Vezi care sunt magazinele ce primesc ajutor de la Guvern

Guvernul României va oferi un ajutor de stat nerambursabil de până la 800.000 de euro magazinelor din centrele comerciale care au fost închise pe durata stării de urgență. Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă a guvernului pus în dezbatere publică, „scopul schemei de ajutor de stat este de a reduce impactul negativ asupra operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor comerciale, prin acordarea de ajutor unic nerambursabil care acoperă o parte din costurile cu chiria aferentă perioadei în care activitatea respectivilor operatori economici a fost suspendată în cadrul spaţiilor închiriate”. Ajutorul constă îmtr-un grant acordat de Guvern comercianţilor, egal cu jumătatea din valoarea chiriei pe care aceştia o datorează proprietarului spaţiului comercial, timp de trei luni.

Este vorba despre un „Ajutor de stat nerambursabil din fonduri publice pentru a acoperi o parte din costurile cu chiriile pentru întreprinderile a căror activitate a fost suspendată de Guvern pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă, respectiv pentru perioada 16 martie 2020 – 15 iunie 2020. Granturile vor reprezenta echivalentul a 50% din valoarea chiriei aferentă lunii februarie 2020 pentru maxim 3 luni (15 martie-15 iunie 2020), acordate potrivit modalităţilor prevăzute în ordonanţa de urgenţă, fără a depăşi 800.000 euro/beneficiar”.

Granturile au ca sursă de finanţare fondurile naţionale nerambursabile şi va exista  o obligaţie de cofinanţare proprie a beneficiarilor în cadrul Programului, destinate întreprinderilor a căror activitate curentă a fost întreruptă prin ordonanţe militare.

Cererile de finanţare vor fi depuse prin intermediul unei aplicaţii informatice proiectate şi dezvoltate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Bugetul alocat pentru acordarea acestui sprijin este de 160.000.000 lei.  Numărul estimat de beneficiari ai ajutorului de stat este de maxim 3.000.
M. S.

Leave a Comment

error: Conținut protejat!