Vasile, sălăjeanul constructor de blocuri în Libia

A rămas orfan pe când avea vârsta de doi ani, a muncit ani la rând în Libia și Rusia. Uneori a fost nevoit să lucreze la temperaturi extreme, în căldură insuportabilă sau pe un ger greu de îndurat, dar a rezistat, iar acum, la cei 83 de ani, a participat la a X-a ediție a concursului județean de pescuit „Pensionarul Sălăjean”, eveniment desfășurat astăzi pe lacul Vârșolț. Îmbrăcat elegant și cu niște ochi pătrunzători, Vasile Dobocan s-a apropiat de mine.

Veronica Ispas, sălăjeanca responsabilă pentru organizarea competițiilor de pescuit în Sălaj, este cea care mi l-a prezentat pe localnicul din Aghireș. A fost de acord să îmi povestească despre pescuit, despre întâmplări, poate chiar și despre o parte din tinerețea sa. În anii ’70, Vasile Dobocan a plecat peste hotare, dar nu oriunde și nu oricum, ci pentru a lucra în Libia. A participat la construcția a zeci de blocuri și a unui stadion în această țară frumoasă, dar zbuciumată chiar și în zilele noastre. Sălăjeanul și-a adus aminte cu plăcere de zilele în care temperatura ajungea la umbră și la 50 de grade Celsius. Vasile a început să râdă. Mi-a spus că îi place căldura, iar asta l-a ajutat în Libia. A avut colegi care au suferit groaznic. L-am întrebat și de mâncare. Echipele de constructori români aveau bucătari din țara noastră, totul era aranjat, bine pus la punct. A muncit mult în Libia. A lucrat ani la rând și în Rusia, pe o vreme cumplită, pe un ger insuportabil. Cu toate acestea, sălăjeanul a rezistat, a muncit peste 50 de ani, iar după pensionare a hotărât să se bucure de micile plăceri ale vieții. Pescuitul este una dintre pasiunile sale. A început să pescuiască în tinerețe și i-a plăcut. Și-a adus aminte că într-o seară a prins 40 de carași. N-au fost mari, dar au prins bine. L-am întrebat dacă gătește peștele pe care îl prinde. Vasile mi-a spus că soția sa este șefa în bucătărie. Bărbatul are trei băieți și crede că munca multă l-a ținut în putere. E puternic și acum. A dat mâna cu mine și mi-a prins palma. Într-adevăr, Vasile mai este în putere. M-a privit, mi-a spus că vrea să ne vedem și peste 50 de ani, dar noi, cei tineri, să nu uităm că trebuie să muncim dacă vrem ceva cu adevărat, să lăsăm comoditatea și lenea la o parte. I-am mulțumit, l-am salutat. Vasile s-a întors la colegii săi, la pescari. A început petrecerea și sesiunea de acordare a diplomelor. Fir întins, Vasile!

8 Thoughts to “Vasile, sălăjeanul constructor de blocuri în Libia”

 1. […] A rămas orfan pe când avea vârsta de doi ani, a muncit ani la rând în Libia și Rusia. Uneori a fost nevoit să lucreze la temperaturi extreme, în căldură insuportabilă sau pe un ger greu de îndurat, dar a rezistat, iar acum, la cei 83 de ani, a participat la a X-a ediție a concursului județean de pescuit „Pensionarul Sălăjean”, eveniment desfășurat astăzi pe lacul Vârșolț. Îmbrăcat elegant și cu niște ochi pătrunzători, Vasile Dobocan s-a apropiat de mine. Veronica Ispas, sălăjeanca responsabilă pentru organizarea competițiilor de pescuit în… Citeste mai mult […]

 2. […] A rămas orfan pe când avea vârsta de doi ani, a muncit ani la rând în Libia și Rusia. Uneori a fost nevoit să lucreze la temperaturi extreme, în căldură insuportabilă sau pe un ger greu de îndurat, dar a rezistat, iar acum, la cei 83 de ani, a participat la a X-a ediție a concursului județean de pescuit „Pensionarul Sălăjean”, eveniment desfășurat astăzi pe lacul Vârșolț. Îmbrăcat elegant și cu niște ochi pătrunzători, Vasile Dobocan s-a apropiat de mine. Veronica Ispas, sălăjeanca responsabilă pentru organizarea competițiilor de pescuit în…  » Mai multe detalii […]

 3. Silvia

  Sănătate si toate cele bune!

 4. Adi

  Sănătate multa d-le Dobocan.Să pescuiți mult și bine.Dar sa mai și lăsați urmașilor posibilitatea de a mai prinde oarece.Treaba aia cu cei 40 de carași care”nu erau mari dar au prins bine” nu mi-a prea plăcut.Sunt destui cei care consideră lacul acesta minunat,o sursa de hrană.Hai măcar noi ăștia bătrâni să n-o facem.Doamne ajuta!

 5. Anonim

  Sanatate si toate vele bune vecinul meu Dobocan Vasile

 6. Anonim

  Sanatate si toate cele bune vecinul meu Dobocan Vasile

 7. Anonim

  Felicitari vecinul meu Dobocan Vasile

 8. Adrian

  Bravo fam. Dobocan 💪💪💪

Leave a Comment