USR vrea TVA de 5% la energie electrică şi gaze naturale

Reducerea temporară a cotei TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale este una dintre cele cinci măsuri inserate într-un proiect de lege depus la Parlament de deputaţii Cristina Prună şi Claudiu Năsui, prin care aleşii USR doresc să scadă facturile pentru consumatorii casnici şi IMM-uri.

„Am explicat, în repetate rânduri, ce soluţii avem pentru a creşte capacitatea de producţie de energie şi pentru a ne consolida securitatea energetică pe termen lung. Dar, până la soluţii pe termen mediu şi lung, trebuie să acţionăm acum. Trebuie să-i sprijinim pe români să îşi plătească facturile, şi mediul de afaceri să nu resimtă aceste creşteri de preţuri. Soluţia stă în măsuri care să nu distorsioneze piaţa şi să nu pericliteze investiţiile în sectorul energetic. Putem începe imediat cu acea parte din preţ formată din taxele indirecte pe care le ia statul. Propunem reducerea temporară, pe o perioadă de 6 luni, a cotei de TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale, eliminarea accizei şi exceptarea de la plata certificatelor verzi a consumatorilor casnici. La nivelul preţurilor actuale, măsurile propuse de noi şi măsurile de compensare a facturilor prin OUG 118/2021 pot reduce preţul energiei electrice şi gazelor naturale cu până la 32%”, a declarat deputata USR Cristina Prună, potrivit unui comunicat oficial al UR.

Comparativ cu varianta plafonării preţurilor propusă de PSD şi PNL, proiectul legislativ al USR are marele avantaj că nu distorsionează piaţa, nu crează impredictibilitate legislativă şi nu descurajează investiţiile în exploatarea gazelor din România, susţine Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

„Avem nevoie ca statul român să demonstreze că este stabil şi predictibil. În plus, proiectul nostru are beneficiul că se adresează tuturor consumatorilor, casnici şi non-casnici, şi că încasările din TVA la bugetul de stat pot rămâne similare cu cele precedente, dinainte ca preţul energiei să explodeze”, a declarat deputatul Claudiu Năsui.

Iniţiativa legislativă a USR cuprinde cinci măsuri pe termen scurt: scăderea de la 19% la 5% a cotei TVA aplicate energiei electrice pentru consumatorii finali pe o perioadă de 6 luni; abrogarea accizei aplicate energiei electrice; scăderea pe o perioadă de 6 luni, sub formă de credit fiscal, din impozitul pe profit datorat sau, după caz, din impozitul pe venitul microîntreprinderilor a 50% din cheltuielile suplimentare generate de creşterea de preţuri raportată la indicele preţurilor de consum la energie electrică şi gaze naturale; exceptarea de la obligaţia de achiziţie a certificatelor verzi pentru energia facturată consumatorilor casnici pe o perioadă de 6 luni; acordarea unui ajutor centralelor electrice de termoficare în sumă de 50% din creşterea cheltuielilor cu achiziţia de gaze naturale raportată la indicele preţurilor de consum la gaze naturale din luna iulie 2021.

Pentru reechilibrarea preţurilor la energie, USR a prezentat public şi un set de măsuri pe termen lung, printre care se numără decăpuşarea companiilor de stat din energie, permiterea contractelor bilaterale pe termen lung, eliminarea monopolului OPCOM de pe piaţa bursieră de tranzacţionare a energiei electrice, reformarea Complexului Energetic Oltenia, finalizarea centralei pe gaz de la Iernut, deblocarea investiţiilor în exploatarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră şi construirea cadrului administrativ şi legislativ pentru investiţiile în proiecte eoliene offshore.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

One Thought to “USR vrea TVA de 5% la energie electrică şi gaze naturale”

  1. Anonim

    Nu e bună nicio variantă, prețurile au explodat deja, la gaz aproape s-au dublat, ce să mai plafonezi ? Ce tva redus, tot noi vom suporta creșterea, vom reduce veniturile la buget, nici vorbă ? Varianta optimă ar fi impozitarea suplimentară a superprofitului, de ce să se îmbogățească multinaționalele pe spinarea românului ?

Leave a Comment