Doar acţiunile caritabile ne mai amintesc de Minerul Sărmăşag

Istoria echipei de fotbal Minerul a fost ştearsă cu buretele de edilii care au condus comuna Sărmăşag în ultimii 11 ani. O echipă ce a evoluat atât în Divizia C, cât şi în Divizia B, a ajuns să mai fie amintită doar la evenimente caritabile. Chiar dacă este una dintre cele mai mari comune din Sălaj, Sărmăşagul nu are echipă de fotbal nici măcar la nivel de Liga a V-a după 11 ani de la desfiinţarea clubului Minerul.

Nu puţine au fost partidele de fotbal la care Minerul Sărmăşag a avut parte de un public numeros, cu spectatori veniţi din toate satele şi comunele limitrofe. Oameni din Şimleu Silvaniei, din Zalău, chiar şi din Jibou şi Cehu Silvaniei mergeau să vadă echipa din Sărmăşag, cândva o „sperietoare” pentru celelalte formaţii din Diviziile B şi C. Echipe cu tradiţie în fotbalul din România, unele activând astăzi chiar în Liga I, au avut „de furcă” pe terenul din incinta fostului Complex Minier. Banda cu cărbune, care trecea pe deasupra unei porţi, făcea un zgomot asurzitor, iar peisajul din jurul Bazei Sportive era unul de neînchipuit pentru mulţi dintre jucătorii şi conducătorii echipelor adverse. Însă, pe jucătorii care au evoluat la această echipă, nici zgomotul benzii cu cărbune, nici peisajul din jurul terenul nu i-au împiedicat să facă performanţă până în urmă cu 11 ani.
În timp ce alte echipe evoluează astăzi în primul eşalon din România, la Sărmăşag, fotbalul a fost tras pe linie moartă de mult timp şi probabil vor mai trece ani buni până când locuitorii acelei zone vor avea posibilitatea să vadă un meci de fotbal în comuna lor.
După 11 ani de la desfiinţarea echipei Minerul, fotbalul din Sărmăşag a ajuns să mai fie amintit doar la evenimente caritabile. Anul trecut, la zece ani de la dispariţia echipei de fotbal, foştii componenţi ai acestui club s-au reunit pentru a evolua la Memorialul „Radu Gog”, iar în acest an, Minerul Sărmăşag s-a înscris din nou la categoria old-boys. Iniţiativa i-a aparţinut antrenorului Marius Paşca, cel care a debutat în această meserie chiar pe banca „minerilor”.
„Am dorit să participăm şi în acest an la „Memorialul Radu Gog” pentru a ajuta familia regretatului arbitru. Chiar dacă nu ne-am adunat într-un număr atât de mare ca la ediţia anterioară, a fost o plăcere să jucăm împreună după atâţia ani. Mi-ar face plăcere ca pe viitor să participe şi alte echipe din judeţ care au activat la nivelul Diviziei C. Vreau să felicit organizatorii acestei competiţii, pentru că fac un gest extraordinar pentru cele două fete şi pentru soţia celui care a fost Radu Gog. Cât despre fotbalul din Sărmăşag, nu pot decât să-mi exprim regretul pentru faptul că, nici după 11 ani de la desfiinţarea clubului Minerul, nu există o echipă de fotbal măcar la nivel de Liga a V-a”, a declarat Marius Paşca.
Dintre foştii componenţi ai echipei Minerul, la ediţia din acest an a „Memorialul Radu Gog” au fost prezenţi: Marius Paşca, Florin Morar, Daniel Tăut, Cristian Crişan, Ioan Csalanos, Florin Oprea, Szanto Andras, Toth Csaba şi inepuizabilul Ioan Meleg. La eveniment a fost prezent şi Vasile Stâncel, cel care a fost în repetare rânduri antrenor al echipei din Sărmăşag.
13 iunie 2005 a fost ziua în care Minerul Sărmăşag avea să susţină ultimul meci oficial în Divizia C. „Minerii” au evoluat în deplasare, în faţa echipei Ştiinţa Cluj, pierzând acel meci cu scorul de 1 – 2. Din cauza problemelor apărute în sectorul minier, clubul a fost nevoit să se desfiinţeze, iar echipa nu s-a mai înscris în ediţia 2006 – 2007 a Diviziei C.

Leave a Comment