Începe ”Tenaris Cinelatino”. Proiecţii de filme cu intrare liberă

Cel mai așteptat eveniment dedicat filmului din Zalău, ”Tenaris Cinelatino”, revine, în perioada 9-12 iulie la Zalău, cu opt proiecții ale unor filme apreciate, în ultimul an, atât de critica de specialitate, cât și de public.

Evenimentul organizat de ”TenarisSilcotub” invită cinefilii la descoperirea unor experiențe culturale unice, toate cu acces gratuit pentru întregul public. ”Ultimul an a dus producții extraordinare atât în cinematografia românească, dar și în cea din zona latino, cu filme ce completează foarte bine mesajele de conexiune între culturi, de diversitate și autenticitate pe care încercăm să le transmitem către comunitățile noastre. În acest an, oferim publicului cinefil din Zalău și o experiență aparte, validată ca spațiu de proiecție în alte ediții ale Tenaris Cinelatino – proiecția nocturnă în aer liber al filmului «Moromeții 2», în castrul roman de la Porolissum. Va fi un moment inedit, cu o panoramă unică!”, a precizat Codruța Hodrea, manager Relații cu comunitatea ”TenarisSilcotub”, compania care susține acest eveniment devenit deja o tradiție în Zalău.

Deschiderea oficială a ”Tenaris Cinelatino” este asigurată de Parking, cel de-al patrulea lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu, proaspăt lansat, în urmă cu câteva săptămâni, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF). Filmul va rula în amfiteatrul Parcului Central, marţi – 9 iulie de la ora 22:00, și spune povestea lui Adrian, un poet din Sângeorz‑Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Din distribuție fac parte actori spanioli de talie internațională, precum Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, dar și actori români: Mihai Smarandache, Carmen Florescu, Valentin Popescu, Emilian Oprea, Fülöp Erzsébet şi Paul Cimpoieru.

Miercuri, 10 iulie, ”Tenaris Cinelatino” programează trei proiecții. De la ora 17:00, la sala de spectacole a Clădirii Transilvania, spectatorii sunt invitați să deguste o poveste despre artă, prietenie și planuri la limita legii. Capodopera mea (Mi obra maestra, r. Gastón Duprat) este filmul câștigător al Premiului Publicului la festivalul de la Valladolid, o producție Argentina-Spania din 2018. Tot în locul precizat, de la ora 19:00, ”Povestea unui pierde vară” va fi prilej de râsete, dar și reflecții personale. Comedia semnată de Paul Negoescu îl are în prim plan pe un profesor universitar silit să renunțe la viața sa boemă când află că va deveni tată. Seara, în Amfiteatrul Parcului Central pentru a savura, de la ora 22:00, producția argentiniană El Ángel. Inspirat din povestea reală a unui ucigaș în serie de doar 17 ani, care a fascinat Argentina, în anii ‘70, filmul probează, încă odată, că răul absolut se poate ascunde și în spatele celor mai albaștri ochi.

Ziua de joi, 11 iulie, debutează  la ora 17:00, cu Maria, Inima României un documentar pe care publicul de toate vârstele ar trebui să-l urmărească. Dezvăluind detalii prea puțin cunoscute din viața eroinei, filmul produs de John Florescu este cea mai amplă prezentare a Reginei: imagini video din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, restaurate și colorizate de unii dintre cei mai buni specialiști ai lumii, vocea Reginei, însemnările ei, relatări ale celor care au întâlnit-o și nenumărate detalii din trecut vor ieși la iveală la sala Transilvania.

Povestea apariției traficului de droguri în Columbia, relatată prin ochii unui indigen Wayuu în Păsări Călătoare, a impresionat criticii de film din întreaga lumea. O civilizație veche de mii de ani ajunge să fie coruptă de dorința unor câștiguri rapide, cu urmări care vor impresiona spectatorii. Filmul va începe la ora 19:00, de asemenea la Clădirea Transilvania.

O banală seară într-un bar în care un avocat ajunge să fie agresat verbal de către un necunoscut se transformă într-o complicată poveste plină de secrete, tăceri și crime. Rojo (R. Benjamin Naishtat) a impresionat juriul festivalului de la San Sebastian care a recompensat acest film cu nu mai puțin de trei premii importante, pentru regie, actor și imagine și are acum șansa să obțină și admirația cinefililor din Zalău ce vor fi prezenți, joi, 11 iulie, începând cu ora 22:00, în Parcul Central al orașului.

Tenaris Cinelatino se încheie, vineri – 12 iulie, cu  proiecția nocturnă în aer liber, la complexul arheologic ”Porolissum”, în incinta castrului roman, a filmului ”Moromeții 2”, unul dintre cele mai mari succese cinematografice românești din ultimii 25 de ani, are în distribuție câțiva dintre cei mai apreciați și iubiți actori români, de la Horațiu Mălăele, Dana Dogaru și Oana Pellea. ”O proiecție recomandată pentru întreaga familie!”, spun organizatorii.

Festivalul ”Tenaris Cinelatino” se află la cea de-a VIII-a ediție și are loc în Călărași (2-4 iulie), Câmpina (6-7 iulie) și Zalău (9-12 iulie), cele trei orașe din România în care ”TenarisSilcotub” are activități de producție. TenarisSilcotub organizează acest eveniment alături de Fundația PROA, care are misiunea de a gestiona programele culturale ale Tenaris la nivel mondial, și Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, care organizează an de an Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF). Tenaris Cinelatino este realizat cu sprijinul. Mai multe informații despre fiecare film din program vor fi publicate pe pagina de Facebook a companiei ”TenarisSilcotub”.

Leave a Comment