Sărbătoarea sportului naţional la Dragu

Comuna Dragu va găzdui duminică cea de-a IX-a ediţie a Cupei „Dragoş Vodă” la oină, competiţie organizată de Şcoala Gimnazială nr.1 din Dragu în parteneriat cu Primăria Dragu, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Sălaj şi SA Agronova Dragu.

Evenimentul va avea loc pe terenul de sport din comună, iar întrecerea va fi rezervată atât juniorilor, cât şi seniorilor.
Sălajul va fi reprezentat de echipa Drum Nou Dragu, la seniori, iar la juniori, de Speranţa Dragu. La seniori vor mai participa echipele Măgura Coaş şi Dinamic Coruia, ambele din Maramureş, iar la juniori vor mai fi prezente Măgura Coaş, Cetatea Remetea Chioarului, ambele din Maramureş şi Şcoala Gimnazială Micula, din Satu Mare.
În cadrul aceleaşi competiţii se va desfăşura şi etapa zonală din cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar, unde se vor duela trei echipe: Speranţa Dragu, Cetatea Remetea Chioarului şi Şcoala Gimnazială Micula. Echipa câştigătoare se va califica la etapa finală din cadrul ONSS, programată în perioada 2 – 4 mai, la Suceava.
„În acest an sperăm să câştigăm locul întâi atât la seniori, cât şi la juniori şi să ne calificam în etapa naţională a ONSS de la Suceava. În opinia mea, cel mai important câştig este faptul că tradiţia şi acest brand numit oină este dus mai departe. În acest an, vom încerca organizarea unui joc amical de oină la finalul competiţiei între generaţii, generaţia actuala de la Scoala Gimnaziala nr.1 Dragu şi generatiile anterioare. Ţin să mulţumesc încă de pe acum partenerilor competiţiei: DJST Sălaj, SA Agronova Dragu, Primăria Dragu, care m-a sprijinit în toate acţiunile avute până acum. Această competiţie sper să fie şi anul acesta o adevărată sărbătoare a sportului naţional”, a declarat Cosmin Ardelean, directorul Şcolii Gimnaziale nr.1 din Dragu.

Istoria jocului de oină în comună

Meritul introducerii oinei ca sport şi transformarea lui în tradiţie şi brand în comuna Dragu este al profesorului Zah Teodor. Acesta a început în anul 1972 să formeze jucători din randul elevilor, participând la competiţiile judeţene zonale şi naţionale rezervate elevilor, una dintre ele fiind Cupa Pionerului. Pe măsură ce generaţiile de elevi au crescut, participarea la competiţii s-a extins la juniori şi seniori, formându-se astfel echipa Drum Nou Dragu, care între anii 1972 – 1989 a dominat competiţiile judeţene, zonale şi a participat la turnee finale: Cupa UTC, Campionatul Republican de Juniori şi Seniori, Cupa UNCAP, Cupa României. Mărturie stă panoplia de cupe, medalii şi diplome de la Şcoala Gimnazială Dragu. Din anul 2003, tradiţia este dusă mai departe până în anul 2012 de catre profesorul Dan Aluaş, iar din 2012 până în prezent, de catre profeorul de educaţie fizică şi sport, Cosmin Ardelean.

Leave a Comment