Pesta porcină bagă în sperieţi autorităţile

Autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Sălaj sunt în alertă după apariţia unui focar de pestă porcină africană în judeţul Satu Mare. În paralel cu interzicerea comercializării de porci în târgurile din judeţ, inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj monitorizează fermele şi îi sfătuiesc pe proprietarii de animale să raporteze orice deces în rândul porcinelor.
Măsurile vin în contextul alertei de pestă porcină declanşate la nivel naţional şi are ca scop prevenirea răspândirii acestei boli.
„În ultimele zile, în judeţ am avut patru notificări din teritoriu privind îmbolnăvirea şi moartea unor porci în Dobrin, Bălan, Şamşud şi Cehu Silvaniei. Conform manualului de diagnostic, am instituit toate măsurile necesare, am făcut teste specifice în cadrul laboratorului nostru pentru pesta porcină clasică, teste care nu au confirmat prezenţa bolii, şi am trimis la Autoritatea Naţională probe de sânge şi organe pentru pesta porcină africană. La unele am primit deja rezultatul – negativ, la altele, încă aşteptăm”, a precizat Mircea Martin, directorul DSVSA Sălaj, în cadrul şedinţei de miercuri, 30 august, a Colegiului Prefectural.
Reamintim că în urma descoperirii focarului de pestă porcină africană într-o gospodărie din judeţul Satu Mare, comercializarea porcilor în cele patru târguri autorizate din Sălaj – Jibou, Şărmăşag, Nuşfalău şi Crasna – a fost interzisă. Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Alte articole

Leave a Comment