Ziua Mondială a Bicicletei

Motto : „Nimic nu se compară cu plăcerea simplă de a merge pe bicicletă”.

John F. KENNEDY (1917-1063), președinte al Statelor Unite ale Americii

Bicicleta a fost inventată în Europa, în secolul al XIX-lea. Mai precis, în 12 iunie 1817, de către baronul german Karl Drais, fiind confecționată din lemn. Forma din zilele noastre i-a fost dată, în anul 1845, de către inventatorul german Milius, iar după anul 1850, s-a fabricat din fier, având roți de cauciuc. Bicicleta a influențat omenirea în mod considerabil, în multe domenii de activitate. În ultimul timp, a fost și este promovată ca mijloc alternativ de transport, subliniindu-se potențialul ei pentru conservarea energiei și a resurselor, precum și beneficiile pe care, mersul pe bicicletă, le aduce sănătății, în comparație cu mersul cu mașina, motocicleta etc.

Ziua Mondială a Bicicletei se sărbătorește în 3 iunie. Aceasta a fost adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în 12 aprilie 2018, prin Rezoluția din cadrul celei de-a 72 sesiuni ordinare. În acest context, la această dată, și în România se sărbătorește Ziua Națională a Bicicletei, prin Legea adoptată în 3 noiembrie 2020, de Camera Deputaților, la inițiativa a 21 de parlamentari ai Uniunii Democrate Maghiare din România, fiind promulgată de către președintele Klaus Iohannis, în 27 noiembrie 2020. De fapt, Asociația Mondială a Ciclismului și Federația Europeană a Cicliștilor au făcut campanie pentru o „Zi Mondială a Bicicletei”, încă din anul 2016, întrucât bicicleta reprezintă „o sursă de beneficii sociale, economice și de mediu și aduce oamenii împreună”.

Șimleuanii, de-a lungul timpului, au iubit și iubesc acest mijloc de transport, sub toate foloasele, organizând, în plus, diferite concursuri și demonstrații sportive, pe străzile orașului, pe pista de la Parcul „Kubik” (Complexul Sportiv „Cubic” de azi) și la Arena Sportivă, actualul Stadion „Măgura”. Ciclismul a fost practicat, atât în activitățile de agrement, cât și în cele competitive. Nagy József, Iosif Roman, Vasile Maxim, Ștefan Morlocan, Alexandru Galea, Paul Maghiar și Ioan Mercaș au înființat un club de ciclism, fiind multipli campioni ai Regiunii Crișana și câștigătorii mai multor concursuri de nivel raional, regional sau republican. Iosif Roman a fost legitimat, apoi, la AS „Dinamo” Brașov, obținând rezultate apreciabile în: Turul României, campionatele naționale (individual și pe echipe) și în concursurile de ciclocros.  Au fost organizate excursii cicloturistice în țară și în străinătate (Ungaria, fosta Cehoslovacie și fosta Germanie Democrată). Nagy István a fost vicecampion național la juniori (1970), clasat al IV-lea în rândul celor mai buni 10 sportivi sălăjeni ai anului 1970. De o largă popularitate s-au bucurat și concursurile organizate și desfășurate de secția de ciclism a Clubului Internațional „Lions” (începând cu anul 1996), cu sprijinul iubitorilor de sport: Kiss Zoltán, Ligia Mirișan, Fekete András, Irina și Vasile Fonoage, Hajdu Attila, Mihaiu Georgescu, Székely Levente, Raluca Șipoș, Sorin Tabacu și Ioan Șimonca. De amintit că, printre remarcații concursurilor de ciclism s-au aflat: Nagy István-senior și Nagy István-junior, Nagy Șandor, Ana Pădurean, Szává Károly, Novák Ștefan, Sós Vasile, Sorin Fati, Bede Arcadiu, Tatay Carol, Nagy Nicolae, Vasile Maxim, Cristian Rad, Biró Zsólt, Ionuț Blaga și alții.

Acum, când ne aflăm într-o perioadă „problematică” din multe puncte de vedere, vor fi binevenite programele Administrației Fondului de Mediu pentru finanțarea amenajării de piste de biciclete pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii, în scopul încurajării folosirii bicicletei spre locul de muncă, școală, casă și parc. Ca atare, sper/sperăm ca Primăria și Consiliul Local Șimleu Silvaniei să inițieze, din timp, proiecte adecvate acestor scopuri, având în vedere refacerea și modernizarea străzilor șimleuane, ca urmare a multiplelor lucrări folositoare urbei de la poalele Măgurii (rețele de apă, canalizare și gaz), efectuate în ultima perioadă!

prof. Marin ȘTEFAN

3 Thoughts to “Ziua Mondială a Bicicletei”

  1. […] Motto : „Nimic nu se compară cu plăcerea simplă de a merge pe bicicletă”. John F. KENNEDY (1917-1063), președinte al Statelor Unite ale Americii Bicicleta a fost inventată în Europa, în secolul al XIX-lea. Mai precis, în 12 iunie 1817, de către baronul german Karl Drais, fiind confecționată din lemn. Forma din zilele noastre i-a fost dată, în anul 1845, de către inventatorul german Milius, iar după anul 1850, s-a fabricat din fier, având roți de cauciuc. Bicicleta a influențat omenirea în mod considerabil, în multe domenii de activitate. În ultimul… Citeste mai mult […]

  2. […] Motto : „Nimic nu se compară cu plăcerea simplă de a merge pe bicicletă”. John F. KENNEDY (1917-1063), președinte al Statelor Unite ale Americii Bicicleta a fost inventată în Europa, în secolul al XIX-lea. Mai precis, în 12 iunie 1817, de către baronul german Karl Drais, fiind confecționată din lemn. Forma din zilele noastre i-a fost dată, în anul 1845, de către inventatorul german Milius, iar după anul 1850, s-a fabricat din fier, având roți de cauciuc. Bicicleta a influențat omenirea în mod considerabil,  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment