Patru decenii de când Zalăul a fost campioană la fotbal

Dacă acum pare, cel puţin la prima vedere, un rezultat aproape imposibil de realizat pentru un liceu din Zalău, în urmă cu 40 de ani, Liceul nr.1 din Zalău, actualmente Colegiul Naţional Silvania Zalău, s-a putut mândri cu un astfel de rezultat, performanţa fiind prezentată atât în ediţia de la acea vreme a Ziarului Sportul, cât şi în Revista Fotbal.
Turneul final a avut loc la Rădăuţi, în perioada 11 – 16 iulie 1971, elevii Liceului nr.1 din Zalău calificându-se la faza finală în urma comportării foarte bune avută la faza zonală, unde au înregistrat trei victorii şi o remiză. Adversarele de atunci ale zălăuanilor au fost Liceul din Baia Mare, de care a dispus cu 3 – 2, Liceul Agricol Târgu Mureş, cu care a încheiat la egalitate, 0 – 0 şi Liceul din Carei, în faţa căruia a câştigat cu un categoric 8 – 0. Câştigătoarea celeilalte serii a fost echipa Liceului din Oradea, pe care elevii zălăuani au învins-o în finală cu scorul de 2 – 0.
La turneul final, Liceul nr.1 din Zalău a avut cinci adversari: Liceul nr.27 Bucureşti, Liceul Drăgăneşti Olt, Liceul nr. 1 din Eforie Sud, Liceul Economic din Vaslui şi Liceul Metalurgic din Hunedoara, favorită la câştigarea trofeului fiind echipa liceului din Capitală.
Tragerea la sorţi le-a fost însă favorabilă elevilor conduşi de profesorul Nicolae Teudean, aceştia întâlnind în primul meci chiar echipa Liceului nr.27 Bucureşti. După 3 – 0 la finalul primei reprize, zălăuanii au mai înscris de două ori în partea secundă, câştigând cu un categoric 5 – 0.
Cu un moral ridicat după victoria în faţa principalei favorite, Liceul nr.1 Zalău a mai obţinut trei victorii şi o remiză: 3 – 0 cu Liceul Drăgăneşti Olt, 3 – 1 cu Liceul Metalurgic din Hunedoara, 3 – 2 cu Liceul nr. 1 din Eforie Sud şi 5 – 5 cu Liceul Economic din Vaslui.
Dacă formaţia zălăuană a fost considerată o echipă disciplinată şi silitoare, fiind comparată cu UTA, formaţia din Capitală a fost considerată cea mai indisciplinată echipă, în afară de căpitan toţi ceilalţi componenţi fiind corigenţi cel puţin la o disciplină.
La scurt timp de la obţinerea acelei performanţe, profesorul Nicolae Teudean avea să declare: Doresc să fac din aceşti băieţi schimbul de aur al echipei de Divizia C, Unirea Zalău, pe care s-o duc în Divizia B şi poate…. Adică succesorii lui Nistor, Cornaciu şi Koller, cei mai apreciaţi fotbalişti din judeţ la acea vreme.
Iată ce a scris ziarul Sportul în urmă cu 40 de ani despre performanţa zălăuanilor: Merituoşii învingători ai turneului şi campionatului naţional al liceelor pe anul 1970 – 1971, elevii Liceului nr.1 din Zalău, care au dominat de la un capăt la celălalt finala de la Rădăuţi, dovedind cea mai bună pregătire fizică şi condiţiile unui adevărat fotbalistic (cinci meciuri în şase zile).
Revista Fotbal scria: O formaţie disciplinară şi silitoare, un fel de UTA, reprezentativa Liceului nr.1 din Zalău, a jucat constant, bine, fără fluctuaţii de formă. Principala ei armă a constituit-o jocul colectiv. Băieţii se cunosc între ei foarte bine pentru că joacă împreună de aproape trei ani.
Pentru performanţa obţinută, elevii Liceului nr.1 din Zalău au fost răsplătiţi cu trei trofee, unul din partea Ministerului Învăţământului, unul din partea Federaţiei Române de Fotbal şi unul din partea Comitetului Naţional de Educaţie Fizică şi Sport Rădăuţi. De asemenea, fiecare jucător a primit câte o medalie şi câte un tricou de campion.
Lotul echipei zălăuane: Cornaciu, Duma, Szeredai, Racu, Bako, Viaşu, Lazăr, Antal, Koller, Pete, Buciu, Hiriczko, Szenasy şi Gavriş. Antrenor: prof. Nicolae Teudean.
Marius Morar

Leave a Comment