Retrospectiva sportiva 2009 (I)

Retrospectiva sportiva 2009 (I)

Pe baza articolelor aparute in cotidianul Magazin Salajean, va vom prezenta pe parcursul a patru episoade retrospectiva sportiva salajeana a anului 2009. In decursul anului recent incheiat, cele mai importante evenimente din lumea sportului salajean au fost promovarea echipei de fotbal FC Silvania Simleu Silvaniei, in premiera, in Liga a II-a si calificarea echipei de volei Remat Zalau in cupele europene, dupa zece ani de pauza.

Ianuarie

Anul incepe cu un transfer de marca la CS Remat Zalau, jucatorul sosit la gruparea zalauana fiind ex-stelistul Marius Ciortea. HC Zalau pierde primul meci al anului in fata campioanei Oltchim Ramnicu Valcea, tocmai pe terenul acesteia, insa din lotul care a facut deplasarea in Zavoi au lipsit patru titulare: Mirela Nichita, Georgiana Ciuciulete, Adriana Holhos si Alina Bratu. Voleibalistul zalauan Adrian Gontariu este desemnat cel mai bun jucator din nationala Romaniei la ultimele doua meciuri pe care nationala Romaniei le-a sustinut in primul turneu de calificare la Campionatul Mondial din 2010.

Editia a VI-a a Memorialului Radu Gog este castigata de Dream Team. Cu zece goluri inscrise in partida cu HC Dunarea Braila, Adriana Holhos revine in topul celor mai bune marcatoare din Liga Nationala, avand 65 de goluri marcate. Patru jucatori de la FC Silvania sunt pusi pe liber: portarii Marius Coman si Marius Suta si jucatorii de camp Florin Gavrus si Adrian Simioanca. FC Zalau il transfera pe fostul capitan al Unirii Dej, Ionut Podina.

Remat Zalau pierde in tie-break primul amical al anului, in fata celor de la Explorari Baia Mare. Pugilistul zalauan Adrian Poputea este convocat pentru prima data la lotul national de seniori. Vasile Stancel este instalat in functia de coordonator al Centrului de Copii si Juniori de la FC Zalau. Antrenorul Clubului Sportiv Favorit Zalau (actualmente CS Terra Zalau), Calin Marincas, efectueaza stagiul anual al antrenorilor de karate traditional. Voleibalistii de la Remat incep cu dreptul meciurile oficiale din noul an.

Castiga cu 3 – 0 meciul de pe teren propriu in fata echipei Dinamo Bucuresti. HC Zalau are o evolutie modesta in meciul cu Tomis Constanta si pierde cu scorul de 30 – 26 partida de la malul marii. Atleta Simona Maxim anunta ca nu mai vrea sa alerge pentru CSM Zalau si se transfera sub forma de imprumut la CSU Galati. Capitanul de echipa de la FC Silvania, Cosmin Iuhas, se transfera la Universitatea Cluj. FC Zalau renunta la stagiul de pregatire de la Sovata, urmand sa se pregateasca doar pe plan local.

CS Remat castiga cu scorul de 3 – 1 partida sustinuta in deplasare, in fata echipei Steaua Bucuresti. Dupa noua ani in care a obtinut pe teren propriu numai victorii in fata celor de la CSM Cetate Devatrans, HC Zalau este invinsa pe teren propriu cu scorul de 27 – 26 de formatia deveana. Handbalista Ana Maria Somoi devinde pentru prima data mamica. Noul membru al familiei este Maria Andreea, care a avut la nastere 3, 170 de kilograme si 53 de centimetri.

FC Silvania face primele trei achizitii din pauza de iarna: portarul Gabriel Gabor si jucatorii de camp Nicolae Mihoc si Flaviu Breaz. Voleibalistii de la Remat pierd cu scorul de 3 – 1, in deplasare, in fata echipei Tomis Constanta, partida din mansa tur a sferturilor de finala din Cupa Romaniei. Isi iau insa revansa cateva zile mai tarziu, invingandu-i in campionat, pe teren propriu, cu scorul de 3 – 1.

Februarie

HC Zalau rupe seria celor patru meciuri fara victorie, invingand pe teren propriu cu scorul de 31 – 22 CSM Ploiesti. FC Zalau incepe in forta seria amicalelor, primul adversar fiind Universitatea Cluj, in fata careia pierde pe teren propriu, in ultimul minut, cu scorul de 1 – 0. FC Silvania castiga cu scorul de 2 – 1 amicalul sustinut in deplasare, in fata celor de la Mechel Campia Turzii. Remat este eliminata din Cupa Romaniei dupa ce pierde cu scorul de 3 – 1 si partida de pe teren propriu, in fata celor de la Tomis Constanta. FC Silvania sustine un nou amical la Oradea, in fata celor de la FC Bihor, transformat in cele din urma in lupte de K1. Gontariu si compania raman neinvinsi in campionat, dupa ce castiga cu scorul de 3 – 1, in deplasare, in fata echipei Stiinta Bacau.

HC Zalau termina la egalitate partida din deplasare, scor 22 – 22, in fata celor de la Hidroconcas Buzau. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Porolissum Salaj castiga Cupa 24 ianuarie la minifotbal. Sahistul Andrei Farcas castiga la Satu Mare Cupa de Iarna. Echipa de volei (juniori I) de la CSS Zalau obtine calificarea in turneul semifinal din cadrul Campionatului National. FC Silvania pierde cu scorul de 4 – 2 amicalul de pe teren propriu cu Universitatea Cluj. La Zalau are loc faza zonala a Campionatului National de karate traditional, competitie la care este prezent si presedintele Federatiei Romane de Karate Traditional, Dan Stuparu. HC Zalau castiga la o diferenta de cinci goluri (31 – 26), meciul de pe teren propriu cu Universitatea Jolidon Cluj.

Remat invinge vicecampioana Romaniei, VCM LPS Piatra Neamt, cu scorul de 3 – 1. Mesesul Treznea este noua castigatoare a Cupei AJF Salaj. Atleta de la CSM Zalau, Paula Todoran, participa la ekidenul de la Yokohama, dupa doi ani de pauza. Voleibalistii (juniori II) de la CSS Zalau rateaza calificarea in turneul semifinal al Campionatului National. Sapte karateka de la CS Terra Zalau obtin calificarea la faza interzonala a Campionatului National de karate traditional. Karateka de CS Vidalis, Cristian Boldut obtine doua medalii, argint si bronz la Openul Ungariei.

Mihaela Cheta este convocata, in premiera, la lotul national de tineret. HC Zalau pierde duelul de pe teren propriu, scor 30 – 34, in fata echipei Rulmentul Urban Brasov. Un simplu antrenament pentru CS Remat Zalau, care invinge cu 3 – 0, in deplasare, Rapid Bucuresti. FC Zalau pierde cu scorul de 2 – 1, pe teren propriu, amicalul cu CFR II Cluj. La Cupa Romaniei, pugilistii Adrian Poputea si Pusok Levente se intorc cu cate o medalie: argint si bronz. Arbitrii Ioan Onicas, Paul Unimatan si Tunyogy Ferencz pleaca in Antalya, la stagiul anual al arbitrilor.

Atletul de la LPS Avram Iancu Zalau, este medaliat cu bronz la Campionatele Nationale de sala. Veste buna pentru clubul de fotbal FC Zalau. Aflat in imposibilitatea de a continua, dupa ce trei dintre actionari s-au retras din Consiliul de Administratie, clubul zalauan este salvat de Consiliul Local, care devine actionar majoritar.

Martie

Primele succese pentru cele doua echipe salajene angrenate in Liga a III-a: Sanatatea Cluj – FC Zalau 1 – 2 si Unirea Dej – FC Silvania 1 – 4. Remat obtine un nou succes in campionat, 3 – 0, pe teren propriu, in fata echipei Explorari Baia Mare. Voleibalistii (juniori III) de la CSS Zalau, obtin calificarea in turneul semifinal. Accidentata in partida cu Rulmentul Brasov, Georgiana Coadalata rateaza convocarea la lotul national de senioare. Voleibalistii de la Phoenix Simleu Silvaniei obtin primul succes al anului, 3 – 1, pe teren propriu cu UMF Unirea Cluj-Napoca. Clubul Sportiv Porolissum Zalau organizeaza faza zonala a Campionatelor Nationale de karate traditional, iar presedintele Federatiei Romane de Karate Traditional, Dan Stuparu, revine pentru a doua oara in decurs de o luna in Salaj.

FC Silvania castiga cu 3 – 2 meciul de pe teren propriu cu Gaz Metan Targu Mures, in timp ce FC Zalau pierde, tot pe teren propriu, cu scorul de 2 – 1 duelul cu Unirea Ungheni. Voleibalistii de la Remat s-au impus in tie-break in meciul de la Cluj, in fata echipei locale, Universitatea. Alina Bratu este inapoiata clubului Oltchim. Peste 20 de karateka zalauani obtin calificarea la faza finala a Campionatului National de karate traditional. Scoala Generala Cserey-Goga din Crasna devine campioana judeteana la handbal masculin. Sase karateka de la CS vidalis obtin calificarea la Campionatele Europene de la Kiev. Luptatorul de la CSM Zalau, Daniel Bota devine noul campion la lupte libere, la categoria 75 de kilograme. HC Zalau castiga fara mari eforturi, scor 31 – 26 intalnirea de pe teren propriu cu KZN Slatina. Remiza alba in partida FC Bihor II – FC Silvania. Remat trece de un nou adversar in campionat, 3 – 1 cu Torpi Targu Mures.

Starea deplorabila in care se afla gazonul de pe Stadionul Municipal nu permite disputarea meciului dintre FC Zalau si Liberty II Marghita. Atletul de la LPS Avram Iancu Zalau devine campion balcanic cu echipa Romaniei. Voleibalistii de la Scoala Gimnaziala Silvania Simleu Silvaniei obtin calificarea la faza nationala din cadrul Olimpiadei Nationale a Sportului Scolar. Echipa masculina de volei (juniori I) de la CSS Zalau termina pe locul secund la turneul semifinal si se califica in ultimul act al Campionatului National. Pas important spre Europa.

Remat castiga cu scorul de 3 – 0 meciul cu Remat Zalau. HC Zalau castiga la o diferenta de noua goluri (32 – 23) meciul de pe teren propriu cu Rapid CFR Bucuresti. FC Zalau face cel mai bun meci al returului si castiga cu 2 – 0 partida din deplasare, in fata echipei Avantul Reghin. FC Silvania trece fara probleme de FC Cisnadie, scor final 4 – 0 pe teren propriu. Consiliul Local aproba bugetul pentru sporturile de echipa. 720.000 de lei pentru HC Zalau, 600.000 de lei pentru FC Zalau si 380.000 de lei pentru CS Remat, suma ce starneste nemultumiri in randul conducerii Rematului. Mijlocasul Gabriel Vasvari incepe pregatirea cu FC Zalau, dar asteapta inca oferte si de la alte echipe.

Voleiul zalauan revine in Europa dupa o pauza de zece ani. CS Remat castiga cu 3 – 0 meciul de la Baia Mare si isi asigura un loc in cupele europene. HC Zalau pierde la doua goluri (29 – 27) meciul din deplasare, in fata echipei HC Otelul Galati. FC Zalau pierde pe teren propriu in fata liderului la zi, FC Baia Mare, scor final 0 – 2.

FC Silvania pierde si ea in deplasare, 3 – 0 la Bihorul Beius. 14 pugiliste de la CSM Zalau sunt medaliate la Campionatul National, insa zece dintre acestea aveau asigurate medaliile inainte de a intra in ring.

Leave a Comment