O semifinală „nebună”

„Aceasta trebuia să fie finala campionatului”, au afirmat o parte dintre spectatorii prezenţi miercuri seara la meciul cu numărul cinci al semifinalei dintre Volei Municipal Zalău şi Arcada Galaţi, iar de aceeaşi părere au fost şi o parte dintre jucătorii celor două formaţii. O partidă pe care zălăuanii din tribune, antrenorii, dar şi jucătorii au trăit-o la maxim. Voleibaliştii zălăuani au obţinut pentru a treia oară consecutiv calificarea în finala mare a campionatului, una pe care şi-o doresc foarte mult să o câştige, după ce au pierdut-o doi ani la rând.

Tensiunea a atins cote maxime miercuri seara, în Sala Sporturilor din Zalău, la semifinala cu numărul cinci a Diviziei A1, dintre Volei Municipal Zalău şi Arcada Galaţi. Chiar dacă oaspeţii nu au putut conta pe titularul Sysoev, vicecampioana a fost condusă cu 0 – 1 şi 1 – 2, dar a revenit spectaculos în final. S-a ajuns în setul decisiv, unul de “care pe care”, dar zălăuanii au fost mai pragmatici în final şi s-au impus la limită, 15 – 13.
Devenit un suporter “de lux” al formaţiei zălăuane la jocurile de pe teren propriu, Mircea Tutovan, fosta legendă a voleiului românesc, nu a mai suportar presiunea din finalul partidei, părăsind sala de câteva ori în setul decisiv.
Zălăuanii nu au început deloc bine partida, atacul pe centru nu a funcţionat, iar antrenorul Stoev l-a înlocuit pe Gheorghiţă cu Olteanu. Atacurile greşite au continuat, iar oaspeţii au intrat cu 16 – 12 la cea de-a doua întrerupere tehnică. Vicecampioana a revenit în final, a egalat situaţia la 21, după care au reapărut greşelile, iar Galaţiul şi-a adjudecat setul întâi cu 25 – 22.
Echilibrul s-a menţinut şi în setul doi, zălăuanii au avut avantaj minim la cele două time-out-uri tehnice, iar în final s-au desprins la 24 – 20. Câştigarea setului a fost obţinută cu destule emoţii, fiindcă oaspeţii s-au apropiat la 23 – 24, iar Zalăul a profitat abia de a patra minge de set.
8 – 7 în favoarea zălăuanilor a arătat tabela la prima întrerupere tehnică a celui de-al treilea parţial, după care oaspeţii s-au desprins la 11 – 9. Gherghiţă a făcut de unul singur două puncte consecutive, iar zălăuanii au restabilit egalitatea. Atacurile universalului Matei nu au mai găsit ţinta în partea a doua, iar blocajul a funcţionat în puţine momente, astfel că Arcada a reuşit să se impună cu 25 – 22.
Voleibaliştii zălăuni şi-au dat seama că gălăţenii îşi vor vinde scump pielea, astfel că s-au întrebuinţat mult mai serios în seturile ce au urmat. 25 – 15 în favoarea Zalăului a fost scorul în actul patru, urmând apoi tie-break-ul.
Brazilianul Caio de Pra a fost omul începutului de set, ale cărui atacuri nu au putut fi oprite de blocajul zălăuanilor. Oaspeţii au avut 8 – 7 în momentul schimbării terenurilor, iar în partea a doua au condus cu 10 – 8. Bala l-a blocat de unul singur pe De Pra într-un moment important, iar Zalăul a egalat la 10. Vicecampioana a preluat iniţiativa în final, reuşind să elimine Galaţiul şi din semifinala campionatului, după ce sâmbătă au reuşit acelaşi lucru în semifinala Cupei României.
„A fost o partidă înaintea căreia s-au analizat toate confruntările noastre cu Galaţiul. Este 3 – 2 la general, 3 – 2 şi la seturi, dar ştiam că va fi un meci greu, fiindcă este o echipă cu o forţă în atac şi este destul de greu să joci împotriva lor. De această dată am fost noi mai buni, am jucat mai bine în fazele importante, iar în tie-break am făcut diferenţa”, a afirmat libero-ul Zalăului, Adrian Feher.
„A fost foarte greu, dar ne bucurăm că după cinci meciuri jucate în faţa Galaţiului, am reuşit să ne calificăm în finala mare alături de acest public minunat. Acest rezultat cred că va fi un impuls pentru partidele care urmează şi cred într-un rezultat pozitiv la Craiova”, a afirmat şi antrenorul secund, Bogdan Nicolae.
„Am spus şi înainte de meci, am promis un spectacol astăzi (miercuri, n.r.) şi acest lucru s-a şi întâmplat. Ne pare rău că am pierdut, dar, în acelaşi timp, felicit echipa din Zalău. Sincer, în finala cu Universitatea Craiova ţin cu echipa din Zalău. Pentru Arcada Galaţi este primul an în care se bate la medalie, am avut ghinionul de a întâlni formaţia din Zalău atât în semifinala cupei, cât şi a campionatului”, a afirmat, de ceaaltă parte, coordonatorul Galaţiului, Filip Despotovski.
Volei Municipal Zalău accede pentru a treia oară consecutiv în finala mare a campionatului, după 3 – 2 atât în meciul de miercuri seara, cât şi la general în disputele cu Arcada Galaţi.
Volei Municipal Zalău: Marin Lescov, Ciprian Matei, Mihai Gheorghiţă, Răzvan Mihalcea, Marian Bala, Leonardo Dal Bosco şi Adrian Feher – libero. Au mai evoluat: Răzvan Olteanu, Rareş Bălean şi Mihai Tarţa. Antrenori: Stoyan Stoev (principal) şi Bogdan Nicolae (secund)
Arcada Galaţi: Filip Despotovski, Caio de Pra Provenzano, Şerban Paşcan, Silviu Şuşon, Mario Cersemba, Ivan Marguez şi Liviu Cristudor – libero. Au mai evoluat: Mihai Dumitrache, Constantin Martin şi Alexandru Zahar. Antrenori: Nicu Harabagiu (principal) şi Marian Apostu (secund)

Leave a Comment