Un salajean la ONU si OSCE

* Liviu Aurelian Bota a fost numit, printr-o Hotarare adoptata in sedinta Guvernului din aceasta saptamana, Reprezentantul Special al Guvernului Romaniei privind Securitatea Internationala si probleme regionale pe langa Oficiul Natiunilor Unite de la Geneva si pe langa Organizatia pentru Cooperare si Securitate Europeana de la Viena

In calitatea sa de Reprezentant al Guvernului privind Securitatea Internationala, Liviu Aurelian Bota isi va desfasura activitatea la Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa ONU de la Geneva si la cea de pe langa Organizatiile Internationale de la Viena, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.

Mandatul Reprezentantului Special va include dezvoltarea contactelor cu factorii de raspundere din guvernele, parlamentele si societatea civila din statele din zona, precum si cu organizatiile internationale cu responsabilitati in aceste domenii, incurajarea acceptarii de catre aceste state a unor activitati si masuri de crestere a increderii pe plan intern si regional, identificarea si initierea unor masuri de natura sa contribuie la prevenirea conflictelor, precum si la solutionarea celor existente, sprijinirea intensificarii dialogului dintre autoritatile romane si cele interesate din regiune, participarea la intruniri si reuniuni internationale.

Liviu Bota detine din 1999 gradul diplomatic de ambasador. A absolvit in 1955 Institutul de Relatii Internationale de la Bucuresti, in 1961 Institutul de Relatii Internationale de la Moscova, in 1969 Academia de Drept International din Haga si in 1963 Friends World College din New York. Liviu Bota se afla in serviciul diplomatic romanesc din anul 1960. Din 1999 pana in prezent a fost ambasador la Misiunea Romaniei pe langa organizatiile internationale de la Viena. Liviu Bota s-a nascut la 1936, in comuna Somes-Odorhei din judetul Salaj. Liviu Bota a inceput sa lucreze cu ONU in 1971, si a desfasurat o activitate constanta colaborand cu aceasta organizatie internationala. De exemplu, in 1995 pana in 1999 Liviu Bota a fost Subsecretar general al ONU, reprezentant special al secretarului general al ONU in Georgia, aceasta fiind cea mai mare functie detinuta vreodata de un roman in sistemul ONU.

Leave a Comment