Un nou centru social se construieşte la Nuşfalău

Un nou centru social va fi construit începând din luna septembrie la Nuşfalău, iar lucrările vor fi finanţate din bani europeni. Beneficiarii acestor servicii sunt 50 de bolnavi care urmează să fie transferaţi din Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională pentru Persoane cu Handicap din Bădăcin.

Proiectul lansat de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj pentru construirea unui centru social la Nuşfalău ar putea demara în cursul lunii septembrie. La această dată, aşa cum am aflat de la directorul DGASPC Sălaj, Violeta Milaş, se aşteaptă unda verde pentru începerea lucrărilor şi semnarea contractului de execuţie. La licitaţia pentru desemnarea constructorului (desfăşurată recent) au participat două firme.
Finalizarea proiectului, respectiv, a construcţiilor, va duce la crearea unui spaţiu destinat persoanelor adulte cu grave deficienţe neuropsihice şi neuromotorii transferaţi din CITO Bădăcin. Acest demers s-a impus deoarece centrul social din Bădăcin este singura unitate din sistemul de îngrijire care nu a fost restructurată. Unitatea din Bădăcin nu oferă servicii diferenţiate în funcţie de nevoile bolnavilor şi este aglomerată, cei peste 120 de pacienţi sunt cazaţi câte trei sau patru în cameră. În plus, CITO Bădăcin are probleme şi cu utilităţile, apa fiind asigurată din fântâni proprii care nu dispun de o cantitate suficientă, iar canalizarea se face prin fose septice.
Noul centru din Nuşfalău, care se construieşte în vecinătatea gării din localitate va avea capacitatea de 50 de locuri. Aici vor fi organizate, compartimentate şi dotate spaţii necesare serviciilor acordate asistaţilor, care se vor ridica la standardele de calitate din domeniul protecţiei persoanelor adulte. Pacienţii din Bădăcin care vor fi transferaţi la Nuşfalău vor avea la dispoziţie aici 25 de dormitoare, din care 4 vor avea câte două paturi accesibilizate pentru persoanele imobilizate în totalitate, un club, sală de recuperare, sală de tratamente medicale, cabinet de kinetoterapie, bucătărie, spălătorie, uscătorie, depozite, vestiare, spaţii tehnice, izolator. În schimb, pentru persoanele care rămân în Bădăcin vor fi înfiinţate locuinţe protejate pentru ca acestea să dobândească abilităţi de viaţă. În final, adulţii de la Bădăcin vor avea şanse de reintegrare profesională deoarece au la dispoziţie ateliere pentru terapie ocupaţională (de ţesătorie, împletituri şi tâmplărie), precum şi sere şi o anexă gospodărească cu 10 vaci. Menţionăm că proiectul lansat de DGASPC Sălaj (beneficiar al finanţării pentru construcţia „Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Nuşfalău”), a fost estimat la valoarea de 999.000 de euro, din care 900.000 de euro vor fi alocaţi de Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare (finanţare prin împrumut acordată Satului Român în cadrul unui program de incluziune socială) şi 99.000 de euro reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean Sălaj la proiect.

Leave a Comment