ANAF: vremea avertismentelor a trecut, urmează amenzile

Legea prevenţiei nu se va mai aplica în cazul în care se constată lipsa din dotare a casei de marcat cu jurnal electronic. Inspectorii sălăjeni vor începe controalele, iar măsurile în cazul depistării neregulilor vor fi concretizate direct în amenzi, fără niciun avertisment dat în prealabil. Acestea sunt cuprinse între 8.000 şi 10.000 de lei şi pot duce chiar la suspendarea activităţii respectivei unități.

Peste 65.000 de contribuabili au beneficiat, din februarie 2018 și până în prezent, de prevederile legii preventiei, aplicată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), prin Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF). În primele şase luni din acest an, circa 18.400 de contribuabili au primit avertismente în loc de amenzi, beneficiind astfel de Legea prevenirii. În perioada menționată, inspectorii antifraudă au emis 1.073 de avertismente, din care, pentru 1.051 dintre ele au fost anexate și planuri de remediere. Dintre aceste avertismente, 941 au fost aplicate pentru nerespectarea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevăzute de lege, de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic. Și în anul precedent, potrivit ANAF, de la data intrării în vigoare a cadrului legislativ privind Legea prevenției, în perioada 05.02 – 31.12.2018, inspectorii antifraudă au verificat peste 47.500 de contribuabili și au aplicat 983 de sancțiuni contravenționale constând în avertisment, pentru 848 dintre acestea fiind anexate și planuri de remediere. Jumătate dintre acestea au fost aplicate pentru emitere de bonuri fiscale cu date eronate sau care nu conțineau toate datele reglementate de lege. Reamintim că Ministerul Finanțelor Publice (MFP) propune, printr-un proiect de act normativ, eliminarea contravenției referitoare la nerespectarea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevăzute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic sub prevederile Legii prevenirii nr.270/2017.

Măsura este necesară deoarece operatorii economici care încalcă obligația de dotare cu noile dispozitive nu au motive obiective pentru neconformare, în condițiile în care au fost emise autorizații de distribuție pentru aparatele de marcat care acoperă toate tipurile de activități economice, iar distribuitorii autorizați au stocuri de aparate de marcat noi. De asemenea, o mare parte dintre operatorii economici au achiziționat și instalat aparate de marcat cu jurnal electronic, iar perpetuarea acestei situații ar duce la discriminarea operatorilor economici corecți. Inspectorii DGAF din cadrul ANAF vor dispune de la prima abatere amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei, suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, precum și confiscarea sumelor nejustificate.

 

 

Leave a Comment