Zalăul împlineşte 30 de ani de la debutul pe prima scenă a voleiului Românesc

Echipa masculină de volei, care a activat sub două denumiri până în acest an, Elcond Zalău (1983 – 2003) şi Remat Zalău (2003 – 2013) a cucerit şase titluri de campioană naţională. Primele titluri au fost obţinute în trei sezoane consecutive: 1996 – 1997, 1997 – 1998, 1998 – 1999. A doua perioadă de glorie a început după exact zece ani, Remat Zalău câştigând alte trei titluri naţionale în sezoanele 2009 – 2010, 2010 – 2011 şi 2011 – 2012.

Sportul zălăuan se mândreşte, de ani buni, doar cu volei şi handbal, având în vedere că fotbalul se chinuie, de la un an la altul „să întoarcă lopata” doar la nivelul Ligii a III-a. Voleiul a obţinut, de-alungul celor 30 de ani, rezultate notabile, uneori chiar de excepţie, performanţe cu care acest oraş se va putea mândri şi peste decenii. Victoria de marţi seara, 3 – 0, obţinută de CS Volei Municipal Zalău pe teren propriu, în faţa campioanei Serbiei, Steaua Roşie Belgrad, a însemnat doar o pagină din istoria pe care unii spectatori prezenţi în tribună încercau să şi-o amintească.

Silvania Şimleu Silvaniei, mutată la Zalău după câştigarea Cupei Balcanice

Voleiul de performanţă în Zalău a început în anul 1983, odată cu mutarea echipei Silvania Şimleu Silvaniei în oraşul de la poalele Meseşului, după ce echipa susţinută de doctorul Ioan Puşcaş câştigase Cupa Balcanică. „În vara anului 1983 a avut loc o şedinţă la care au participat Nicolae Maier – directorul general al Intreprinderii de Conductori Electrici Emailaţi Zalău, Gheorghe Pora – fostul inspector şef al Miliţiei Judeţene şi doctorul Ioan Puşcaş, în care s-a decis ca echipa Silvania Şimleu Silvaniei să fie transferată la Zalău sub denumirea de Dinamo Elcond Zalău şi să continue activitatea de performanţă începută în oraşul de la poalele Măgurii”, rememorează Mircea Ghiurco, cel care timp de 20 de ani a ocupat funcţia de preşedinte la clubului Elcond Zalău.
Zalăul a avut volei şi înainte de ’83, dar numai la nivel de juniori şi de Divizia B (actualmente A2). Echipa a avut diverse denumiri: Voinţa, Voinţa-Didactica Zalău şi Didactica-Victoria Zalău, iar în componenţă erau profesori de sport, care, după încheierea carierei sportive s-au dedicat formării şi şlefuirii juniorilor.
Echipa care avea să se mute la Zalău în urmă cu 30 de ani era alcătuită din: Vasile Măşcăcan – antrenor-jucător, Mircea Tutovan, Cristian Strauff, Dănuţ Ciontoş, Ioan Ghic, Ioan Ţerbea, Ioan Popa, Ionel Colceag, Marius Năsăudean, Teofil Chiş, Alexandru Suciu şi Ioan Popescu. Preşedinte de onoare a fost numit Ioan Puşcaş, iar Gheorghe Pora şi Nicolae Maier au fost numiţi preşedinţi. Mircea Ghiurco ocupa funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Sportive Elcond Zalău, iar în scurt timp a devenit preşedinte, funcţie pe care a a ocupat-o timp de 20 de ani.
„Pentru noi a fost foarte dificil, fiindcă nu aveam echipă de performanţă în Zalău şi a trebuit să ne adaptăm din mers. Am format, însă, o echipă bună atât la nivel de conducere, cât şi ca lot de jucători, iar dovadă sunt performanţele pe care le-am obţinut în cei 20 de ani. Greutăţile au fost multe, dar au fost depăşite de satisfacţia rezultatelor şi a faptului că Sala Sporturilor era neîncăpătoare şi la propriu şi la figurat. Momentele cheie au fost mai multe: aducerea echipei la Zalău – 1983, trei ani mai târziu am decis să aducem acasă jucătorii sălăjeni, momentul în care am încheiat un protocol de colaborare cu CSS Zalău, dar şi câştigarea primului titlu naţional (1996 – 1997)”, a mai declarat Mircea Ghiurco.
Fostul preşedinte al Elcondului nu a putut trece cu vederea nici momentele neplăcute. „Cel mai dureros moment a avut loc în anul 2000, când, din postura de vicecampioană a României, am fost nevoiţi să ne desfiinţăm din cauza problemelor financiare”.
Din cele şase titluri câştigate de echipa de volei a Zalăului, trei au fost obţinute de echipa Elcond: 1996 – 1997, 1997 – 1998, 1998 – 1999.
Lotul echipe devenite, în premieră, campioană a României a fost alcătuit din: Marius Lazăr, Aurel Vlaicu, Mircea Abraham, Dănuţ Ciontoş, Sorin Iancu, Iulian Briscan, Radu Stoica, Arian Korca, Sergiu Ilieş, Cristian Boroeanu, Andrei Păun şi Valentin Zadacenko. Antrenori: Mircea Spătăcean şi Vasile Ştreang

Remat Zalău, prima echipă românească de volei prezentă în Champions Legue

Anul 2000 a fost unul „negru” pentru voleiul zălăuan, Elcond fiind nevoită să se desfiinţeze după ce a devenit vicecampioană a României. Jucătorii au plecat spre cele mai valoroase echipe ale momentului: Deltacons Tulcea şi Dinamo Bucureşti, iar voleiul zălăuan a început un nou drum, anevoios şi cu destule greutăţi, în Divizia B. Încă, nu a durat foarte mult până au apărut oamenii „de sfulet”, cel mai mare aport la „resuscitarea” voleiului zălăuan avându-l preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj – Tiberiu Marc şi omul de afaceri Liviu Ciupe. S-a reuşit promovarea în Divizia A, dar echipa nu a putut fi susţinută şi a retrogradat în 2004. Perioada „cenuşie” a durat un singur sezon, fiindcă în anul 2005, Remat Zalău avea să urce pe prima scenă a voleiului Românesc şi să obţină rezultate deosebite până în acest an, când denumirea clubului s-a schimbat în Volei Municipal Zalău.
Preşedintele Liviu Ciupe a construit pas cu pas o echipă care, la finalul sezonului 2009 – 2010 avea să devină campioană a României. Rezultatul era unul deosebit pentru club, fiindcă Remat Zalău a primit o invitaţie de participare în Championas League din partea Federaţiei Europene de Volei, devenind prima echipă românească de volei participantă într-o astfel de competiţie.
Au urmat alte două sezoane deosebite pentru echipa de volei a Zalăului: două titluri de campioană, o Cupă a României, alte două prezenţe în Champions League şi una în Cupa CEV, performanţe cu care Liviu Ciupe se mândreşte, cu toate că a decis să se retragă din acest fenomen. „Cei zece ani pe care i-am petrecut la echipa din Zalău au fost frumoşi, ani în care am obţinut rezultate deosebite pentru oraş şi judeţ. Personal, nu mi-am dorit nimic, fiindcă am fost foarte satisfăcut în momentul în care i-am văzut fericiţi pe zălăuanii care au umplut Sala Sporturilor. Mi-am dorit să-mi depăşesc „profesorii” (doctorul Ioan Puşcaş, Gheorghe Pora şi Nicolae Maier, n.r.), cărora ţin să le mulţumesc pentru faptul că au adus voleiul de performanţă în Zalău. Dacă ei nu ar fi fost, probabil nu eram nici eu la această echipă şi nici cei care au venit după plecarea mea. Celor care au preluat echipa le doresc să fie mai buni ca mine şi să-mi depăşească performanţele. Nu regret că am plecat, deoarece, cred că am obţinut tot ce se putea câştiga cu această echipă şi era normal să las locul altora, care se pricep la acest sport”, ne-a declarat Liviu Ciupe.
Lotul cu care Remat Zalău a obţinut primul titlu de campioană: Dan Borota, Adrian Feher, Marius Ciortea, Gjoko Josifov, Alexandar Ljubicic, Adriano Lamb, Mads Ditlevsen, Şerban Paşcan, Vasile Afloarei, Mihai Mărieş, Mihai Ciupe, Sergiu Ilieş, Valentin Pereu, Radovan Gavrilovic şi Goran Ivkovic. Antrenori: Dragan Djordevic, Michael Warm şi Aurel Vlaicu

Volei Municipal Zalău – un nou început

Odată cu plecarea de la echipă a omului de afaceri Liviu Ciupe, la club au avut loc o serie de modificări atât în conducerea administrativă şi tehnică, cât şi la nivel de lot. Aurel Vlaicu a fost numit antrenor principal în urmă cu un an, iar secundul acestuia până la finalul sezonului trecut a fost Ovidiu Macarie. În această vară, conducerea l-a preferat pe tănărul Bogdan Nicolae.
CS Volei Municipal Zalău a obţinut medalia de bronz la finalul sezonului trecut, după ce a fost învinsă în semifinale de SCM Universitatea Craiova, dar în acest an, obiectivul stabilit este câştigarea eventului, performanţă pe care zălăuanii speră ca favoriţii lor să o obţină.

Leave a Comment