Stupi distruși în Gâlgău Almașului. Apicultorul dă vina pe urși

În localitatea Gâlgău Almașului, stupii unui apicultor din satul Lupoaia au fost distruși. Contactat telefonic, bărbatul ne-a declarat că de vină, crede el, este un urs. Apicultorul a cerut și părerea unui vânător, care a confirmat prezența, cu săptămâni în urmă, a unui urs în pădurile din zonă. Acum trei ani, o problemă similară a fost înregistrată în satul ,,Huta”, la ieșirea din Sălaj.

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 4 Mai

1946: în incinta actualului Colegiu Naţional „Silvania” este dezvelit bustul lui Ady Endre   S-a întâmplat în 4 mai 1675 – Regele Charles al II-lea al Angliei ordonă construirea Observatorului Regal Greenwich. 1770 – S-a născut pictorul si desenatorul francez Francois Gerard, care prin lirismul sau anunta romantismul (m.11.01.1837). 1814 – Napoleon I este exilat pentru 100 de zile pe insula Elba. 1904 – Începe construcţia Canalului Panama. 1914 – S-a născut actriţa spaniolă Maria Felix (”Femeia fără suflet”, ”Devoratoarea”) (m.08.04.2002). 1928 – S-a născut preşedintele Republicii Arabe Egipt, Mohamed Hosni Mubarak (ales în octombrie 1981; reales în anii 1987, 1993 si…

Mai mult...

Ce mănâncă oamenii din întreaga lume de Paşte

Pe măsură ce copacii încep să înflorească odată cu începutul primăverii, gândurile creştinilor din întreaga lume se îndreaptă spre Paşti. Paştele este un moment pentru cei care îl sărbătoresc să fie alături de familie, prieteni şi cei dragi, relatează businessinsider.com. În mod tradiţional, familiile mexicane petrec adesea Vinerea Mare mâncând capirotada, o budincă dulce acoperită cu sirop zaharat, diverse fructe, nuci şi un strat de brânză. Fanesca este o supă bogată servită în Ecuador în săptămâna dinaintea Paştelui. Conţine lapte, tărtăcuţe, dovleci, fasole, cereale, mazăre, porumb, ouă şi cod sărat.…

Mai mult...

VIDEO: Tăiatul Paștilor în Aghireș

Tăiatul Paștilor este un frumos obicei care are loc astăzi în localitatea sălăjeană Aghireș. Îmbrăcați în costume populare, bărbații se adună în curtea bisericii, la Altarul de vară și, împreună cu familiile care au plătit Paștile, taie prescura și pregătesc vinul, toate fiind sfințite, special pregătite pentru credincioșii care vor merge la slujba de Înviere, dar și pentru ziua de Paști.

Mai mult...

Atenție, vopselele pentru ouăle de Paşte pot provoca boli grave!

În febra cumpărăturilor de Paşte nu ignorati etichetele, mai ales când este vorba de vopsea de ouă. Specialiştii unei asociaţii pentru protecţia consumatorilor au constatat că, de Paşte, ouăle se colorează cu E-uri. După ce au analizat 53 de produse, specialiştii au descoperit 22 de aditivi alimentari şi coloranţi. Majoritarea vopselelor au, în medie, câte cinci astfel de substanţe. Sunt şi produse unde numărul aditivilor este dublu. Cei mai utilizaţi aditivi alimentari folosiţi în vopseaua pentru ouă sunt acidul lactic şi azorubina, depistaţi în cazul a peste 60 la sută…

Mai mult...

SCM Zalău, victorie la scor de neprezentare

SCM Zalău a trecut fără emoții de Crișul Sântandrei, vineri după-amiaza, pe teren propriu, într-un meci din cadrul etapei a V-a a play-off-ului. Zălăuanii au dispus cu 3 – 0 de bihoreni, după ce la pauză au intrat la cabine cu avantaj minim. Stefan Niolic a deschis scorul în minutul 17 pentru SCM, iar la șase minute după pauză, Samuel Zimța a înscris pentru 2 – 0. În minutul 69, Sergiu Pop a „închis” conturile, înscriind pentru 3 – 0. După succesul de vineri, SCM Zalău a acumulat 52 de…

Mai mult...

PFA-urile se pot transforma în SRL-uri

Persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderilor familiale (IF) și întreprinderilor individuale (II) vor putea să treacă la regimul de societate cu personalitate juridică, precum societatea cu răspundere limitată (SRL), a decis Senatul. Inițiatorii își motivează inițiativa legislativă prin faptul că multe PFA-uri, II-uri și IF-uri au ajuns la un nivel de dezvoltare, măsurat prin cifra de afaceri, care „impune necesitatea trecerii de la contabilitate în partidă simplă la contabilitate în partidă dublă și diversificarea codurilor CAEN”. Legislația actuală impune însă restricții asupra acestor forme de organizare, fără a oferi posibilitatea de…

Mai mult...

Oficiu Fitosanitar Sălaj: Stropiri la pruni

Pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare: POLYSTIGMA RUBRUM (pătarea roșie a frunzelor de prun), CORINEUM BEIJERINCKII (ciuruirea frunzelor) și dăunători: LASPEYRESIA FUNEBRANA (Gen. I, viermele prunelor). POLYSTIGMA RUBRUM (pătarea roșie a frunzelor de prun) – ciupercă iernează sub formă de peritecii. Infecțiile primare sunt făcute de ascosporii formăți primăvară, care în condiții de umiditate, sunt proiectați afară din asce și ajung pe frunze. În timpul vegetației, după apariția infecțiilor primare, ciupercă se răspândește prin picnosporii antrenați de insecte și apă de ploaie, de pe frunzele bolnave pe cele sănătoase. Pe…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 3 Mai

1923: la Şimleu Silvaniei apare primul număr al ziarului „Plugarul”, condus de dr. Emil Lobonţiu S-a întâmplat în 3 mai 1469 – S-a născut Niccolò Machiavelli, scriitor, om politic şi istoric, reprezentant ilustru al istoriografiei renascentiste (m.21.06.1527). 1494 – Cristofor Columb descoperă Jamaica. 1616 – A murit William Shakespeare, dramaturg, poet englez (n.23.04.1564). 1848 – Are loc marea Adunare Naţională de la Blaj, în cadrul căreia românii ardeleni au adoptat programul Revoluţiei române din Transilvania, „Petiţiunea Naţională”. 1891 – Se înfiinţează Fundaţia Universitară Carol I, actuala Bibliotecă Universitară. 1898 – S-a născut Golda Meir, om politic, prim–ministru al Israelului (1968–1974). A demisionat…

Mai mult...

AFM a publicat noi liste cu dosare aprobate în cadrul Programelor Rabla Plus şi Rabla Clasic

Noi liste cu dosare aprobate în cadrul Programelor Rabla Plus, Rabla Clasic şi Piste pentru biciclete au fost publicate pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), informează news.ro. Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă, că a publicat noi liste cu dosare aprobate pe site-ul www.afm.ro în urma şedinţei comitetului de Avizare din 30 aprilie. În cadrul „Programului Rabla Plus” au fost publicate noi liste care conţin 269 de dosare aprobate pentru 1.775 ecotichete, în valoare de 45.286.000 lei. Pentru „Programul Rabla Clasic” au fost publicate noi liste care conţin 188 de…

Mai mult...

Un nou set de rezultate deosebite pentru elevii de la CNS

În perioada 24 – 28 aprilie s-a desfășurat la Suceava Olimpiada de Limba și Literatura română, etapa națională. Lotul Colegiului Național „Silvania” din Zalău a fost compus din elevi care au obținut rezultate bune și foarte bune la cele două probe, scris și oral. Tot luna trecută s-a desfășurat și Olimpiada de Limba și Literatura română pentru minorități, etapa națională. Elevele Fazekas Irisz, din clasa a X-a H, coordonată de profesor Imelda Chința, a obținut premiul III și Rebeka Lazăr, din clasa a IX-a B, coordonată de profesor Mariana Pop,…

Mai mult...

HC Zalău, eșec greu de digerat în fața Coronei Brașov

HC Zalău a ratat o șansă uriașă de a urca pe poziția a noua în clasament și de a scăpa de „zona fierbinte” a clasamentului. Echipa pregătită de Gheorghe Tadici a cedat inexplicabil, pe teren propriu, cu scorul de 24 – 30 în fața Coronei Brașov, formație ce era la egalitate de puncte cu echipa lui Tadici înaintea duelului de la Zalău. Eșecul este unul cu atât mai greu de digerat cu cât în partida tur, de la Brașov, Zalăul a fost egalată în ultimul minut. Oaspetele au condus încă…

Mai mult...