Profesorul Petru Bologa s-a stins din viață

O veste tristă pentru sportul sălăjean – longevivul profesor de educație fizică Petru Bologa a încetat din viață. A fost un exemplu pentru toate generațiile de sportivi, dar nu numai, participând la competiții sportive până la vârsta de 82 de ani.
Omul care a început să practice sportul în clasa a VII-a, împletind o ață pentru un fileu de volei, a ajuns în Sălaj în 1958. “În 1957, am fost încorporat în armată la Săcălaz, lângă Timişoara, iar în ’58, odată cu părăsirea teritoriului României a trupelor sovietice, s-a desfiinţat şi regimentul din Săcălaz. După desfiinţare, am venit în Sălaj”, afirma Petru Bologa în urmă cu trei ani, într-un interviu acordat ziarului nostru.
În primii patru ani după ce a intrat în învăţământ, Bologa a fost pedagog, apoi profesor de educație fizică și sport la actualul Colegiu Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău. La Palatul Copiilor din Zalău a ajuns în 1975, fiind cadru didactic și antrenor în această instituție peste 40 de ani.
Sportul a fost totul pentru omul prin mâinile căruia au trecut foarte multe generații de sportivi, unul dintre ei fiind Călin Ciorbagiu, antrenorul tenismenei Monica Niculescu.
Vârsta nu a fost niciodată un impediment pentru regretatul profesor, acesta continuând să participe la diferite competiții de atletism și de tenis de câmp până în acest an, când au fost suspendate întrecerile sportive din cauza pandemiei de COVID-19. “Cupa Pionierul” și “Cupa UTC” sunt cele mai renumite competiții la care participa Petru Bologa înainte de Revoluția din 1989, competiții la care echipa Sălajului a avut întotdeauna rezultate remarcabile.
Multiplu campion national la veterani în probele de 5.000 și 10.000 de metri, Petru Bologa a câștigat un titlu national chiar desculț, fiind nevoit să renunțe la papucii de concurs în timpul cursei, din cauza unei răni la talpa piciorului drept.
Înmormântarea va avea loc luni, de la ora 11.30, la capela cimitirului din Zalău. Dumnezeu să-l odihnească în pace.
M. S.

Alte articole

6 Thoughts to “Profesorul Petru Bologa s-a stins din viață”

 1. Dorin

  Nu-mi vine sa cred! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 2. Gh.Tadici

  Om de aleasa omenie si modestie ! Dzeu sa-aiba in paza si sa-l odihneasca !

 3. Ioana

  Un OM deosebit! Dumnezeu sa il aiba in paza Sa!

 4. Anonim

  Odihnească-se în pace !

 5. Prof. Marin ȘTEFAN

  Un om, un dascăl și un prieten minunat! Condoleanțe familiei! Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!

 6. ionelcoroiu

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

Leave a Comment