Un pas până la reinstaurarea Inchiziţiei: Episcopia Sălajului taie în carne vie!

Conflictul dintre enoriaşii de la Biserica “Sfântul Ştefan” din Zalău şi Episcopia Sălajului este departe de a fi dezamorsat. Ambele “tabere” se menţin pe poziţii. În timp ce conducerea eparhiei invocă diverse prevederi din regulamentul de funcţionare a Bisericii Ortodoxe Române, pe care preotul Ioan Coste le-ar fi încălcat cu bună ştiinţă, credincioşii trec de la rugăminţi, la ameninţări. După ce au văzut că rugămintea adresată episcopului Petroniu Florea de a nu-l transfera pe duhovnicul lor într-o altă parohie le este tratată cu indiferenţă, oamenii anunţă că nu vor mai intra la liturghiile susţinute în lăcaşul de cult din cartierul Brădet. Ioan Coste a fost înştiinţat, în urmă cu o săptămână, că va fi transferat disciplinar în parohia Brebi, ca pedeapsă pentru că la înmormântarea mamei sale, în 8 ianuarie 2013, a slujit şi un preot neagreat în Sălaj.

Ignorarea îndemnului la iertare

Protestele ce s-au desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la biserica “Sfântul Ştefan” din Zalău, i-au determinat pe mai marii Episcopiei Sălajului să aducă noi precizări vizavi de cazul preotului Ioan Coste. În încercarea de a-şi susţine cât mai ferm punctul de vedere, oficialii instituţiei recunosc că esenţa scandalului stă într-o problemă ceva mai veche ce îi vizează pe episcopul de Sălaj şi preotul Vasile Bota, cel care a slujit, încălcând legile bisericeşti, la înmormântarea mamei părintelui Coste. “Cunoscând faptul că preotul Vasile Bota, în perioada în care a ocupat funcţia de vicar administrativ al Episcopiei Oradiei, a reuşit divizarea în două tabere a preoţilor din Sălaj, Preasfinţitul Părinte Petroniu, după ce a ajuns episcop al Sălajului, i-a transmis în mod expres acestuia, prin intermediul părintelui Ioan Coste, că nu are încuviinţarea episcopului Sălajului de a sluji în acest judeţ, pentru a nu crea tulburare”, se arată într-un comunicat de presă al eparhiei sălăjene. Am încercat, dar fără succes, să-l contactăm pe Gabriel Gârdan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei, pentru a ne oferi detalii despre acea “divizare”.
Dacă e să ne luăm după vocile enoriaşilor protestatari, s-ar părea că sancţionarea lui Ioan Coste vine ca urmare a unei răzbunări personale a actualului episcop. Oamenii spun că popa Coste şi fostul vicar Bota ar fi făcut lobby la preoţii din judeţul nostru pentru Irinel Bistriţeanu, contracandidatul lui Petroniu în “cursa” pentru şefia Episcopiei Sălajului. Iar pentru gestul de atunci, preotul de la “Sfântul Ştefan” trage acum ponoasele.

În mărinimia sa, Episcopia dă “o pedeapsă de mijloc”

În comunicatul de presă remis redacţiei, se mai arată că, după înmormântarea mamei lui Ioan Coste, patru preoţi s-au ales cu “dojană arhierească”. Întrucât acesta nu se afla la prima abatere, se impunea ca pedeapsa ce-l viza să fie mai mare decât a colegilor săi. Regulamentul bisericesc prevede că în astfel de situaţii, vinovatul poate fi chiar caterisit, adică să-şi piardă dreptul de a sluji, însă mai marii Episcopiei au fost indulgenţi, şi au avut în vedere “o pedeapsă de mijloc”, respectiv transferul la parohia din Brebi. Practic, Coste ar fi trebui să facă o rocadă cu slujitorul de acolo, Septimiu Gudea, care, întâmplător sau nu, este contabilul Episcopiei şi finul vicarului sălăjean, Vasile Rusu. Gudea şi-a preluat postul de la Zalău încă de duminică, în timp ce preotul învinuit este internat în spital, din cauza unor probleme de sănătate.
După cum susţine Gârdan, când transferarea se face ca pedeapsă, parohia care i se va da celui pedepsit va fi “de categorie inferioară cele de la care a fost transferat. Dacă cel pedepsit este într-o parohie urbană, va fi transferat într-o parohie rurală, de categorie inferioară”. Toate aceste condiţii sunt îndeplinite de Brebi, unde preotului îi vor fi puse la dispoziţie “biserică şi casă parohială în stare excelentă”.
Oficialul Episcopiei Sălajului mai spune că decizia de transferare nu a putut fi pusă în aplicare, dat fiind faptul că “la aflarea veştii transferului, părintele Coste a intrat în concediu medical de urgenţă”. Ca urmare, factorii decizionali din eparhie aşteaptă încheierea concediului de boală şi rediscutarea cazului.

Pedeapsa, măsură anti-dezordine

Până atunci, însă, Gabriel Gârdan aminteşte credincioşilor că legile bisericii sunt foarte clare şi nu lasă loc de interpretări. Iar în sprijinul acestor afirmaţii aduce recenta atitudine a Bisericii în cazul Sergiu Nicolaescu. “Chiar dacă şi acolo a fost vorba de o mare durere, de o personalitate, hotărârea sinodală s-a aplicat, aşa cum este firesc să se întâmple”.
În ceea ce priveşte protestele “unui grup de credincioşi”, cum numeşte purtătorul de cuvânt cele câteva sute de oameni care şi-au exprimat nemulţumirile zilele trecute, Gârdan susţine că “presiunea nu ajută nimănui, de aceea invităm la calm”. “Nu s-a pus problema excluderii din cler a preotului Coste, deşi se putea, de aceea nu înţelegem de ce creează atâta tulburare o posibilă pedeapsă de mijloc. Neaplicarea unor măsuri în cazuri de abatere disciplinară ar crea dezordine, lăsând la discreţia maselor impunerea disciplinei. Latinii aveau o vorbă: Dura lex, sed lex, adică Legea este dură, dar este lege! Şi toţi ne supunem ei”, se mai arată în comunicatul menţionat.

Mulţimea: preotul este nevinovat!

Reacţia credincioşilor din parohia “Sfântul Ştefan” vizavi de poziţia Episcopiei Sălajului a fost promptă. Într-un comunicat de presă, oamenii îi acuză pe reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române din judeţ că nu doresc decât manipularea credincioşilor pe care îi păstoreşte, “învelind aplicarea legilor bisericeşti într-un neadevăr grosolan”. Enoriaşii susţin că nelegiuirea invocată de conducerea eparhiei nu există, dat fiind faptul că părintele Coste a participat la înmormântarea mamei sale în calitate de fiu şi nu de preot, ba mai mult, nu a ştiut până în momentul începerii slujbei din ce preoţi va fi alcătuit soborul. În plus, susţin reprezentanţii mulţimii, preotul învinuit nu a fost gazda săvârşirii slujbei de înmormântare, slujba având loc în Bădăcin, iar nu în Zalău.
În ceea ce priveşte rolul de “curea de transmisie” pe care Episcopia i l-a atribuit lui Ioan Coste în relaţia dintre eparhie şi fostul vicar de Oradea, enoriaşii consideră că acest lucru “este de neimaginat într-o instituţie care ar trebui să funcţioneze cu documente oficiale, şi nu cu intimidări transmise prin intermediul unui slujitor”. Credincioşii atrag atenţia celor de la Episcopia Sălajului că la înmormântare au fost prezenţi şi slujitori superiori în grad lui Coste – funcţionarul Episcopiei, protopopul de Şimleu Silvaniei şi cel de Zalău, respectiv preotul paroh – care “ar fi fost mai în măsură, dacă nu chiar obligaţi să oprească nelegiuirea”.
Date fiind aceste aspecte, semnatarii comunicatului susţin că Episcopia aplică o pedeapsă, “care nicidecum nu este de mijloc, întrucât în Regulamentul bisericii figurează la litera f, adică ultima de la Pedepse vremelnice”, pentru o faptă inexistentă.

Enoriaşii vor în audienţă la Mitropolie

Enoriaşii de la “Sfântul Ştefan”sunt hotărâţi să nu mai intre în lăcaşul de cult până ce mai marii eparhiei renunţă la ideea transferului lui Ioan Coste într-o altă parohie. “Cu document oficial scris, cu semnătură şi tot ce trebuie. Daţi această decizie scrisă acum şi nu aşteptaţi să iasă din concediu medical! Sufletele noastre tremură la gândul că în acel moment ne veţi mazili Părintele copiilor noştri şi ne veţi pune pur şi simplu în faţa faptului împlinit, invocând aceleaşi penibile cuvinte: sfidare, anarhie etc.”, spun oamenii.
“Cine credeţi, Preasfinţiile Voastre, că e prost să facă cale-ntoarsă în momentul în care se află pe drumul deschis spre mântuire? Priviţi icoana Răstignirii şi chibzuiţi! Aţi făcut o nedreptate. Reveniţi cu decizia înţeleaptă: lăsaţi-ne părintele duhovnic! Este nevinovat! Biserica va rămâne goală! Biserica ortodoxă îşi pierde credincioşii!”, trag un semnal de alarmă protestatarii.
Credincioşii au transmis şi o scrisoare deschisă Bisericii Ortodoxe Române, în care solicită intervenţia mai marilor instituţiei pentru a opri nedreptatea de la Zalău şi pentru ca “oamenii de rând să nu-şi piardă încrederea în sfânta Biserică”.
După ce duminică seară, un grup de protestatari s-a deplasat la sediul Episcopiei, fără a fi băgaţi în seamă de vreun reprezentant al instituţiei, oamenii şi-au propus să meargă în audienţă la Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, într-o încercare disperată de a nu-şi pierde duhovnicul. Protestele vor continua joi, 7 februarie, cu un miting în centrul Zalăului.

Alte articole

24 Thoughts to “Un pas până la reinstaurarea Inchiziţiei: Episcopia Sălajului taie în carne vie!”

 1. i

  asa e la ortodocsi, lasati-i in plata Domnului si intoarceti-va la biserica parintilor vostri greco-catolici.

  1. Petre

   Ca bine zici omule! Nici eu unul n-as suporta toate magariile acestui individ cu barba festita! El a introdus catania in masa preotilor, cu care se comporta mai rau ca un caporal pe vremuri! Poate i se trage de la fostul sau sef cu stele, Anania!

  2. Petre

   Ai perfecta dreptate!

 2. Anonymus

  Mitropolia ortodoxa a salajului este o oficina a fostei securitati. Poate jura prea sfintitul Petroniu ca nu a semnat si nici nu a promis vreodata colaborarea cu Securitatea, sub rezerva „asa sa-i ajute Dumnezeu?” Rugam pozitia oficiala a episcopiei ortodoxe a salajului!

 3. Anonim

  bulgarele de zapada mai poate fi oprit dar petroniu e tinut prizonier de marile interese a celor din jurul lui ,nici girdan si ai lui nu sunt departe de aceasta faradelege. asta afost scinteia doar . la ora asta parintele costea nu mai e atit de important ci ura decklansata pt care voi veti raspunde in fata lui d zeu

 4. MONI

  SA PLECE PETRONIU~~~!!!

 5. Anonim

  Ce inseamna „preot neagreat in Salaj”??? Cum poate o inalta fata bisericeasca sa numeasca asa un frate de a lui???? In ce lume traim?? Petroniu, chiar NU iti este RUSINE????? Daca preotul ala din Oradea a gresit cu ceva tu, Peroniu, ai dreptul sa-i interzici sa participe la o inmormantare???? Ai tu dreptul sa-l judeci???? Acum esti multumit pentru rezultat, pentru tot haosul creeat?? Acesta este exemplul pe care il dai emoriasilor??? Tu vrei sa demonstrezi ca esti seful dar ai reusit sa dezgusti pe foarte multa lume. O asemenea atitudine nu poate decat sa ne dezamageasca profund. Aceasta este Biserica Ortodoxa? Atitudinea ta se numeste aroganta si inganfare. RUSINE PETRONIU!!!!! sa te ierte Dumnezeu ca oamenii….

 6. nae l.

  Imi aduc aminte de enoriasii Constantei , ramasi cu aceeasi smerenie fata de arhiepiscopul Teodosie , vestit penrtu afacerile murdare la admiterea in facultatea de teologie si mai cu seama pentru actele de pedofilie cu unii seminaristi ! Din 2009 , tipu-i protejat, bine mersi de „preafericitul ” de la Bucuresti !

 7. român din BRADET...

  A sosit vremea sa ne TREZIM!!

 8. român din BRADET...

  S-au trezit securistii?? Dl . MARC…

 9. român din BRADET...

  Din pacate asa este in fiecare institutie din Salaj, PR., PR., PO.,

 10. român din BRADET...

  ala cu greco-catolicii, vedeti-va de problemele voastre si nu va bagati…..

 11. nae l.

  Prostvane,clerul ortodox a fost vanzator de neam si tara !!! Informeaza-te !!!

 12. c.i zalau

  sa se desfinteze episcopia, sa trecem din nou la episcopia oradei asa cum a fost si in trecut. rugam diicot salaj sa verifice modul cum au fost folositi banii din contributia enoriasilor din salaj la construirea sediului episcopal care arata ca un castel din anglia nu ca un lacas unde locuieste un slujitor al domnului.jos petroniu jos rusu.vom sterge din biserica sf stefan pictura eps. petroniu si vom picta un adevarat sfant sa fim uniti

 13. român din BRADET...

  acest comentariu este un PANFLET! Adultii sub 12 ani au voie numai cu acordul parintilor….. NAE I. te incadrezi…?

  1. i

   de ce ne batem joc de limba romana? „pamflet”! Si Doamne, cat s-au trudit stramosii nostri greco-catolici sa ne invete limba romana…

 14. Anonim

  Nu cunosc personajele implicate in acest scandal. Nu l-am vazut niciodata pe Petroniu. Nu-i spun nici prea-sfintia nici alta titula in fata numelui. Am vazut insa palatul in care vietuieste, ridicat in vremuri de criza, cand lumea traieste de pe azi pe maine. O sfidare la adresa amaratilor care ingenuchiaza in biserici si se roaga la Cel de Sus pentru „painea cea de toate zilele”.
  Toata povestea asta are iz de platit polite si nu seamana de loc cu pildele lui Isus. Cele pe care preotii ni le predica de la altar.
  Credinciosilor din Bradet- Va rog sa fiti uniti si fermi, sa nu cedati, sa nu va lasati manipulati. Ne vedem joi la protest.

 15. Petre lui Toader

  Nu inteleg de ce va minunati de ispravile episcopului Petroniu, pupilul defunctului general de securitate, Anania! El, practic executa intocmai ordinele fostului sau mentor, avand un comportament sub orice critica fata de slujbasii sai, facand instructie cu ei mai ceva decat la un batalion disciplinar! Nu inteleg cum de-l suporta acestia si ma gandesc la cei tineri, care s-ar zice ca mai au ceva personalitate! Noroc ca in cazul de fata, mirenii, adica credinciosii civili au sesizat derapajele episcopului cu barba festita si au intervenit crestineste in apararea fostului lor preot, care practic nu are nici o vina!

 16. x

  Urata comportare de la un presfintit, asta sufera de razbunare, vezi ce-a patit preotul din Marca, care a slujit 26 de ani in Marca , fiind nevoit sa plece in Oradea. Apropo cand luati masuri preasfintite fata de „maicuta” de la schitul Marca care a furat intr-o noapte tot ce-au donat credinciosii si dusa a fost.

 17. raspuns pt.12:05

  Nu o pedepseste pt ca probabil a venit cu banii la el .

 18. Toma

  Episcopie si episcop ati dorit intr-un amarat de judet ca Salajul? Atunci luati de la Petroniu, zis si ” Preasfintitul Parinte …..” ! O observatie de bun simt, verificabila in practica si enuntata parca de Voltaire, zice ca ” prea binele e dusmanul binelui”. Deci, daca ar fi doar ” Sfintit” ar fi suficient, dar dupa FAPTELE ce le face acest Petroniu se poate incadra doar in categoria MARILOR PACATOSI. Atat si nimic mai mult !

 19. daniel

  o sa fie mancare si bautura pentru toata lumea….nu va inghesuiti!
  Suntem un popor de poponari,care nu mai isi respecta preotii,episcopii,dascalii,batranii,etc..\Ne-am „corcit”!!!!
  Pentru asta infiintat Hristos spovedania…o fi pr.Coste mare sfant…dar trebuie si el sa se spovedeasca…trebuie sa respecte regulile si canoanele bisericii…ca deaia au fost date…Deaia s-a infiintat Episcopia Salajului : ca sa aveti si voi episcop care sa va viziteze…..caci comunistii nu doreau asta….sunt sate in care nu a calcat picior de episcop de 50 de ani,biserici nesfintite,parohii fara preoti, oameni in necazuri si nevoi spirituale. Se astepta ani intregi ca sa se sfinteasca o biserica, pana venea episcopul Oradiei…Biserica era de batjocura si rasul celorlalte natii si confesiuni…Acum voi va ridicati…impotriva voastra?In loc sa fiti mandri ca aveti preoti,aveti biserici frumoase,aveti manastiri,aveti stabilitate spirituala,va plictisiti de ele ca si copii…..si mai si improscati cu noroi…
  Voi niciodata nu v-ati certat copii sau barbatul sau muierea?Si nu v-ati pedepsit si nu v-ati iertat?
  A explodat mamaliga dintr-o data…
  Sunteti mai rai ca si cainii…va meritati soarta…
  Un judet intreg nu sunteti in stare sa va ridicati o cladire a episcopei.. Petroniu pentru el o face???? o duce cu el pe lumea cealalta???
  Astea nu se vad,nu?

 20. byby

  Mai Daniel …..de ce vorbesti de pe margine…. nu vezi ca esti pe dinafara de subiect ….ai contribuit si tu cumva cu bani la constructia bisericii din Bradet..??????Cand o stragi vreo 45 miliarde poti sa-ti dai cu pareaea…..SI SA FACI CE APRECIERI DORESTI…….AI RABDARE….Probabil nici nu ti-ai lut bacul …dar comentezi…Lasa comentariile la altii…

 21. foarte rau ca s-a ajuns la asemenea problema…………ce are p…a cu prefectura

Leave a Comment