Transportul public judeţean, deblocat de Guvern

Operatorii de transport persoane din Sălaj care doresc să-şi continue activitatea pe traseele din judeţ şi după data de 30 aprilie trebuie să depună o solicitare în acest sens la Autoritatea Rutieră Română – agenţia teritorială Sălaj.
Guvernul a prelungit, marţi, prin Ordonanţă de Urgenţă, valabilitatea licenţelor de traseu şi a programelor de transport public judeţean, întrucât acestea expirau la finele lunii aprilie, iar procedura de atribuire a transeelor pentru 2013-2019 fusese suspendată.
În 3 aprilie, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) i-a transmis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, în care îi solicită prelungirea, pentru cel puţin un an, a actualului program de transport în trafic judeţean şi metropolitan.
„Actualul program de transport în trafic judeţean şi metropolitan expiră la data de 30 aprilie, iar Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nu a luat, până în prezent, nicio decizie cu privire la activitatea de atribuire a traseelor judeţene şi metropolitane. Ca urmare, operatorii de transport rutier sunt puşi în situaţia de a închide activitatea firmelor de transport şi a trimite în şomaj peste 10.000 de angajaţi”, se arată în scrisoarea respectivă.
„Operatorii de transport nu pot continua activitatea, din punct de vedere legal, fără licenţe valabile. Persoanele responsabile cu gestionarea activităţii de transport rutier de persoane în trafic judeţean şi metropolitan nu percep dimensiunea repercusiunilor sociale ale atitudinii lor. O dată cu expirarea valabilităţii licenţelor de traseu, respectiv la 30 aprilie a.c., vor fi trimişi în şomaj circa 10.000 de angajaţi din sistem, fapt care va afecta şi familiile acestora, iar impactul social va fi cu atât mai mare”, preciza COTAR.
Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, „întrucât transportatorii au contestat Ordinul ministrului Administraţiei şi Internelor şi al ministrului Transporturilor şi Infrastructurii nr. 240/1614/2012, iar Curtea de Apel Piteşti a suspendat executarea acestui Ordin, procedura de atribuire a traseelor din Programul judeţean de transport 2013-2019 a fost suspendată. Deoarece data soluţionării pe fond a cauzei este incertă, este necesară prelungirea valabilităţii Programelor de transport public judeţean, precum şi a licenţelor de traseu aferente acestora. Este ceea ce reglementează prezentul act normativ. Este ceea ce reglementează prezentul act normativ adoptat de Guvern”.
La nivel de judeţ, pe cele 62 de trasee, operează 19 societăţi de transport.

Alte articole

Leave a Comment