Tupeul municipalităţii îi îmbolnăveşte pe copii în şcoli şi grădiniţe

În timp ce aproape 14.000 de elevi zgribulesc în sălile de clasă, reprezentanţii municipalităţii manifestă o grijă ieşită din comun vizavi de modul în care se cheltuie banul public. Aşa se face că deşi sunt la mâna firmei E-Star Budapesta, autorităţile se zgârcesc în a oferi copiilor condiţii optime pentru studiu.

În încercarea de a găsi o cale care să permită furnizarea agentului termic în unităţile de învăţâmânt din municipiu, Primăria Zalău au făcut o ofertă societăţii E-Star Budapesta în vederea închirierii tronsonului de 10 kilometri din reţeaua de distribuţie a energiei termice. Pentru autorităţi, sănătatea celor aproape 14.000 de copii din şcolile şi grădiniţele Zalăului pare să valoreze doar 500 de lei lunar, în condiţiile în care doar atât s-au îndurat să plătească de la bugetul local pentru a putea folosi conducta aflată în proprietatea firmei ungare.
Veştile proaste se ţin, însă, lanţ. La câteva zile după ce instanţa a respins cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de către Primăria Zalău pentru a putea furniza agentul termic în unităţile de învăţâmânt, zilele trecute, reprezentanţii E-Star Budapesta au spuns „NU” ofertei privind închirierea unui tronson din reţeaua de termoficare.

Căpîlnaşiu şi Nistorescu merg la Budapesta, la negocieri
„Din nefericire, deocamdată nu putem asigura căldura pentru unităţile de învăţământ. Suntem într-un nou impas, deoarece E-Star a respins oferta făcută de Primărie pentru închirierea reţelei de distribuţie. Probabil a contat foarte mult preţul avansat de Primărie, de 500 de lei lunar. Evident, nici oferta făcută de cei de la E-Star nu poate fi acceptată de municipalitate şi este probabil o reacţie la oferta făcută de municipalitate”, a declarat viceprimarul Daniela Coţa.
Aceasta este de părere că problema poate fi rezolvată în urma unei negocieri, „printr-o discuţie directă în care părţile să trateze totul cu foarte multă seriozitate”.
Deşi situaţia este mai mult decât delicată, Radu Nistorescu, administratorul public al Zalăului, s-a arătat optimist. Ba mai mult, el a dat asigurări că cel târziu de luni, dacă nu chiar din această vineri, se va da drumul la încălzire în sălile de clasă. „Joi, voi merge, cel mai probabil însoţit de primarul Radu Căpîlnaşiu, la Budapesta, pentru a negocia cu reprezentanţii E-Star vizavi de taxa de închiriere. Suntem deschişi la negocieri şi vom oferi atât cât este nevoie ca să putem cădea la o înţelegere şi să putem da drumul la căldură cât mai repede”, a menţionat Nistorescu.
În ceea ce priveşte oferta modestă făcută de Primăria Zalău, administratorul public susţine că habar nu are cine a propus această sumă, întrucât se afla în concediu. „Nu am cunoştinţe despre suma propusă de partea română. În schimb, oferta celor de la E-Star, de 1,4 milioane de lei pe o perioada de cinci ani, cu plata în avans, este mult prea mare”, a mai spus oficialul Primăriei.

Afacere nereuşită
Telenovela încălzirii a început în 2010, când serviciul de distribuţie al agentului termic din Zalău a fost concesionat, prin licitaţie, firmei E-Star Distriterm, ai cărei acţionari erau municipalitatea (49 la sută) şi compania E-Star din Ungaria (51 la sută). La semnarea contractului de concesionare, firma maghiară s-a angajat să investească 15 milioane de euro în modernizarea reţelei de distribuţie. Întrucât operatorul nu a realizat investiţiile aşa cum s-a angajat în contract, „din vina exclusivă a E-Star”, după cum susţine Căpîlnaşiu, autorităţile locale i-au calculat penalităţi de 2 la sută din valoarea sumei ce trebuia investite.
În vara anului trecut, E-Star a făcut o notificare cu privire la încetarea contractului de delegare a serviciului, prin renunţare, pe motiv că se confruntă cu dificultăţi economice, că nu au un contract de furnizare a energiei termice cu UE şi că nu au reuşit să crească numărul de clienţi.
În ceea ce priveşte porţiunea din reţea ce reprezintă„măr al discordiei”, aceasta s-a aflat în proprietatea Consiliului Local până în 2010, când a vândut-o părţii maghiare, în cadrul unui parteneriat prin care a luat fiinţă RFV Distriterm (rebotezată, ulterior, E-Star Distriterm). În urma acestei tranzacţii, la bugetul local au intrat 1,7 milioane de lei.
Neînţelegerile dintre municipalitate şi E-Star din Ungaria au făcut ca, în sezonul rece trecut, startul furnizării agentului termic s-a dat cu întârziere. În aceste condiţii, în unităţile de învăţâmânt din Zalău, caloriferele s-au încălzit abia spre finele lunii octombrie, deşi temperaturile nocturne au fost sub pragul de 10 grade impus printr-o hotărâre a Consiliului Local.

Alte articole

11 Thoughts to “Tupeul municipalităţii îi îmbolnăveşte pe copii în şcoli şi grădiniţe”

 1. bm

  Articolul , sub aspectul informatiilor financiare, e haotic.Daca inteleg bine.Vinzi o conducta ruginta si locasul cu 1, 7milioane. Cumparatorul inlocuieste conducta , o face functionala.Isi cheltuie toti banii.Tu vrei sa o inchiriezi, dar oferi o batjocura, fiindca mintea ti-e in concediu.Cersesti prin ordonanta, nu ti sa da.Unii striga:UNGURII.Atata stiu.In prag de iarna te duci la unguri.Le spui ca in scoli ingheata si copii maghiari Nu au dreptate fratii din Franta? Nu stiu daca 1, 4 mlioane e mult sau putin, dar atitudinea municipialitatii fata de copii, romani, unguri, tigani ,indeamna la o atitudine mai ferma din partea parintilor

 2. Anonim

  Cota asta parca face parte din conducerea primariei, din consiliul local si din comisia de negociere cu ungurii. Cu toate aceste functii ea nu are nici o raspundere pentru situatia pe care face declaratii? Ca, inafara de faptul ca-si acuza colegii, altceva nu reiese din declaratia ei! Probabil e o noua intentie de a se produce in spatial public, pentru ca in ultima vreme, cum n-are de lucru, nici n-are ce declaratii sa faca… Sedere linistita, dar nu la caldura, ci mai la frig, sa se conserve.

 3. Bukefalos

  Tupeu de nistorescu!Cica se va duce la negocieri”insotit” de primar.Asa e la liberali?Seful insoteste subalternul?Sau ,de fapt Primaria este o anexa a lui nistorescu?

 4. Anonim

  Atata timp cat parintii lor au votat Capilnasiu, MERITA!

 5. Anonim

  Da tu ma ciumegule , tu cu cine ai votat ? Marsh ma

 6. ADRIANA

  Dar sunt sigura ca ei cacanarii de la primarie Cota, Capilnasiu etc. nu stau in frig ca si copii nostri la camin. Oare negocierile astea nu ar fi trebuit facute mai repede ??? Inainte de venirea frigului?! A… da! I-a luat prin surprindere!!!! RUSINE!!

 7. Valer

  Ce sens mai are ? Oricum avem de suferit !

 8. Incompetenti si aroganti!

  Astia ne sunt conducatorii locali…Buni la taiat de panglici si alte inaugurari festive…
  Astia-s ca popii ortodocsi…nu se bate un cui fara sa fie si ei prezenti, la pachet cu un discurs de lemn

 9. cotoaia e doar spoiala

  la ce sa te astepti bun de la ea cu pregatirea pe care o are?…Comunicare la Vasalica Goldis si aia facuta spre 40 de ani…

 10. rusine alesilor locali!

  Asa va achitati de mandatul pe care l-ati primit omorandu-ne copiii in scoili!
  Ce-ati facut in vara cand trebuia sa rezolvati neintelegerile cu firma din Ungaria?!
  Romanul (doar ala destept), vara isi faca sanie si iarna car…

 11. vorba proverbului

  In coada mopului fiecarei femei de serviciu sta bastonul de viceprimar

Leave a Comment