Ziua Internaţională a Holocaustului – marcată la Şimleu Silvaniei

Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului va fi marcată şi în acest an la Şimleu Silvaniei. Aflat la cea de a patra ediţie, evenimentul îşi propune să marcheze printr-o serie de activităţi 70 de ani de la deportările evreilor din Transilvania de Nord. Evenimentul este organizat de Primăria Şimleu Silvaniei, Consiliul Local Şimleu Silvaniei şi muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord – instituţii care au pregătit un program deosebit care se va desfăşura în 26 ianuarie 2014 la Sinagoga Muzeu şi la Casa de Cultură din Şimleu Silvaniei. Potrivit organizatorilor, la eveniment sunt aşteptate să participe personalităţi importante din viaţa culturală, politică şi religioasă din România, SUA şi Israel. Astfel, duminică 26 ianuarie, începând cu ora 14,15 la Sinagoga Muzeu din oraşul Şimleu Silvaniei va avea loc o expoziţie de picturi realizate de elevi ai cercului “Silvan-Art” din localitate, expoziţie intitulată “Suferinţă şi speranţă”, iar începând cu ora 15, la Casa de Cultură vor avea loc o serie de activităţi comemorative ale “Zilei Internaţionale a Holocaustului”. Este vorba despre deschiderea oficială a lucrărilor, discursuri a oficialităţilor prezente şi a invitaţilor speciali, interviu realizat cu Elly Berkovits Gross – supravieţuitoare a Holocaustului din Şimleu Silvaniei, care astăzi trăieşte la New York; recital poezii Elly Berkovits Gross – prezentat de elevii implicaţi în Proiectul de înfrăţire dintre Colegiul Naţional “Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei şi Liceul “Brener”, Petach Tikva; Alexander Hausvater – o altfel de viziune asupra fenomenului Holocaust – prezentare piesa de teatru “Păpuşarul” şi un concert comemorativ susţinut de formaţia “Mazel Tov” din Cluj-Napoca.

2 Thoughts to “Ziua Internaţională a Holocaustului – marcată la Şimleu Silvaniei”

 1. Anonim

  foarte bine ca ii comemoram pe altii care au suferit dar si mai bine ar fi daca I-am cinsti pe martirii si stramosii nostri care au suferit pentru neamul asta,in special victime ale ciumei rosii venite cu tancurile sovietice si care a distrus floarea natiei romane.
  se stie cine au fost cei care au fondat sistemul tortionar in Romania dar nu are curajul nimeni sa spuna public,doar ca sa restabilim adevarul istoric.

 2. Zalauan

  Anonimule, dar vad ca nici tu nu prea ai curajul sa spui care a fost natia celor care au venit calare pe tancurile lui Stalin , in banda lui Ana Pauker, pentru a bolseviza Romania.
  In 2014, iata ca ti-e frica sa spui numele acestei natii care pica in picioare, ca pisica, orice s-ar intampla.
  Eu va dau doar un nume din aceasta banda, Shaul Brukner, pe care romanii il cunosteau sub numele marelui `revolutionar`, Silviu Brucan !
  Ceausescu nu intamplator a fost asasinat in sfanta zi de Craciun, la zidul Targovistii.

Leave a Comment