Baschetul prinde, din nou, contur în Sălaj

Baschetbaliştii de la Baschet Club 2B Sports Zalău s-au clasat pe locul trei la Cupa „Cartierelor” de la Bistriţa, o competiţie organizată de Federaţia Română „Sportul pentru Toţi”, ce aparţine de Ministerul Tineretului şi Sportului

Pasiunea pentru sportul la panou a reapărut de câţiva ani în Sălaj, după mai bine de trei decenii de pauză. Chiar dacă, deocamdată, baschetul este practicat la nivel de copii şi juniori, intenţia profesorilor şi instructorilor care pregătesc tinerii este de a se înscrie chiar şi cu o echipă de seniori într-o competiţie oficială.
Baschet Club 2B Sports Zalău este una dintre cele două structuri sportive sălăjene în acest domeniu, care a început activitatea în urmă cu trei ani. În ciuda faptului că Zalău nu are o echipă de seniori înscrisă într-o competiţie oficială, copiii şi tinerii nu au întârziat să apară la antrenamente. „Avem, în prezent, 55 de copii, care vin cu plăcere la antrenamente, chiar dacă, pe plan local, nu există modele după care să se ghideze”, ne-a declarat Banto Rolland, managerului clubului Baschet Club 2B Sports Zalău.
În acest an au apărut şi competiţiile oficiale pentru baschetbaliştii de la BC2B Sports Zalău. După Cupa „For You” organizată în luna aprilie, la Cluj Napoca şi câştigată de „U” Mobitelco Cluj, sportivii pregătiţi de Banto Rolland au participat în această săptămână la un nou turneu inclus în calendarul Federaţiei Române „Sportul pentru Toţi”.
Clubul Sportiv „For You” din Bistriţa Năsăud a organizat faza zonală a Cupei „Cartierelor” la mini-baschet, competiţie în care au evoluat echipe mixte, formate din două fete şi doi băieţi. „Pentru noi a fost un dezavantaj acest lucru, fiindcă avem doar două fete care se pregătesc la clubul nostru şi, neavând nicio rezervă, am fost nevoit să le folosesc în toate meciurile”, ne-a explicat Banto.
La turneul de la Bistriţa au fost prezente echipe din Cluj, Mureş, Satu Mare, Zalău, Oradea, Baia Mare şi Bistriţa, majoritatea dintre ele activând şi în Campionatul Naţional de mini-baschet, ce a avut loc la Târgu Mureş, în perioada 30 iunie – 13 iulie.
Chiar dacă pentru ei a fost doar a doua competiţie oficială, micii baschetbalişti zălăuani au avut o comporate onorabilă la Cupa „Cartierelor”, reuşind să se claseze pe locul trei, după Bistriţa şi Cluj.
Din echipa clubului BC2B, condusă de Banto Roland, au făcut parte: Iulia Sabo, Cătălina Cozac, Mihai Losonczi, Paul Ilieş, Darius Viman şi Marius Borz.
Managerul clubului ne-a dezvăluit că unul din proiectele propuse pentru acest an este şi organizarea Zilei Baschetului Sălăjean, eveniment programat în luna octombrie. „În primul rând, noi ne dorim să propagăm un mod de viaţă sănătos, iar proiectele cele mai mari pe care ni le-am propus în acest an sunt finalizarea acelui teren multifuncţional din incinta Liceului Teoretic „Gheorghe Şincai” Zalău, organizarea unui campionat judeţean de baschet pentru copii până la 12 ani, urmând ca în luna octombrie să organizăm Ziua Baschetului Sălăjean”.
Copiii şi tinerii care practică baschet la acest club îşi desfăşoară antrenamentele în sala de sport a Colegiului Naţional „Silvania” Zalău şi în aer liber, pe platoul de la Liceului Teoretic „Gheorghe Şincai” Zalău.
Celălalt club de baschet existent la Zalău este Asestar BD, club înfiinţat la iniţiativa tânărului de 20 de ani, Mihai Mărieş, şi care şi-a început activitatea în luna aprilie a anului 2011.
Voinţa Zalău a fost prima din judeţ afiliată la Federaţia Română de Baschet, înfiinţată în anul 1968, la iniţiativa profesorului de sport, Ezechil Romitan, dar care, în anul 1977 a fost nevoită să se desfiinţeze.
În toţi aceşti ani, la Zalău au evoluat echipe cu tradiţie în acest sport, printre ele numărându-se chiar şi campioana Albaniei, Spartak Tirana. S-a întâmplat în anul 1974, perioadă în care Voinţa Zalău era în vârf de formă. Tot atunci, la Zalău a ajuns şi lotul naţional al României, iar meciurile s-au desfăşurat pe terenul de bitum al Şcolii Gimnaziale „Simion Bărnuţiu”.

One Thought to “Baschetul prinde, din nou, contur în Sălaj”

  1. […] Pasiunea pentru sportul la panou a reapărut de câţiva ani în Sălaj, după mai bine de trei decenii de pauză. Chiar dacă, deocamdată, baschetul este practicat la nivel de copii şi juniori, intenţia profesorilor şi instructorilor care pregătesc tinerii este de a se înscrie chiar şi cu o echipă de seniori într-o competiţie oficială. Baschet Club 2B Sports Zalău este una dintre cele două structuri sportive sălăjene …mai multe stiri […]

Leave a Comment