Apele minerale ar putea fi timbrate: se pregătesc scumpiri fără precedent

Un proiect de lege ce vizează apele minerale, un segment ce va ieși de sub tutela minelor sub care se afla până acum, a fost pus în dezbatere publică, zilele trecute, pe site-ul Ministerului Economiei. Viitoarea lege prevede creşteri ale taxelor de prospecţiune şi exploatare cu 34 la sută, iar taxa anuală pe suprafaţa de exploatare va fi mărită cu 67 la sută. Aceste  măsuri vor duce către scumpiri fără precedent pe segmentul acestor produse, printre cele mai cumpărate de români. Producătorii vor fi obligaţi să se reautorizeze după un nou regulament în termene care sunt prea scurte pentru a fi respectate, așa cum spun marii producători, iar sticlele de apă vor trebui timbrate, așa cum sunt ţigările şi alcoolul.

Proiectul de lege prevede ca autoritățile să elaboreze toate normele tehnice într-o perioadă de 30 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, şi ca acestea să redacteze și instrucțiunile privind procedura de evaluare a caracteristicilor apelor minerale naturale și de izvor în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii. Producătorii au termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a noii legi să se reautorizeze, sau 12 luni de la întocmirea procedurilor, însă procedura de autorizare durează peste aceste termen. Producătorii vor fi astfel forțați să funcționeze în ilegalitate sau să își oprească total producția până la implementarea acestora, lucru care reprezintă un aspect  benefic pentru consumatori, într-o piață invadată în părezent de produse neconforme sau chiar periculoase pentru sănătatea consumatorului. Reprezentanții pieței de ape minerale susțin că există neclarități în definirea unor termeni-cheie din cadrul acestui proiect.

Acesta definește sursa de apă subterană ca „una sau mai multe captări ale aceluiași zăcământ hidromineral”, ceea ce atrage o serie de neclarități sau chiar confuzii în ceea ce privește comercializarea apei sub diferite nume. La nivel național sunt mulți producători autorizați care exploatează din aceeași pânză freatică, aceasta fiind considerată o sursă, ceea ce înseamnă un singur brand. Astfel, este necesară definirea clară a noțiunii de sursă, pentru a putea stabili cărui producător i se va aloca această sursă și pe ce criterii, spun producătorii. Iar dacă din perimetrul considerat sursă nu pot fi comercializate mai multe branduri, se va ajunge la închiderea multor fabrici.

Prin acest proiect de lege, se prevede și aplicarea unui timbru pe apă, precum în cazul țigărilor sau alcoolului, ceea ce va conduce la scumpirea produsului final de la raft lovindu-se astfel în consumator. În plus, nu există decât un laborator de referinţă, ceea ce face ca, în caz de litigiu, producătorii să nu se poată apăra în timp util sau în mod corespunzător. Cuantumul redevenţei nu este cunoscut, proiectul specificând doar că, „cuantumul redevenței cuvenită bugetului de stat se stabilește prin legislația specifică”. În prezent, redevența pentru ape minerale naturale este echivalentul în lei a 4 euro/1.000 litri.

 

 

 

Leave a Comment