Un vicecampion olimpic, împiedicat să se transfere la CSM Zalău

„Este dictatură în Federaţia Română de Atletism”, a tunat Gheorghe Guşet, multiplu campion la aruncarea greutăţii

Clubul Sportiv Municipal Zalău este foarte aproape de a-l transfera pe unul dintre cei mai valoroşi sportivi din România, Rareş Toader, vicecampion olimpic la tineret în proba de aruncare a greutăţii, însă transferul său la clubul de sub Meseş a devenit în ultimele luni o adevărată telenovelă. La scurt timp după desfăşurarea Jocurile Olimpice de Tineret din vara acestui an, Rareş Toader, unul dintre cei şase sportivi români care a urcat pe podium la competiţia din China, şi-a exprimat dorinţa de a se antrena cu Gheorghe Guşet, fostul mare aruncător de greutate şi recordman-ul României în această probă. Nu a durat mult din momentul în care Rareş Toader a făcut această afirmaţie că au şi început să apară presiunile asupra lui. Deşi sportivul în vârstă de 17 ani şi-a exprimat dorinţa de a se antrena la Zalău, iar părinţii acestuia şi-a dat şi ei acceptul ca fiul lor să se pregătească cu Gheorghe Guşet şi cu soţia acestuia, Federaţia Română de Atletism invocă tot felul de motive puerile şi amână de la o lună la alta luarea deciziei finale în acest caz.
„Este de neînchipuit că în România anului 2014 se pot întâmpla astfel de lucruri. Este dicatutră ceea ce se întâmplă în Federaţia Română de Atletism. Am întocmit toate actele necesare ca sportivul să nu întâmpine niciun fel de problemă, iar cei din federaţie amână cazul în speranţa că probabil îl vor putea convinge pe sportiv să aleagă alt club şi alţi antrenori. Oriunde în această lume ai dreptul să te antrenezi cu cine vrei tu. Nici pe vremea comunismului nu se întâmpla ceea ce se întâmplă acum în Federaţia Română de Atletism”, a declarat Gheorghe Guşet care intenţionează să facă sesizări în acest sens atât la Ministerul Tineretului şi Sportului, cât şi la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.
Cu toate că articolul 9 din regulamentul FRA spune clar că sportivul nu are nevoie de acordul clubului la care a fost legitimat dacă se transferă la o altă unitate şcolară până la obţinerea examenului de bacalureat, cei din forul de specialitate au amânat de mai multe ori cazul, susţinând că directorii celor două cluburi trebuie să ajungă la o înţelegere.
„Nu are nimeni nimic împotrivă, dar e un caz mai complicat. Este vorba despre o excepţie, de un sportiv de mare valoare. I-am explicat lui Guşet că e puţin mai complicat, nimeni nu riscă să dea repede un verdict. Cei de la Chimia Râmnicu Vâlcea (clubul la care este legitimat Rareş Toader, n.r.) au cheltuit milioane cu atletul şi e normal să le mai dăm cluburilor o şansă să se edifice. Cei doi directori de la Vâlcea şi Zalău să se întâlnească şi să renegocieze. Un sportiv se transferă cu acordul clubului”, a declarat pentru prosport. ro Florin Florea, secretarul general al FRA, cu toate că regulamentul spune cu totul altceva.
Înainte să ajungă la Zalău, sportivul a anunţat forul de specialitate că se va pregăti în perioada următoare alături de Gheorghe Guşet, însă bursa olimpică i-a fost trimisă tot la clubul din Vâlcea. „Deşi beneficiază de o bursă olimpică, aceasta i-a fost trimisă în continuare la Vâlcea. Este foarte greu să te pregăteşti când nu ţi se oferă nici măcar ceea ce ar fi normal să primeşti. Am primit sprijin financiar din parea domnului Paul Hodiş (fostul acţionar al echipei de volei, n.r.), însă pregătirea unui sportiv de talia lui Rareş Toader necesită cheltuieli mari, iar noi ne descurcăm cum putem până se va încheia această situaţie total anormală”, a precizat soţia şi fosta antrenoare a lui Guşet, Lorena Boberschi.
Începând din această toamnă, Rareş Toader are domiciliul în Zalău şi este elev la Liceul cu Program Sportiv „Avram Iancu”, antrenându-se din 25 septembrie sub comanda antrenorilor Gheorghe Guşet şi Lorena Boberschi.

Leave a Comment