Paula Todoran, maratonista de aur a României

Atleta legitimată la Clubul Sportiv Municipal Zalău a devenit duminică pentru a doua oară consecutiv campioană naţională în cursa de maraton. Cealaltă reprezentantă a CSM-ului, Daniela Cîrlan, a fost nevoită să abandoneze cursa din cauza unor dureri musculare la spate şi la muşchii fesieri.

Paula Todoran a luat startul duminică în cursa de maraton din Maratonului Internaţional al Bucureştiului, cu toate că iniţial a precizat că va alerga doar o cursă de semimaraton. În cadrul evenimentului de la Bucureşti s-a desfăşurat şi Campionatul Naţional de Maraton, iar Paula Todoran şi-a dorit să-şi păstreze titlul câştigat anul trecut. Venită după un abandon în cursa de maraton din cadrul Campionatului Mondial desfăşurat în China, la finalul lunii august, sportiva antrenată de Mirel Seişanu a avut o evoluţie mai bună duminică şi a reuşit să parcurgă întreaga distanţă în două ore, 52 de minute şi 45 de secunde. Chiar dacă timpul înregistrat nu este unul dintre cele mai bune, rezultatul îi dă speranţe sportivei pentru Campionatul Balcanic de Maraton programat la finalul acestei luni, la Podgorica (Muntenegru).
„Am alergat până la kilometrul 34 „umăr la umăr” cu atlete din Etiopia şi Kenia, invitate special la Maratonul Internaţional de la Bucureşti. Spre finalul cursei, ele s-au desprins, iar eu am ocupat locul patru. În cadrul Campionatului Naţional de Maraton, am reuşit să trec prima linia de sosire şi să-mi apăr titlul de campioană naţională obţinut anul trecut. A fost un traseu nou, foarte dificil, cu diferenţe mari de nivel. Pentru sportivii de performanţă, traseul nu a fost unul favorabil pentru a înregistra un timp competitiv. Tocmai de aceea am şi luat hotărârea în ultimul moment să nu mai alerg la semimaraton, fiindcă nu aş fi putut obţine o performanţă bună ca timp. Decizia mea a avut la bază şi dorinţa de a-mi îndeplini obiectivele pe care mi le-am propus în acest an pentru CSM Zalău şi mă bucur că am reuşit acest lucru”, a precizat Paula Todoran.
Cealaltă reprezentantă a Clubului Sportiv Municipal Zalău, Daniela Cîrlan, sportivă pregătită de Lorena Boberschi, a fost nevoită să abandoneze cursa după ce a parcurs 17 kilometri. Sportiva originară din Sibiu şi-a dorit o clasare pe podium, dar nu a reuşit să parcurgă întreaga distanţă a maratonului din cauza unor dureri musculare. „Am simţit dureri la spate încă de la startul cursei, iar pe parcurs s-au accentuat. Am simţit dureri şi la muşchii fesieri, iar la kilometrul 17 am abandonat, fiindcă nu mai puteam continua cursa”, ne-a declarat atleta de la CSM Zalău.
Daniela Cîrlan venea după două rezultate notabile obţinute în cursele de maraton, clasându-se pe locul doi la Maratonul de la Bratislava (2:42:42) şi pe poziţia a treia la Maratonul de la Kracovia (2:43:20). Cursa de duminică a fost ultima din acest an pentru sportiva antrenată de Lorena Boberschi. „Voi face repaus aproximativ o lună, pentru a mă reface, după care voi reîncepe pregătirile. Voi alerga din nou într-o cursă de maraton în primăvara anului viitor, fiindcă îmi doresc să obţin baremul de calificare la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Rio de Janeiro. Sunt la 39 de secunde de îndeplinirea baremului pentru Olimpiadă, iar Paula, la două minute şi 30 de secunde, însă, mi-ar plăcea să fim susţinute în mod egal în pregătire”, a mai afirmat sportiva.
Pe podium la Campionatul Naţional de Maraton au mai urcat Adela Bălţoi, de la Pandurii Târgu Jiu şi Maria Luca, de la CSU Galaţi.

Leave a Comment