Trist, dar adevărat! Sute de minori din Sălaj îşi aşteaptă acasă părinţii plecaţi la muncă peste hotare

Aproximativ 740 de minori din întreg judeţul Sălaj, cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani, au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Cifra minorilor sălăjeni lăsaţi în grija bunicilor sau a altor rude nu este una oficială, pentru că prea prea puţini părinţi necăjiţi, din cauza lipsurilor, au uitat să notifice instituţiile statului despre plecarea lor.

Puţini din sălăjenii plecaţi la muncă în străinătate care şi-au lăsat copiii în grija altor persoane ştiu despre faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, cu privire la protecţia şi promovarea drepturilor copilului, au obligaţia de a notifica plecarea. Potrivit unor informaţii furnizate de biroul de presă al Primăriei Municipiului Zalău, părinţii care intenţionează să plece la muncă în străinătate şi care au în îngrijire copii minori pe care îi lasă sub „tutela” rudelor sau a celuilalt părinte au obligaţia de a notifica Direcţia de Asistenţă Socială şi Comunitară (DASC), sau serviciul public de asistenţă socială din localitatea de domiciliu, cu minim 40 de zile înainte de plecare. În caz contrar riscă o amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. Notificarea vine în sprijinul minorilor „lăsaţi la vatră”, dar şi a persoanelor care se îngrijesc de aceştia, pentru că instituţiile statului, acordă sprijin direct copiilor cu părinţi plecaţi, dar şi famiilor în grija cărora au rămas minorii.

Notificarea – cu 40 de zile înainte de plecare

Conform Legii 257-2013 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, părinţii care pleacă la muncă în străinătate şi îşi lasă copiii minori acasă, sunt obligaţi să desemneze o persoană majoră din familie, care să se ocupe de întreţinerea acestora pe toată perioada absenţei lor. Mai exact, părintele care exercită singur autoritatea părintească, care urmează să plece în străinătate pentru a munci, are obligaţia de a notifica acest lucru serviciului public de asistenţă socială de la domiciliu. Notificarea trebuie depusă cu minim 40 de zile înainte de a părăsi ţara, iar în comunicarea scrisă înaintată biroului de asistenţă socială din localitatea de domiciliu, părinţii sunt obligaţi să specifice în grija cui îşi vor lăsa copilul. Astfel, aceştia vor trebui să desemneze o persoană din familie, rude până la gradul IV inclusiv, mătuşi, unchi, veri, bunici. Cei desemnaţi să se ocupe de îngrijirea minorilor trebuie să aibă vârsta de minim 18 ani şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil. Conform legii, instanţa va dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti către persoana desemnată de părinţi, dar nu mai mult de un an. La rândul său, „părintele delegat” va trebui să-şi exprime acordul personal, în faţa instanţei, printr-o cerere care va fi soluţionată în termen de trei zile de la depunerea acesteia, iar instanţa se va pronunţa printr-o hotărâre care va cuprinde drepturile şi îndatoririle care se deleagă şi perioada pentru care are loc delegarea. Odată ce instanţa a hotărât delegarea drepturilor părinteşti, persoana desemnată de creşterea şi îngrijirea copilului trebuie să urmeze, obligatoriu, un program de consiliere pentru a preveni situaţii de conflict, neadaptare sau neglijenţă în relaţia cu minorul.

Parteneriat cu instituţiile de învăţământ pentru idenficarea cazurilor

Datele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) indică faptul că pe parcursul anului 2014 în evidenţa instituţiei figurează un număr de aproximativ 740 de minori, cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani, care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în afara graniţelor ţării. Cifra nu este reală, în realitate numărul minorilor din judeţ cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate fiind mult mai mare.
Pentru a veni în sprijinul identificării a cât mai multor astfel de cazuri DASC Zalău va demara un parteneriat cu instituţiile de învăţământ din întreg judeţul. Anul acesta, şapte părinţi au conştientizat prevederile legii privind protecţia drepturilor copilului şi au depus notificări la DASC Zalău.

5 Thoughts to “Trist, dar adevărat! Sute de minori din Sălaj îşi aşteaptă acasă părinţii plecaţi la muncă peste hotare”

 1. Anonim

  nici nu va imaginati ce trauma sufera copii cu parintii plecati,si ce eforturi fac parintii sa-i lase si sa plece pentru a le putea oferi ceva decent copiilor lor ca in tara la cat se fura nu se mai poate trai ca si om cinstit.
  pacat .cineva e responsabil pt soarta romanilor ,si-si bat joc ,isi vad doar interesele lor si a grupului lor de mafioti

 2. stelian

  Sunteti perseverenti?aveti putin timp liber si vreti sa invatati lucruri noi,nu ezitati sa ne cautati.Lucrati ca operatori online,3 ore pe zi cu un venit ce poate ajunge lae 300 dolari lunar.viata dv. se schimba daca transmiteti un mesaj ‘’info’’ la adresa mail: ofertelocoridemunca@gmail.com

 3. Anonim

  Nu stiu sa notifice dar stiu sa aleaga sasul!Ii asteptam acasa macar pana noul president le ia in grija odraslele,ca locuri de munca précis nu le asigura!

 4. Venit suplimentariu!

  Cele mai sigure oferte de lucru!Oferta extrem de serioasa!Asiguram din start contract legal!Deja s-au facut primele plati!Multi oameni s-au convins,e randul dumneavoastra acum!NU este MLM!NU este joc piramidal!Castigurile sunt garantate!Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar,cu o munca usoara de 3 ore pe zi!Pentru a va oferi Detali trimiteti textul”info”la adresa de email: seby19_95@yahoo.com

Leave a Comment