Mii de carduri au fost returnate Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate

 

Peste 4.000 de carduri de sănătate au fost returnate Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj, întrucât destinatarii fie nu au fost găsiţi acasă de către poştaşi, fie şi-au domiciliu. Sălăjenii în cauză se pot prezenta la sediul instituţiei pentru a-şi ridica documentul. „Ne-au fost returnate circa 4.353 de carduri de sănătate, după ce persoanele asigurate nu au fost găsite la domiciliu şi nici nu s-au prezentat la oficiul poştal. Oficial, procesul de distribuire în teritoriu s-a încheiat, iar printre motivele care au dus la returnarea documentelor s-au numărat: asiguratul nu a fost găsit la domiciliu, este plecat în străinătate sau şi-a schimbat domiciliul. Până în prezent, la sediul CJAS Sălaj s-au prezentat 23 de asiguraţi pentru a-şi ridica documentul. Cardul se înmânează posesorului pe bază de buletin. Deocamdată nu s-a stabilit un termen până care pot fi ridicate documentele, însă odată ce sistemul va deveni funcţional, acest lucru se va reglementa printr-un ordin de ministru”, a explicat Marius Tăutu, preşedintele CJAS Sălaj.

În Sălaj, primele testări vor avea loc în decembrie
Poştaşii au avut de distribuit, la nivelul judeţului, peste 156.000 de astfel de documente. Începând din 2015, utilizarea cardului este obligatorie, el făcând dovada că deţinătorul este asigurat. Conform spuselor preşedintelui CJAS Sălaj, în judeţ, testarea cardului naţional va demara la începutul lunii viitoare. „Mulţi din medicii din judeţ şi-au achiziţionat deja cititoare de carduri. De asemenea, şi spitalele s-au interesat despre achiziţa cititoarele. Nu a fost stabilit încă un termen până la care furnizorii de servicii medicale să-şi cumpere aparatele, în schimb toţi au fost înştiinţaţi despre obligaţia de a-şi achiziţiona cititoarele. Probabil, la nivel naţional, testarea sistemului se va face în luna ianuarie. La nivel local, însă, am decis să facem o testare a cardului naţional de sănătate începând cu luna decembrie”, a precizat Marius Tăutu.
Cardul naţional de sănătate reprezintă codul de acces pentru toate sistemele informatice folosite la nivelul Casei Naţionale, iar în teritoriu al caselor judeţene. Conţine date minime legate de asigurat, respectiv nume, prenume, codul de identificare a cardului, codul de identificare a asiguratului şi termenul de valabilitate al documentului, care este de cinci ani. În acelaşi timp, cardul reprezintă confirmarea prestării serviciilor medicale în sistemul de asigurări de sănătate. Este distinct faţă de cardul european, acesta va fi folosit doar pe teritoriul ţării. “Este util pentru dovedirea calităţii de asigurat şi înlocuieşte adeverinţa de asigurat şi celelalte documente, care, în absenţa adeverinţei puteau fi folosite de către persoana care avea nevoie de servicii medicale. Prin acest mijloc se înlătură unele deficienţe care atestă sau nu calitatea de asigurat a persoanei respective atunci când apelează la un serviciu medical”, a menţionat preşedintele CJAS Sălaj. Totodată, modul de tipărire, de imprimare şi de distribuire a cardurilor va fi unul permanent. “Pentru o persoană care împlineşte vârsta de 18 ani, Casa Naţională trimite, cu o lună înainte, Imprimeriei Naţionale datele de identificare pentru tipărirea cardului, document care va ajunge la destinatar tot prin intermediul serviciilor poştale. Deci, este un proces continuu pentru emiterea şi intrarea în posesia cardului”, a exemplificat reprezentantul Casei Judeţene.

2 Thoughts to “Mii de carduri au fost returnate Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate”

  1. Anonim

    daca se inmanau cardurile pe baza de buletin atunci nu il gaseam in usa….

  2. Anonim

    fiindca nu eram acasa postasul mi-a lasat cardul la o vecina, iar acea vecina mi-a lasat cardul in usa. nici macar nu locuiesc acolo inca, noroc ca a trecut sotul pe-acolo si l-a gasit ca il putea lua oricine. nici macar nu o cunosc pe vecina respectiva. procedura corecta ar fi trebuit sa fie alta. daca nu ma gasea acasa de 2 ori la rand trebuia sa-mi lase un aviz sa merg sa-l ridic personal de la posta… asa se lucreaza in Romania din pacate

Leave a Comment