Comunele salajene, inexistente pe web

* nici macar Cehu Silvaniei nu are pagina proprie de web, iar din cele 57 de comune, oficial doar doua si-au construit un site propriu de prezentare

In Salajul secolului XXI – secolul in care informatiile circula cu viteze de megabytes/secunda si in care esti recunoscut ca existi doar daca apari, sub forma de pagina web pe internet, doar trei primarii comunale au site-uri proprii. Mai rau este faptul ca nici localitatea Cehu Silvaniei care, oficial, are rangul de oras, nu are un site propriu, situatie care ofera multe raspunsuri cu privire la felul cum merg treburile pe acolo.

Orasele salajene, fara Cehu

www.zalausj.ro este deja un site care a acumulat aproape 11 mii de vizitatori in cei nici doi ani de cand este functional. Este site-ul, dupa cum bine stiti multi dintre voi, municipiului Zalau, care contine informatii destul de bogate despre administratia publica locala, istoria orasului, turism etc. Dar, poate ca ceea ce a prins mai tare la public, in site-ul Primariei Zalau, a fost pagina de sugestii si reclamatii, in care orice zalauan nemultumit poate sa-si desarte problemele si sa astepte raspunsuri la ele.

Jiboul ne-a surprins, poate pe multi, in cursul anului trecut, cand a intrat in marea familie a oraselor existente pe website. Dar, de atunci poate ca multi s-au plictisit sa vada aceleasi informatii neschimbate, luni la rand, pe www.primariajibou.ro, cu aceeasi concesionare a Parcului Industrial si cu aceleasi anunturi. De altfel, in josul paginii si scrie, clar si citet, ca ultima reactualizare a site-ului a fost in 31 ianuarie 2007. Cine stie, poate ca de atunci chiar nu s-a mai intamplat nimic important in orasul celor doua globuri botanice.

Simleu Silvaniei vine si el din urma, cu un site facut oficial in 12 ianuarie 2007, care are deja aproape 1.500 de vizitatori. Un site reactualizat, care contine informatii despre oras, obiective turistice, evenimente si institutiile publice. Mai mult, site-ul are si un forum cu ajutorul caruia poti intra in contact cu alte persoane interesate de un subiect anume, referitor la oras.

Dupa cum am amintit, Cehu Silvaniei este singurul oras (???) salajean care nu are pagina de website in prezent. Poti sa te invarti cat vrei pe Google, dar in cel mai bun caz dai peste un site primaria-cehu.pa.ro, in care ba ti se spune despre o eroare de pagina, cum ca acest site nu exista, ori dai peste o paginuta care certifica, totusi, existenta orasului.

Crasna, un site profesionist

Potrivit ultimelor date oficiale comunicate Consiliului Judetean Salaj, doar doua primarii de comuna din judet au pagina de web, respectiv Crasna (www.crasna.ro) si Hida (www.comunahida.lx.ro). Crasna ne suprinde cu un site care poate fi accesat atat in limba romana, cat si in maghiara, ceea ce este de inteles, avand in vedere faptul ca in comuna traiesc multe persoane de nationalitate maghiara. Site-ul comunei Hida este in constructie, deci se face ceva ce va promite. Nu stim cand, dar avem rabdare.

Rascolind in continuare Google-ul, am mai dat peste o primarie salajeana care are pagina de web, respectiv Primaria Maieriste, care poate fi accesata pe site-ul primarieonline.ro/primarii. Pe de alta parte, pe site-ul www.ghidulprimariilor.ro, putem afla macar date de baza despre primariile salajene, localizarea lor, cine sunt primarii si viceprimarii etc.

Calculatoare in toate primariile

Poate ca dezinteresul este cuvantul care caracterizeaza majoritatea primariilor salajene, in problema iesirii in lume, pe net. Pentru ca, altfel, e greu de explicat faptul ca, din moment ce toate primariile din Salaj sunt dotate cu calculatoare de ultima generatie si toate au casuta postala – element obligatoriu introdus de Consiliul Judetean, pentru a putea comunica mai usor cu autoritatile locale, nu se face nimic in problema realizarii unui site propriu. Un site care, cei din domeniu stiu prea bine ca nici macar nu costa un ban, in cazul in care este inchiriat pe domeniul home.ro sau go.ro. Dar este nevoie de ceva munca si este nevoie de o persoana care sa incarce periodic site-ul, cu informatiile actuale.

Telecentre in 7 comune

Asteptam, in curand, in marea familie a internetului primariile comunelor Dobrin, Dragu, Rus, Crasna, Carastelec, Simisna si Camar, comune in care se va derula programul Economie bazata pe cunoastere. Sursa de finantare este Guvernul Romaniei, prin Ministerul Comunicatiei si Tehnologiei Informatiei, cu sprijinul Bancii Mondiale, iar proiectul presupune dotarea cu tehnica IT si telecomunicatii a zonelor rurale unde accesul informatic este destul de redus.

Leave a Comment