De ce se numeşte EURO 2020 dacă se desfăşoară în 2021

UEFA a decis spre finalul lunii martie a anului trecut că turneul final al Campionatului European îşi va păstra numele oficial de EURO 2020, deşi competiţia a fost amânată pentru 2021 din cauza pandemiei.

Decizia vine în urma unei analize interne şi a discuţiilor cu partenerii implicaţi, fiind argumentată prin faptul că astfel se păstrează viziunea iniţială a turneului care celebrează aniversarea a 60 de ani de Campionate Europene (1960-2020).

Totodată, un alt argument îl constituie puterea simbolică a denumirii, aceasta urmând să reamintească întregii familii europene de provocarea Covis-19 căreia i-a făcut faţă în 2020.

„Această alegere este în concordanţă cu angajamentul UEFA de a face EURO 2020 sustenabil şi de a nu genera cantităţi suplimentare de deşeuri. O mulţime de materiale promoţionale fuseseră deja produse la momentul amânării turneului. O modificare a numelui evenimentului ar fi însemnat distrugerea şi reproducerea unor astfel de obiecte”, a precizat UEFA.

EURO 2020 ar fi trebuit iniţial să se desfăşoare între 12 iunie şi 12 iulie 2020, însă planurile au fost date peste cap din cauza pandemiei COVID, care a paralizat întreaga lume în primele luni ale anului trecut.

Pericolul reprezentat de virusul SARS-CoV-2 şi restricţiile dure impuse în cele mai multe ţări în martie 2020 au dus la oprirea completă a competiţiilor sportive.

Rând pe rând, campionatele naţionale de fotbal, dar şi competiţiile europene – Champions League şi Europa League – au fost suspendate, iar UEFA a anunţat în cele din urmă şi amânarea pentru un an a EURO 2020.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment