Peste 2.000 de registre electronice preluate de ITM Salaj

Peste 2.000 de registre electronice preluate de ITM Salaj Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Salaj a anuntat ca, pana acum, au preluat 2.578 de registre electronice de evidenta a salariatilor.

Companiile au avut obligatia ca, incepand cu luna ianuarie, sa completeze, pe langa carnetele de munca, si registrul electronic de evidenta a salariatilor, si sa il transmita Inspectoratelor Teritoriale de Munca (ITM). In conformitate cu HG 161/ 2006, obligativitatea angajatorilor de a intocmi aceste registre electronice ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 septembrie 2006. Termenul a fost amanat insa de Guvernul Romaniei, cu patru luni, prin HG 1.094/2006. Registrul se completeaza in format electronic, in ordinea angajarii si cuprinde elementele de identificare a salariatilor, data angajarii, functia, ocupatia, tipul contractului individual de munca, s.a.m.d.. Registrele electronice au ca scop reducerea formalitatilor administrative de evidenta a angajatilor si crearea unei baze de date, la nivelul Inspectiei Muncii, care va cuprinde toate contractele individuale de munca. Registrele pe hartie, se vor pastra si se vor arhiva la nivelul angajatorilor. Aplicatia pentru registrul electronic de evidenta a salariatilor poate fi descarcata in mod gratuit de pe pagina de internet a Inspectiei Muncii (www.inspectmun.ro).

De mentionat ca angajatorii vor mai trebui sa intocmeasca un dosar personal pentru fiecare dintre angajati, cu actele necesare angajarii, contractul individual de munca sau actele referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale. Registrul in format electronic va fi transmis de catre angajatori la ITM, in termen de 20 de zile de la data angajarii primului salariat sau in termen de cinci zile de la fiecare modificare operata. Refuzul de a transmite registrele ITM-urilor va atrage dupa sine amenzi contraventionale cuprinse intre 2.000 si 5.000 lei.

La nivelul judetului Salaj, insa, situatia nu a fost atat de clara de la inceput, astfel, nu s-a putut trece la evidenta salariatilor in format electronic. In momentul de fata nu intampinam nici un fel de problema din partea angajatorilor, desi multi dintre ei sunt inca nedumeriti de acest gen de evidenta al angajatilor. Este normal sa fie asa, inceputul este greu in majoritatea cazurilor, a conchis purtatorul de cuvant al ITM Salaj, Mariana Pop.

Leave a Comment