Consiliul Judeţean Sălaj a semnat contractul de finanţare cu HC Zalău

Retrasă din acţionariatul Asociaţiei Handbal Club Zalău, instituţia condusă de Tiberiu Marc va susţine în continuarea activitatea clubului manageriat de Gheorghe Tadici. Preşedinte Consiliului Judeţean a precizat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că această schimbare în acţionariatul clubului de handbal a avut loc ca urmare a modificării Legii 69/2000 – Legea Educaţiei Fizice şi Sportului.
„În ultima perioadă au apărut tot felul de păreri şi cred că e nevoie de o clarificare. Toate modificările legate de retragerea Consiliului Judeţean din calitatea de acţionar sunt determinate de modificări legislative. Practic, nu există o uniformitate în finanţarea sportului în România. Sunt foarte multe situaţii şi aproape fiecare echipă are o formulă proprie de finanţare. Dorim să respectăm legislaţia care guvernează finanţarea sportului de performanţă şi acesta este motivul pentru care am propus Consiliului Judeţean modificarea statutului, adică schimbarea calităţii de acţionar cu cea de finanţator. În opinia noastră, odată cu aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.2/2015 se clarifică şi ultima problemă care era oarecum specificată, aceea prin care chetuielile de natură salarială pot fi suportate din sumele pe care le alocă autorităţile publice locale prin contracte de finanţare”, a declarat Tiberiu Marc.
Contractul de finanţare prin care Consiliul Judeţean va putea finanţa în continuare activitatea clubului de handbal a fost semnat în cursul zilei de luni. „Noi am semnat ieri contractul de finanţare, este la aceeaşi valoare cu cea a contractului pe care l-am avut în calitate de acţionar. Nu sunt în acest moment niciun fel de probleme în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţii de performanţă şi de reluarea pregătirii. Am ţinut să fac această precizare înainte de reluarea pregătirilor, fiindcă sportivii sunt sensibili, se uită la ce se întâmplă la cluburi şi vor să aibă siguranţă în momentul în care semnează contracte cu echipele. Noi nu dăm lecţii nimănui şi nici nu vrem să creem exemple de bună practică pentru alţii”, a mai precizat preşedintele CJ Sălaj.
Marc a tras şi un semnal de alarmă în ceea ce priveşte finanţarea cluburilor de către autorităţile publice locale. „Îmi pare rău că în România nu există o procedură unitară. S-a ajuns în situaţia în care autorităţile publice locale sunt principalii finanţatori ai sportului şi nu cred că este bine acest lucru. Datorită acestei diversităţi în finanţare, apar contracte diferite. Există la unele cluburi handbaliste care nu îşi primesc banii promişi, dar au contracte foarte mari, ceea ce este o problemă de loialitate. Se creează o diferenţă de contracte care, până la urmă, este deranjantă între cluburile care doar promit sumele respective şi cele cu contracte mai mici, dar care se ţin de promisiune. Cel mai mult au de suferit sportivii, dar şi sportul. Păcat că Ministerului Tineretului şi Sportului, dar şi federaţiile nu încearcă să facă ordine în acest sens. S-a ajuns în situaţii în care ne informăm unii de la alţii. Nu este normal ca autorităţile publice loale să găsească cadru legal pentru o activitate sportivă care trebuie reglementată de cei care o coordonează, adică de Ministerul Tineretului şi Sportului şi de federaţiile de specialitate”, a conchis preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj.
În urma modificării textului de lege, articolul XVI, punctul 2, art. 18.1 litera b) va avea următorul conţinut: „Finanţarea activităţii structurilor sportive locale, constituite ca structuri non-profit în condiţiile legii, participante la competiţiile sportive locale, regionale, naţionale şi internaţionale, organizate în conformitate cu statutul şi regulamentele federaţiilor sportive naţionale pe ramură de sport în baza contractelor, a programelor sportive ale acestora care prevăd promovare, selecţie, participare, pregătire, organizare de competiţii şi evenimente sportive. Din sumele alocate, pot fi finanţate toate tipurile de cheltuieli aferente programelor sportive, inclusiv cele de natură salarială”.

One Thought to “Consiliul Judeţean Sălaj a semnat contractul de finanţare cu HC Zalău”

  1. Anonim

    Este in timpul serviciului.Sa semneze, impreuna cu toti angajatii consiliului , si pentru petiția centurii

Leave a Comment