Zălăuanul Tiberiu Păușan, salvatorul de mașini vechi

Adrian Lungu

Pe zălăuanul Tiberiu Păușan îl știu de câțiva ani. Mi-a atras atenția cu pasiunea sa pentru mașinile vechi, pentru comorile pe patru roți, multe însoțite de povești, de victorii sau dezamăgiri. Tiberiu este cel care a pus bazele Retromobil Sălaj, clubul din care fac parte tot mai mulți proprietari de mașini clasice.

Zilele trecute l-am întâlnit pe Tiberiu în parcarea centrului comercial din Zalău, locul unde a organizat o expoziție de mașini clasice, bătrâne „doamne” care și-au păstrat strălucirea și încă mai atrag privirile curioșilor. Am văzut aici nenumărate mașini legendare: Mercedes „Cobra”, BMW „Ursuleț”, un IMS, Dacia 1300, Renault 12, Dacia 1310, Citroen și alte modele care au făcut istorie. Tiberiu mi-a explicat că proprietarii acestor mașini sunt oaameni pasionați, o pasiune care devine tot mai puternică. „Noi vrem să arătăm lumii, mai ales celor tineri, mașini dintr-o altă perioadă, automobile pe care le puteai repara cu șurubelnița, mașini fără calculatoare, motoare pe care trebuie să le asculți pentru a-ți da seama cum funcționează. Sunt mașini cu suflet. Asta facem noi aici. Ne întâlnim, socializăm, dezbatem, propunem proiecte”, mi-a spus Tiberiu. Știu sigur că zălăuanul deține mai multe mașini vechi. Mi-a atras atenția una dintre mașinile sale. „Este renumita <Broscuță>, un model care a făcut istorie. Mașina asta a fost fabricată în anul 1970, este ultima generație fabricată în Europa. Ulterior s-a renunțaat și s-a trecut la producția în America de Sud. Am cumpărat această mașină din Ungaria și a fost restaurată în totalitate. Toate piesele mașinii sunt originale și funcționează perfect”, a punctat Tiberiu Păușan. Una dintre ultimele inițiative ale Retromobil Sălaj este un calendar pentru anul 2023 în care să se regăsească mașini clasice aflate în proprietatea unor sălăjeni pasionați.

 

 

One Thought to “Zălăuanul Tiberiu Păușan, salvatorul de mașini vechi”

  1. […] Adrian Lungu Pe zălăuanul Tiberiu Păușan îl știu de câțiva ani. Mi-a atras atenția cu pasiunea sa pentru mașinile vechi, pentru comorile pe patru roți, multe însoțite de povești, de victorii sau dezamăgiri. Tiberiu este cel care a pus bazele Retromobil Sălaj, clubul din care fac parte tot mai mulți proprietari de mașini clasice. Zilele trecute l-am întâlnit pe Tiberiu în parcarea centrului comercial din Zalău, locul unde a organizat o expoziție de mașini clasice, bătrâne „doamne” care și-au păstrat strălucirea și încă mai atrag privirile curioșilor. Am văzut aici… Citeste mai mult […]

Leave a Comment