Un singur punct de tăiere a mieilor în Sălaj

Un singur abator din judeţ este autorizat sanitar veterinar pentru sacrificarea mieilor în perioada Paştelui, transmit oficialii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj. Este vorba despre abatorul Cooperativei Agricole Transilvania Ovicarn din Hereclean, nefuncţional în acest moment, dar care se va deschide în preajba Sărbătorilor Pascale. Aici se asigură controlul oficial sanitar veterinar prin personal cu experienţă instruit în acest scop.
Potrivit legislaţiei în vigoare, sacrificarea de animale din specia ovină în perioada Paştelui trebuie să se realizeze exclusiv în abatoare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare, publicate pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, se arată într-un comunicat de presă semnat de către Petre Firicel, directorul executiv al DSVSA Sălaj.
Acesta atrage atenţia asupra faptului că sacrificarea mieilor este posibilă şi în abatoarele de capacitate mică. Cei care doresc să amenajeze astfel de spaţii pot beneficia de consultanţă de specialitate de la DSVSA Sălaj.
„Nerespectarea prevederilor legislaţiei în vigoare reprezintă contravenţie la normele sanitare veterinare şi poate avea consecinţe asupra sănătăţii publice, prin transmiterea unor boli de la animale la om prin consumul cărnii de miel necontrolate sanitar veterinar”, se mai arată în comunicatul amintit.
Oficialii DSVSA Sălaj avertizează că mieii pot fi sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, însă doar în mediul rural şi doar pentru consumul propriu, nicidecum în vederea comercializării.

Leave a Comment