Verificarea periodică la gaze – O necesitate și o povară financiară pentru orice locatar

Ne convine sau nu legislația ne obligă să plătim verificarea periodică la gaze. Această operațiune a devenit o povară financiară pentru oameni având în vedere că salariile sunt mici. Totuși fiecare locatar trebuie să fie conștient și de necesitatea verificării periodice la gaze deoarece, în timp pot să apară anumite riscuri de acumulări de gaze, din cauza faptului că branșamentele îmbătrânesc. Vă vine să credeți sau nu, statisticele arată că la majoritatea blocurilor verificate s-au găsit la 25% dintre apartamente scurgeri de gaze (care nu trebuie deloc să apară). Astfel de acumulări de gaze pot produce tragedii de neimaginat (răniți, decese, pierderea bunurilor agonisite cu greu).

Pentru a realiza o verificare la gaze trebuie apelat la o firmă specializată în astfel de servicii tehnice. Sunt numeroși operatori economici autorizați ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) care pot oferi astfel de servicii, pot verifica instalațiile de utilizare a gazelor naturale. Instalatorul autorizat trebuie să aibă o legitimație valabilă. Nu trebuie alese firme care oferă prețuri mici, ci firme care au aparate performante de verificare și care își fac cu profesionalism treaba. Majoritatea oamenilor au tendința de a alege firme care au tarife mici pentru a plăti mai puțin, ei nu țin cont de necesitatea acestei operații de verificare a instalației de gaze.

Verificarea tehnică a instalației de utilizare a gazelor naturale se face la fiecare 2 ani

Scopul este să se vadă dacă instalația funcționează corect, în condiții de siguranță pentru client sau locatar. Desigur verificarea tehnică se poate face și la cererea clientului, sau în cazul sesizării oricărei defecțiuni la instalația de gaze. Trebuie să se facă următoarele operații, se verifică obligatoriu:

  • toate arzătoarele
  • gradul de deteriorare al îmbinărilor
  • starea garniturilor de etanșare
  • stabilitatea conductelor de gaze naturale
  • etanșeitatea îmbinărilor armăturilor și conductelor
  • dacă aparatele de măsurare, reglare, siguranță și control funcționează corect
  • dacă echipamentul de reglare a instalațiilor funcționează normal
  • răsuflătorile și căminele, în cazul în care acestea există; pentru acestea trebuie să se prezinte o dovadă că acestea au fost curățate pentru a funcționa normal; dacă apar defecțiuni acestea se repară apelând la serviciile unor firme autorizate
  • dacă există un detector automat de gaze, dacă acesta este instalat corect și funcționează normal.

Tariful pentru o intervenție de verificare în cazul unei centrale pe gaz și al unui aragaz este de 70 lei cu tot cu TVA.

Legislația ne obligă să facem și o revizie a instalației de gaze o dată la 10 ani

Aceasta implică și verificarea rezistenței la presiune a părților instalației la care s-au făcut anumite modificări. Tariful pentru această verificare este puțin mai mare decât în cazul verificării la 2 ani.

Legea ne oblică să facem și verificarea tehnică a centralei electrice, convertoarelor, boilerelor. Pentru aceasta se plătesc alte taxe, de exemplu verificarea unei centrale costă în jur de 150 lei, sau chiar mai mult. În cazul în care aragazul este vechi și are scăpări de gaze (chiar dacă ochiurile sunt închise) trebuie înlocuit cu un aragaz nou sau trebuie reparat. Foarte multe informații despre aragaze, cuptoare și plite incorporabile poți afla pe acest site. Anumite reparații le poate face și persoana autorizată care face verificarea tehnică a instalației de gaz.

Montarea detectorului automat de gaze este obligatoriu în orice locație unde există instalație de utilizare a gazelor naturale. Acest lucru a fost stabilit de autorități ca fiind obligatoriu pentru orice consumator casnic după ce a avut loc tragedia de la Colectiv. Cu ajutorul unui astfel de detector se poate opri alimentarea cu gaze naturale atunci când apare o defecțiune și o scurgere de gaze.

Pentru a evita anumite tragedii trebuie: să aerisești încăperea unde este instalația de gaz, să verifici tirajul coșului pentru eliminarea gazelor, să nu lași focul de la aragaz sau de la cuptor nesupravegheat, să folosești aprinzătoare speciale pentru a face focul în sobă, cuptor sau la aragaz, să nu faci modificări singur la instalația de gaz, să nu dormi în camera în care ai un aparat ce funcționează pe gaz. Dacă ții la viața celor dragi, nu ignora aceste verificări și revizii tehnice ale instalației de gaze naturale!

Leave a Comment