului Nobel pentru chimie în anul 1955 (m.11.12.1978). 1910 – Terra trece prin coada cometei Halley. Este cel mai apropiat contact din…

Mai mult...

Asistentă medicală din Crasna, laureată a premiului „Dr. Mozes Carol”

În data de 11 mai a avut loc la Oradea cea de-a XII-a ediție a decernării Premiilor „Dr. Mozes Carol”, în amintirea celui care a fondat Şcoala de Moaşe din Oradea, premiu inițiat în 2011 de Cseke Attila, din vremea când era ministru de resort. Premiile Dr. Moses Carol recompensează pentru profesionalism și dăruire anual trei asistente din judeţul Bihor şi o alta din judeţele limitrofe, Sălaj sau Satu Mare. Anul acesta premiul a fost decernat asistentei medicale Roatiș Andrea, din cadrul Spitalului de Boli Cronice Crasna. Roatiș Andrea a…

Mai mult...

Sălăjeanca Alice Ghile a primit Trofeul „Potcoava de Aur”

Îndrăgita interpretă Alice Ghile a fost dinstinsă cu Trofeul „Potcoava de Aur”, premiu pe care l-a primit la București, în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente dedicate muzicii populare românești. „Aș vrea să încep prin a îi mulțumi bunului Dumnezeu pentru bucuria pe care mi-a făcut-o prin acest premiu frumos. Mulțumesc distinsului juriu pentru apreciere, mă simt onorată! Cu adevărat un vis devenit realitate, să cânt pe scena Sălii Palatului din București, sub bagheta inegalabilului maestru Nicolae Botgros, alături de Orchestra <<Lăutarii>> din Chișinău. Mă înclin în fața dumneavoastră…

Mai mult...

Aurora Boreală sau Furtunile geomagnetice – pericolul potenţial suprem al unui viitor exclusiv electric

Oamenii sau minunat de faptul că Aurora Boreală s-a putu vedea din locuri neobişnuite. În fapt este vorba de o furtună geomagnetică sau solară, care dincolo de frumuseţea incontestabilă, poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţeţele electrice sau chiar pentru comunităţile care s-ar baza exclusiv pe energie electrică. Furtuna solară are loc atunci când activitatea solara interacţionează cu câmpul magnetic al Pământului.(CME). Fenomenul, este de fapt un nor încărcat cu particule emanate de soare, care traversează spaţiul cu viteze supersonice. În condiţii optime, aşa numitul nor poate atinge câmpul magnetic al…

Mai mult...

Ferestrele mari: de ce se potrivesc clădirilor de birouri?

Biroul este locul în care multiple sarcini sunt duse la bun sfârșit. Buna sa organizare trebuie avută în vedere încă de la alocarea încăperii angajaților. Spațiul trebuie să fie destul de mare și trebuie evitată aglomerarea cu piese de mobilier. În plus, mobilitatea și organizarea ar trebui luate în calcul întotdeauna. Toate componentele ar trebui să fie în armonie. Culorile ar trebui să se îmbine plăcut, iar micile piese de mobilier să se completeze una cu cealaltă. În acest cadru, chiar și ușile și ferestrele sunt importante. Fie că sunt…

Mai mult...

Noutăți editoriale: Friedrich Nietzche – Măruntaiele minții se află în inimă

Amestecul de entuziasm, speranță, cinism, lejeritate, ironie mușcătoare, înălțimi sublime, reflecții despre femeie și dragoste, disperare tăcută, raționalizări forțate și caruselul emoțional al acestui an crucial răzbate și din caietul de vară-toamnă pe care vi-l oferim spre lectură, alături de textul german așa cum a fost republicat în ediția electronică a operelor complete. Unele teme sunt prezente și în cărțile din proximitatea anului 1882, mai ales în Așa grăit-a Zarathustra, născută cu siguranță sub impactul poveștii cu Lou, în timp ce altele rămân inedite. Nietzsche a dat acestui caiet forma unei…

Mai mult...