Florin Caraba, zălăuanul pentru care motociclismul este cel mai frumos sport din lume

Este aproape imposibil uneori să distingi concurenţii la finalul unei curse de hard enduro şi asta, pentru că „adună” kilograme de noroi pe echipament în timpul unui concurs. Zălăuanul Florin Caraba este unul dintre ei, cel care în urmă cu 15 ani a realizat că enduro şi hard enduro i se potriveşte ca o mânuşă, renunţând la motociclismul de viteză, pe care-l practica de la 20 de ani. Vorbim despre un sport foarte scump, iar satisfacţia de la finalul unei curse este, de cele mai multe ori, o diplomă şi un trofeu, premiile în bani fiind simbolice.

„Am renunţat la motociclismul de viteză în urmă cu 15 ani, după o trântă zdravănă pe Meseş şi am urcat pe o motocicletă de enduro, moment în care am simţit că acest sport este pentru mine”, spune Florin Caraba.

Printre promotorii acestui sport (enduro şi hard enduro) în Sălaj se numără Szabo Robert, Loti Kovendi, Becksi Zsolti, Hoszu Janos, participând şi aceştia ca o serie de competiţii, iar în urmă cu cinci ani s-a alăturat echipei şi Călin Prune, despre care Florin Caraba spune că e un „sparing-partner” de nota 10.

„Este un împătimit al acestui sport şi un partener foarte bun de antrenament. Îşi doreşte foarte mult să intre în circuitul Campionatului Naţional în perioada următoare şi am convingerea că va reuşi acest lucru”.

Odată cu trecerea timpului, zălăuanul Florin Caraba a realizat că acest sport pentru el nu este doar un hoby, începând să participe la diferite concursuri nu doar în ţară, ci şi în străinătate. Rezultatele au fost modeste în primele curse, dar experienţa acumulată de la un concurs la altul l-a propulsat încet, dar sigur pe primele locuri pe Florin Caraba.

Prima cursă extrem de dificilă a fost în 2009, la Deva, „Enduro Panorama” un concurs cu foarte mulţi străini, unde sălăjeanul a ocupat locul 60 din 200 de participanţi.

Florin Caraba a conştientizat rapid că practică un sport care necesită multă muncă, dar şi multă investiţie. Cu toate acestea, nu a renunţat la visul său, acela de a ajunge pe podium la un concurs de enduro.

Prima  clasare pe podium pentru zălăuanul Caraba a venit în urmă cu un an.

„În urmă cu un an, după multă muncă şi sute de milioane investite, a urmat primul meu podium”, a afirmat Caraba.

Cursa s-a desfăşurat în Maramureş, Hard Enduro Maramureş, zălăuanul obţinând prima medalie, după ce a urcat pe treapta a treia a podiumului.

Participând la diferite concursuri, Caraba a cunoscut şi practicanţi cu experienţă în acest sport – rideri de succes, cu care a început să se pregătească intens.

„Am prins curaj după primul meu podium şi am început să mă pregătesc intens alături de Bart Stroişteanu din Cluj şi de Florin Lazăr din Maramureş, doi rideri de succes, de la care am învăţat multe lucruri interesante”, a mai precizat Caraba.

Zălăuanul a început anul 2019 în forţă, obţinând locul I la prima etapă de enduro cross „Sebiş Enduro Challenge”, apoi locul trei la Enduro Heniu şi poziţia secundă la a doua etapă a concursului „Iron Cross Country”.

Ultima cursă a avut loc duminică, 23 iunie, la Moreni, etapa a IV-a din cadrul Campionatului Naţional de Endurocross, unde Florin Caraba s-a clasat pe treapta a III-a a podiumului la clasa veterani.

În acest moment, Caraba ocupă locul doi în clasamentul naţional al veteranilor, cu trei etape înainte de finalul Campionatului Naţional Endurocross.

 

 

Leave a Comment