Vulpile din Sălaj, vaccinate antirabic

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj a demarat în cursul acestei luni, campania de vaccinare antirabică a vulpilor. Vasile Chindriş, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj, a explicat că vaccinarea antirabică orală a vulpilor se desfăşoară în perioada 6-24 octombrie 2014, în zonele rurale, în apropierea localităţilor prin distribuire manuală la vizuine a momelilor antirabice, dar şi prin distribuire aeriană utilitară cu plecare de pe aerodromul din Baia Mare. Distribuirea momelilor antirabice, la viziună, este realizată de reprezentanţii fondurilor de vânătoare din judeţ sub stricta supraveghere a medicilor veterinari de la DSVSA Sălaj.
Reprezentantul DSVSA Sălaj a precizat că vaccinul nu se va distribui pe teritorii locuite, în apă, pe drumuri publice sau în apropierea spaţiilor locuite din cadrul zonelor vizate, în acest sens în toate localităţile din judeţ au fost distribuite materiale informative şi de avertizare pentru preîntâmpinarea unor evenimente nedorite. Campania de vaccinare a vulpilor face parte dintr-un program strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România, cofinanţat de Comisia Europeană. După 45 de zile de la finalizarea campaniei, se va evalua eficienţa vaccinării, prin examinarea în laborator a probelor prelevate de la animale împuşcate de vânători, pentru a se determina prezenţa anticorpilor antirabici postvaccinali. Prin realizarea acestei acţiuni, demarată în cursul lunii octombrie la nivel naţional, se urmăreşte diminuarea incidenţei rabiei în România şi, ulterior, chiar eradicarea acestei boli.
Pe parcursul anului 2014 în Sălaj au fost înregistrate 6 cazuri de rabie la vulpe în localităţile: Cosniciu de Sus, Nuşfalău, Gostila, Peceiu, Crasna şi Valcăul de Jos.

Alte articole

Leave a Comment