Alexandru Bologa – „Ar trebui o carte pentru a putea descrie ce trăiești pe podium”

Judoka Alexandru Bologa, medaliat cu bronz de la Jocurile Paralimpice de la Rio 2016, a retrăit la invitația unor tineri emoțiile cuceririi unei medalii olimpice, sportivul precizând că ar fi nevoie de o carte pentru a descrie emoțiile trăite pe podium.
Originar din localitatea Derșida, din Sălaj, Alexandru Bologa a fost invitat la Zalău în cadrul unei campanii a Clubului Impact LEGO al Colegiului Național „Silvania”, intitulată „Tineri cu SCOP (succes, curaj, originalitate și pasiune)”, să promoveze patru tineri ai comunității.
Sâmbătă, a fost rândul lui Alexandru Bologa să relateze cum se descurcă un tânăr lipsit de vedere și ce înseamnă cucerirea unei medalii olimpice.
Judoka le-a precizat liceenilor că pe lângă antrenamentul fizic și cel psihologic este foarte important, deoarece acesta te ajută să te adaptezi, să te pliezi noilor confruntări din competiție.
„Sportul ajută în dezvoltarea personală, în echilibrul emoțional și numai. Fac 11 antrenamente pe săptămână. Antrenamentele decurg normal, adică nu pot să zic și nimeni nu zice că eu aș avea o deficiență. Încerc să fac aceleași tehnici ca și sportivii normali. (…) Dacă muncești, cu siguranță vei ajunge undeva sus”, a adăugat Alexandru Bologa.
În ceea ce privește cariera sa de judoka, sportivul a afirmat că momentul în care a realizat că poate avea succes în această ramură sportivă a fost atunci când a luat medalia de argint la un campionat mondial de juniori, desfășurat în Ungaria
„Acel succes mi-a dat mie un semn de întrebare: tu poți să faci mai mult, nu are rost să te oprești aici, tu ai un viitor bun în acest sport și trebuie să continui, să faci tot posibilul să ajungi departe”, a declarat Alexandru Bologa. Potrivit acestuia, un alt moment important al carierei a fost cel în care s-a decis să aleagă judo, în detrimentul înotului, primul sport pe care la practicat.
Nu în ultimul rând, Alexandru Bologa le-a împărtășit celor prezenți emoțiile pe care le-a trăit pe podiumul de la Rio, după care a prezentat medalia cucerită la jocurile paralimpice din 2016.
„Pentru mine, experiența de la Rio a fost una fantastică. Sunt niște emoții pe care odată în viață poți să le trăiești. Am mers la Rio cu speranța și visul de a ajunge pe podium. Înainte de a începe competiția m-am gândit că este șansa mea, trebuie să profit de ea. (…) Pe podium, am avut parte de o experiență pe care doar la Jocurile Olimpice o poți trăi, o experiență pe care nu poți să o spui prin cuvinte. Ar trebui un volum de carte pentru a putea descrie o mică parte din ceea ce trăiești pe podium, la jocuri”, a afirmat el.
Finalul întâlnirii de sâmbătă, de la Zalău, a reprezentat o adevărată sesiune foto pentru Alexandru Bologa, acesta fiind asaltat de liceeni care au dorit să aibă o amintire cu singurul sportiv din Sălaj câștigător al unei medalii olimpice.

Alexandru Moldovan

Leave a Comment