Derby-ul nu e derby

Luceafărul Bălan şi FC Zalău se vor duela sâmbătă după-amiaza pe stadionul din Gîlgău Almaşului, într-un meci contând din cadrul etapei a VII-a a Ligii a III-a de fotbal. Din păcate, ambele cluburi trec printr-o perioadă mai mult decât delicată, iar acest lucru se vede şi în clasament, cele două formaţii sălăjene ocupând ultimele poziţii în Seria a V-a.

Derby-ul codaşelor sau un derby al suferinţei poate fi numit jocul programat sâmbătă după-amiaza, pe Stadionul din Gîlgău Almaşului, în care se vor duela Luceafărul Bălan, formaţie nou-promovată în Liga a III-a şi FC Zalău, echipă promovată în al treilea eşalon în urmă cu şapte ani. Situaţia este una cât se poate de delicată pentru ambele echipe, nu doar în clasament, ci şi din punct de vedere financiar. Bălanul s-a despărţit în această săptămână de antrenorul principal, Marius Paşca, iar jucătorii proveniţi din Zalău nu mai vor să evolueze decât dacă tehnicianul se va întoarce la echipă. Situaţia financiară nu este deloc roză, însă, în ciuda acestor probleme, conducerea a dat asigurări că echipa va continua în Liga a III-a cel puţin până la finalul turului.
Marius Paşca, antrenorul care a promovat Luceafărul Bălan în Liga a III-a, a declarat înainte de a fi demis că partida de sâmbătă nu poate fi considerată un derby, având în vedere poziţia din clasament a celor două formaţii.
„Niciodată nu mi-am putut închipui că va exista un derby în Liga a III-a între două echipe sălăjene aflate pe ultimele locuri. Acest lucru trebuie să dea de gândit tuturor factorilor implicaţi în fenomenul fotbalistic şi să privească altfel proiectele de viitor. Pentru mine este o situaţie jenantă, niciodată nu am fost pus într-o astfel de situaţie ca antrenor, de a avea şase înfrângeri consecutive. Dar, sunt convins că situaţia ar fi fost alta dacă jucătorii ar fi venit la antrenamente şi am fi putut efectua un ciclu săptămânal de pregătire. Meciul de sâmbătă nu cred că poate fi numit un derby. Este un joc care îmi lasă un gust amar. Dacă ambele echipe ar fi fost pe poziţii fruntaşe, ar fi fost altceva, însă, în cazul de faţă, toţi trebuie să ne plecăm capul şi să muncim mai mult”, avea să declare Marius Paşca la două zile după înfrângerea de la Galda.
Lucrurile sunt cât se poate de tulburi şi la FC Zalău, clubul având în continuare conturile blocate din cauza datoriilor către bugetul statului, iar dacă situaţia nu se va rezolva în zilele următoare, preşedintele Ioan Morar se gândeşte chiar la retragerea echipei din campionat.
„Situaţia este foarte critică atâta timp cât nu se deblochează conturile. Am stabilit să ne prezentăm şi la meciul cu Luceafărul Bălan, fiind o deplasare scurtă, în judeţ, dar nu ştiu ce va fi după acest joc. Cred că meciul va fi unul disputat, chiar dacă ambele cluburi ne confruntăm cu probleme financiare. Sper să fie un meci în care să domine fair-play-ul, pentru că vorbim despre două echipe din acelaşi judeţ”, a declarat preşedintele Ioan Morar.
FC Zalău se situează pe penultimul loc în Seria a V-a, cu un singur punct acumulat în primele şase etape, în timp ce Luceafărul Bălan ocupă ultimul loc, fără niciun punct acumulat. Jocul dintre cele două formaţii este programat la ora 15, pe stadionul din Gîlgău Almaşului.
Programul complet al etapei a VII-a: CSM Sighetu Marmaţiei – CS Iernut, Sănătatea Cluj – CS Oşorhei, Csikszereda Miercurea Ciuc – Industria Galda, Luceafărul Bălan – FC Zalău, Luceafărul Oradea – Avântul Reghin, Unirea Dej – Odorheiu Secuiesc şi Unirea Jucu – Comuna Recea.

Leave a Comment