Valabilitatea paşaportului simplu electronic se prelungeşte la 10 ani

O serie de modificări care vizează valabilitatea paşaportului au intrat în vigoare de vineri, 20 iulie. Conform unui comunicat de presă al Prefecturii Sălaj, odată cu noile prevederi, paşaportul simplu electronic este valabil trei ani pentru copiii care nu au împlinit 12 ani, de cinci ani pentru minorii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani şi de 10 ani pentru persoanele de peste 18 ani. Acest tip de document va putea fi ridicat în termen de 10 zile lucrătoare de la depunerea cererii.
Persoanele care nu doresc un paşaport simplu electronic au posibilitatea de a solicita unul simplu temporar, care se emite în trei zile lucrătoare de la depunerea cererii.
„Paşaportul simplu temporar se eliberează doar în situaţii obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară prezenţa persoanei pe teritoriul unui alt stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea paşaportului simplu electronic. Aceste situaţii trebuie dovedite după caz, cu documente care ateste motivele de sănătate, familiale sau profesionale, care determină necesitatea şi urgenţa deplasării persoanei în străinătate”, mai precizează comunicatul.
Tarifele pentru emiterea oricărui tip de paşaport nu au suferit modificări. Astfel, paşaportul simplu temporar se eliberează contra sumei de 96 de lei, cel simplu electronic pentru minorii sub 12 ani costă 234 de lei, în timp ce în cazul documentelor pentru minorii cu vârste între 12 şi 17 ani şi cele pentru persoanele majore sunt de 258 de lei.

Antonia SOPONEA

Leave a Comment