Zeci de furturi din autovehiculele sălăjenilor

Infractorii continuă să aducă pagube posesorilor de autovehicule din Sălaj, nefiind descurajați de gândul că ar putea fi prinși, iar pentru faptele lor și-ar putea petrece o bună parte din viitor în spatele gratiilor. Dacă furturile de autovehicule nu au avut un număr atât de crescut ca în anii precedenți, furturile din mașini rămân, numeric, la un nivel destul de ridicat. Atunci când acționează, hoții o fac de cele mai multe ori profitând de neglijența ori neatenția șoferilor, care uită portierele neasigurate ori lasă bunuri de valoare la vedere, pe banchetele autovehiculelor. De la telefoane, laptopuri, tablete, până la portofele ori genți care pot atrage ca un magnet spărgătorii de autovehicule. În perioada 1 ianuarie – 1 octombrie, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au fost sesizate cinci furturi de autovehicule în mediul urban și 12 în mediul rural. Din totalul faptelor sesizate, nouă furturi au fost în scop de folosință, mai exact, infractorii au luat autovehiculele în diferite scopuri și nu să și le însușească. Faptele au fost comise în Zalău, Jibou, Năpradea, Crasna, Agrij dar și în câteva sate sălăjene. În aceeași perioadă, sălăjenii au reclamat 122 furturi din auto, dintre care 69 în mediul urban și 53 în comunele și satele sălăjene. Din totalul faptelor sesizate, 28 au fost furturi de componente din exteriorul auto (oglinzi, ștergatoare, roți etc.), șase au fost furturi de plăcuțe de înmatriculare, restul fiind alte bunuri/piese. Până în prezent, din totalul furturilor sesizate, în peste o treime din cazuri persoanele bănuite de comiterea faptelor au fost identificate. Multe infracțiuni de furt din autovehicule au fost comise sub impulsul momentului, hoții profitând de un geam deschis sau bunuri de valoare în autoturisme.

Metodă nouă, „brevetată” în străinătate

O metodă „brevetată” nu cu mult timp în urmă este cea denumită „Telecomanda”. Este o metodă prin care autoturismul este spart fără nicio urmă de distrugere, fără geamuri sparte, fără uși forțate sau încuietori distruse. Pur și simplu infractorii deschid portiera așa cum fiecare proprietar o deschide după ce a descuiat-o. Această operațiune se face cu ajutorul dispozitivelor de bruiere a semnalului telecomenzii cu care proprietarii acționează închiderea/deschiderea mașinii. În momentul în care hoții iau în colimator un autoturism, în special unul model mai nou, se apropie de el şi îl urmăresc pe proprietar până când acesta iese din autovehicul. Când şoferul apăsa butonul de închidere centralizată, acţionează şi ei dispozitivul de bruiaj. Reuşesc astfel să împiedice blocarea/asigurarea autoturismului. Dacă proprietarul nu sesizează acest lucru şi se îndepărtează de maşină, lucru care se întâmplă în peste 90 la sută din cazuri, drumul cel mai simplu către acțiune e ca și asigurat. Cu maşina descuiată (pe care proprietarul o crede încuiată) hoții deschid pur şi simplu una din uşi, caută rapid înăuntru şi în portbagaj, și dispar în mai puțin de un minut. Când se întoarce, proprietarul observă doar lipsa bunurilor, fără să fie forţate portierele ori geamurile autovehiculului. Această metodă este foarte des folosită în marile parcări de la magazine sau mall-uri, atât cele exterioare cât și cele interioare.

Descurajați hoții prin eliminarea “tentațiilor”

Pentru a veni în sprijinul persoanelor care dețin autoturisme, reprezentanții Poliției sălăjene recomandă câteva măsuri ce pot fi luate pentru ca proprietarii să nu își găsească autoturismul spart, cu încuietorile distruse sau cu bunuri lipsă din acesta. ”Eliminaţi pe cât posibil tentaţia! Nu lăsaţi în autoturism bunuri de valoare (genţi, serviete, portofele, telefoane mobile), care să-i atragă pe hoţi”, precizează polițiștii. De asemenea, portierele autoturismului trebuie încuiate mereu și verificate, chiar dacă lipsiți fie și doar câteva minute, iar actele, cardurile, documentele importante, nu trebuie lăsate niciodată în autovehicul. Închideți complet toate geamurile! Polișiștii mai recomandă instalarea unui sistem de alarmă pe autoturism, care este folositor şi împotriva furtului autoturismului. Când acționați telecomanda, uitați-vă cu atenție în jur. Așteptați câteva secunde, după care verificați dacă portierele au fost închise. Dacă hoții folosesc dispozitive de bruiaj, pe care le acționează simultan cu telecomanda dumneavoastră, atunci veți avea doar impresia că prin semnalul sonor al telecomenzii, autoturismul a fost asigurat. Verificați după acționarea telecomenzii dacă, într-adevăr, ușile sunt încuiate! Dacă totuși se întâmplă aveți parte de o astfel de situație neplăcută, în care ați găsit mașina spartă, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să sunați la Poliție. “Nu atingeți autoturismul, pentru a nu distruge eventuale probe ce-i pot conduce pe polițiști către autor”, au adăugat polițiștii.

 

 

One Thought to “Zeci de furturi din autovehiculele sălăjenilor”

  1. Sile

    Hoții „lucrează,” din greu pe tot cuprinsul orașului, iar polițiștii ,”lucrează” din greu la recomandări pentru cetățeni și așteaptă să-și încaseze salariile uriașe, sporurile de tot felul, nurna de hrană cât o pensie medie și mai nou indemnizații de 2 000 de lei lunar, pentru că sunt expuși la pericol de îmbolnăvire. Sa tot trăiești în Românica.

Leave a Comment