Veşti bune pentru şoferii sălăjeni! Statul le va restitui cu dobândă taxa de poluare

 

Sălăjenii care au obţinut în instanţă restituirea taxei de primă înmatriculare, de poluare sau pentru emisii poluante, vor primi şi dobânda fiscală care curge de la data plăţii acestor taxe. Hotărârea a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care, a admis, la începutul acestei săptămâni, recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului. Astfel, potrivit deciziei ICCJ, dobânda care se acordă pentru sumele încasate cu titlu de taxă de primă înmatriculare, taxă pe poluare şi taxă pentru emisii poluante, restituite prin hotărâri judecătoreşti, este dobânda fiscală prevăzută de dispoziţiile art. 124 alin. (1) şi alin. (2) din Codul de procedură fiscală, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu dispoziţiile cu art. 120 alin. (7) din acelaşi act normativ.
Totodată magistraţii ICCJ au mai statuat, în aceeaşi decizie, faptul că momentul de la care curge dobânda fiscală pentru sumele încasate cu titlu de taxă de primă înmatriculare, taxă pe poluare şi taxă pentru emisii poluante, restituite în temeiul hotărârilor judecătoreşti, este reprezentat de data plăţii acestor taxe. Concret, în cazul persoanelor care au câştigat sau câştigă în instanţă restituirea taxei auto, dobânda aferenta sumei înapoiate de stat este de 0,03 la sută pe zi şi trebuie calculată de la data plăţii taxei.
În recursul în interesul legii formulat în data de 24 septembrie 2013, Avocatul Poporului a constatat că instanţele de judecată s-au pronunţat în mod diferit asupra temeiului legal în baza căruia s-a stabilit cuantumul prejudiciului cauzat contribuabilului. Mai exact, din deciziile acestora a reieşit că soluţiile pronunţate au vizat atât dobânzi diferite, cât şi momente diferite de la care aceasta trebuie calculată. „Avocatul Poporului a opinat că dreptul contribuabilului implică în mod necesar plata de dobânzi începând de la data plăţii sumelor încasate de administraţiile finanţelor publice din ţară. Această opinie a fost justificată de faptul că, începând de la această dată, iar nu de la o altă dată ulterioară, contribuabilul suportă pierderi reprezentate de indisponibilizarea sumelor în cauză”, se precizează în comunicatul de presă al instituţiei menţionate.
Deciziile date în recursurile în interesul legii trebuie motivate în cel mult 30 de zile de la pronunţare şi trebuie publicate în Monitorul Oficial, în cel mult 15 zile de la motivare. Acestea devin obligatorii pentru toate instanţele de la momentul publicării în Monitor.
Sumele plătite drept taxă de primă înmatriculare, taxă pe poluare sau taxă pentru emisii poluante sunt restituite doar persoanelor care obţin în instanţă hotărâri în acest sens. Totodată, trebuie reţinut faptul că decizia ICCJ nu face nicio referire la sumele achitate de şoferi drept timbru de mediu (actuala taxă auto).

One Thought to “Veşti bune pentru şoferii sălăjeni! Statul le va restitui cu dobândă taxa de poluare”

  1. Anonim

    DE CE ?!? „…Sumele plătite drept taxă de primă înmatriculare, taxă pe poluare sau taxă pentru emisii poluante sunt restituite doar persoanelor care obţin în instanţă hotărâri în acest sens. ..”
    Daca legea nu a fost buna, de ce nu s-au restituit banii la toat luma care a platit, ci doar la cei care au castigat in instant? Ce se intampla cu cei care au pierdut in instant? Sau cei care nu au aplat la instant? Ei sunt prostii satului? fraierii sistemului in care doar cei smecheri reusesc sa profite de lcunele legii?
    Avem un avocet al poporului care ar trebui sa-si schimbe numele in AVOCATUL SMECHERILOR SI CORUPTILOR !

Leave a Comment