Trichineloză depistată la un mistreţ vânat la Plopiş

Trichineloză depistată la un mistreţ vânat la Plopiş

Inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj au identificat, ieri, un caz de trichineloză la un mistreţ împuşcat pe fondul de vânătoare Panic.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, Mircea Martin, a declarat că diagnosticul a fost confirmat în urma probelor de carne recoltate de la mistreţul vânăt săptămâna trecută şi supuse testelor de specialitate în cadrul laboratorului DSVSA. „Astăzi (joi, n.r.) a fost confirmat un caz de infestare cu parazitul Trichinella Spiralis la un mistreţ vânat pe fondul de vânătoare Plopiş de către vânători autorizaţi ai Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Sălaj. Aceştia au adus probe de carne la laborator, iar rezultatele au arătat că animalul era bolnav de trichineloză”, a declarat Mircea Martin.

Potrivit sursei citate, acesta este primul caz de trichineloză identificat în acest an în Sălaj. „Trichineloza este o boală parazitară gravă, care se poate transmite de la animale la om, fiind produsă de viermele parazit Trichinella spiralis. Este foarte important că am depistat parazitul în cazul mistreţului împuşcat la Plopiş, întrucât, fiind vorba de un vânat, carnea ar fi trebuit consumată în comun de vânători şi de familiile acestora, existând astfel un risc major de îmbolnăvire a populaţiei”, a adăugat Mircea Martin.

Întreaga cantitate de carne din animalul infestat a fost confiscată de inspectorii sanitarveterinari în vederea distrugerii. Potrivit directorului DSVSA Sălaj, pentru a se preîntâmpina cazurile de îmbolnăvire la om, vânătorii au obligaţia de a prezenta probe de carne din exemplarele ucise în vederea efectuării examenului trichi-neloscopic.

Mistreţul a fost vânat în sezonul de vânătoare început în luna august a anului trecut şi încheiat în 15 februarie 2011. Fondul de vânătoare Plopiş este unul public, aflat în administrarea Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Sălaj.

Leave a Comment