Atenție, vopselele pentru ouăle de Paşte pot provoca boli grave!

În febra cumpărăturilor de Paşte nu ignorati etichetele, mai ales când este vorba de vopsea de ouă.

Specialiştii unei asociaţii pentru protecţia consumatorilor au constatat că, de Paşte, ouăle se colorează cu E-uri.

După ce au analizat 53 de produse, specialiştii au descoperit 22 de aditivi alimentari şi coloranţi. Majoritarea vopselelor au, în medie, câte cinci astfel de substanţe. Sunt şi produse unde numărul aditivilor este dublu.

Cei mai utilizaţi aditivi alimentari folosiţi în vopseaua pentru ouă sunt acidul lactic şi azorubina, depistaţi în cazul a peste 60 la sută dintre produse. Albastrul briliant a fost găsit în cazul a 27 de produse, adică în aproape 51 la sută din total. Iar acidul citric şi tartrazina sunt E-uri găsite în 40 la sută dintre vopsele.

Tartrazina, un pigment galben, este cel mai periculos dintre coloranţi, spun medicii nutriţionişti.

Potrivit acestora, tartrazina poate da reacţii de la cele mai simple alergii, până la reacţii care necesită control medical. Vărsătură, constipaţie, stare generală proastă în special de natură digestivă, toate acestea pot fi cauzate de consumul exccesiv de ouă colorate cu substanţe de sinteză.

Periculoşi, mai ales în cazul copiilor, sunt aditivii care colorează ouăle în roşu şi albastru, adică azorubina şi albastrul briliant. Medicii recomandă să nu mâncăm mai mult de două ouă pe zi, să ne spălăm bine pe mâini după ce curăţăm ouăle şi să alegem vopsea cu cele mai puţine E-uri. Pentru asta, însă, trebuie citite cu atenţie etichetele.

Există şi reţete naturale de vopsire a ouălor cum ar fi foi de ceapă roşie şi foi de ceapă normală sau sfeclă roşie.

M. S.

2 Thoughts to “Atenție, vopselele pentru ouăle de Paşte pot provoca boli grave!”

  1. […] În febra cumpărăturilor de Paşte nu ignorati etichetele, mai ales când este vorba de vopsea de ouă. Specialiştii unei asociaţii pentru protecţia consumatorilor au constatat că, de Paşte, ouăle se colorează cu E-uri. După ce au analizat 53 de produse, specialiştii au descoperit 22 de aditivi alimentari şi coloranţi. Majoritarea vopselelor au, în medie, câte cinci astfel de substanţe. Sunt şi produse unde numărul aditivilor este dublu. Cei mai utilizaţi aditivi alimentari folosiţi în vopseaua pentru ouă sunt acidul lactic şi azorubina, depistaţi în cazul a peste 60 la sută… Citeste mai mult […]

  2. […] În febra cumpărăturilor de Paşte nu ignorati etichetele, mai ales când este vorba de vopsea de ouă. Specialiştii unei asociaţii pentru protecţia consumatorilor au constatat că, de Paşte, ouăle se colorează cu E-uri. După ce au analizat 53 de produse, specialiştii au descoperit 22 de aditivi alimentari şi coloranţi. Majoritarea vopselelor au, în medie, câte cinci astfel de substanţe. Sunt şi produse unde numărul aditivilor este dublu. Cei mai utilizaţi aditivi alimentari folosiţi în vopseaua pentru ouă sunt acidul lactic şi azorubina, depistaţi în cazul a peste 60 la sută…  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment