Fermierii sălăjeni pot primi subvenții dacă angajează persoane cu vârsta până în 40 de ani

Fermierii și societățile care vor angaja cel puțin două persoane cu vârsta de până la 40 de ani în agricultură, acvacultură sau industria alimentară vor putea beneficia de subvenții între 500 și 1.000 lei pentru fiecare angajat, potrivit unui proiect legislativ aprobat luni, 11 decembrie, la Senat. Potrivit documentului, salariații care se află în această situație vor beneficia de scutiri la impozitul pe venit.

Prevederile sunt incluse în proiectul de lege pentru aprobarea Programului pentru angajarea tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară de lege, aprobat luni, 11 decembrie, de senatori. „România este una dintre țările europene cu cel mai ridicat potențial în sectorul agricol, având a șasea cea mai mare suprafață agricolă utilizată dintre țările UE, dar se confruntă cu un randament foarte scăzut al producției agricole, din cauza mai multor factori (…) Unul dintre factorii importanți îl constituie criza forței de muncă din agricultură, aceasta fiind una dintre problemele cele mai grave cu care se confruntă în prezent fermierii”, susțin inițiatorii, în expunerea de motive a proiectului.

Programul vizează acordarea unui sprijin financiar angajaților din agricultură, acvacultură și industrie alimentară în vederea angajării tinerilor cu vârsta de până la 40 de ani pe o perioadă de cel puțin un an. Sprijinul financiar se acordă, pe o perioadă de 12 luni, angajatorului, în condițiile angajării a minimum doi tineri (în varianta inițială a proiectului erau prevăzuți trei tineri) cu vârsta de până la 40 de ani, pe locuri de muncă existente sau nou create.

Potrivit documentului, pot beneficia de prevederile legii angajatorii care îndeplinesc la data solicitării următoarele condiții de eligibilitate: sunt înregistrați conform legislației naționale în vigoare; desfășoară activități în domeniul agriculturii, acvaculturii și/sau industriei alimentare, dovedite cu documentul de înființare; nu se află în procedura de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operațională, dizolvare, lichidare sau administrare specială, nu au activitatea suspendată sau alte situații similare reglementate de lege; nu au datorii la bugetul național consolidat, atât pentru sediul social cât și pentru toate punctele de lucru

se obligă că încadrează cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată cu normă întreagă, în condițiile Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii, cu modificările și completările ulterioare, cel puțin 2 persoane cu vârsta de până la 40 de ani; se obligă să păstreze numărul locurilor de muncă la data accesării Programului și numărul locurilor de muncă create prin Program.

Tinerii cu vârsta de până la 40 de ani beneficiari ai Programului trebuie să aibă studii de specialitate în domeniul agricol, conform codurilor COR, stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

Documentul prevede că, prin derogare de la prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, angajatorul care face dovada angajării a doi tineri cu vârsta de până la 40 de ani beneficiază de următorul sprijin lunar pentru fiecare angajat conform programului: 1.000 de lei pentru studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură și/sau industrie alimentară; 750 de lei pentru studii medii de specialitate, precum și cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, acvacultură și/sau industrie alimentară; 500 lei pentru persoane fără studii.

Pentru ca angajatorul să beneficieze de sprijinul prevăzut, angajatul trebuie să nu mai fi beneficiat anterior de un alt sprijin la încheierea unui contract individual de muncă pentru prima angajare sau să nu fi avut încheiat un contract individual de muncă cu același angajator cu cel puțin 12 luni înaintea angajării.

Impactul bugetar pentru susținerea acestei scheme de sprijin financiar a fost estimat inițial la 25 milioane euro în următorii 4 ani.

Leave a Comment