Fragmente din mers

Daniel Săuca
Vreme apăsătoare. Vremuri apăsătoare. Pandemie apăsătoare. Viață politică apăsătoare. Pe când campanii electorale vesele? În România, țara urii și văicărelii generalizate.
Mai toată lumea vrea relaxare. Mulți se tem că vom ajunge din nou la starea de urgență. La valul doi. Nicicum nu-i bine. Poate au dreptate cei care au afirmat că suntem îndreptați spre „imunizarea de turmă”. Nu că nu ar exista printre noi destule „vite”.
Campania electorală continuă voios în Sălaj, de nu cumva sunt doar pregătiri de artilerie, prin diverse publicații online. Și pe sfântul facebook. Poate și alegerile vor avea loc pe facebook. Chiar așa, nu ar fi mișto să ne alegem primarii și consilierii pe bază de like-uri?
S-au împlinit 30 de ani de la mineriada din iunie 1990. S-au împlinit și 30 de ani de la revoluția din decembrie 1989. Pentru prea mulți români, pe degeaba.
Încă o declarație. Alexandru Rafila: „Numărul real de cazuri de COVID-19 în România este între 10 şi 20 de ori mai mare decât cel depistat” (adevarul.ro). Și încă un titlu. „Agențiile de turism: Avem șanse să recuperăm vara, dacă Arafat și cei din sănătate își vor asuma niște riscuri” (digi24.ro). Oare merită?
Știre. „În ultimele două săptămâni din luna iunie, vremea va fi ploioasă, iar temperaturile vor fi apropiate de cele specifice perioadei” (digi24.ro). Și o alta din luna mai 2020: „Cea mai gravă secetă din ultimul secol afectează România şi mai multe ţări din Europa de Est – Bloomberg” (economica.net).
Ioan-Aurel Pop: „Pe lângă multe altele, în aceste vremuri de restrişte şi de restricţii am învăţat să vorbim altfel decât româneşte, deşi aparent grăim tot în limba vechilor cazanii, în limba lui Eminescu şi Caragiale. Vorbim acum, după cum se vede, limba acestei molime: pandemie, coronavirus, carantinare, izoletă, termometrare, termoscanare, comorbidităţi, antiinflamatoare, asimptomatic etc erau până mai ieri inexistente. Unele dintre aceste cuvinte vor face carieră, altele vor dispărea în istoria limbii, devenind relicve, altele vor fi, o vreme, prilej de glume, cum ştie românul să facă de altminteri. Pandemia a schimbat, cel puţin, aparent şi limba noastră; limba noastră şi aşa destul de vitregită, de chinuită, de pocită” (agerpres.ro). Social-media și destule publicații online sunt, din păcate, în continuare, exemple în sensul ultimei fraze citate mai sus.
Hai să încheiem voios fragmentele din mersul tranziției de azi: „Păcănelele scapă de taxele aferente autorizațiilor, pe perioada stării de alertă” (hotnews.ro).

One Thought to “Fragmente din mers”

  1. ANONIM

    Tot nu-ti scapa nuanta ta de pesedist, Daniele!

Leave a Comment