Avalanşă de bronşite şi pneumonii în Sălaj

Avalanşă de bronşite şi pneumonii în Sălaj

Peste 2.000 de sălăjeni au avut de suferit, în perioada 7 – 13 februarie, din cauza infecţiilor acute ale căilor respiratorii, cele mai multe îmbolnăviri fiind înregistrate la minori, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Mihai Cheşeli. „În săptămâna 7 – 13 februarie, s-au înregistrat 1.797 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, în creştere cu 20 la sută faţă de săptămâna anterioară, şi 215 de cazuri de pneumonii acute, reprezentând o scădere cu 11 la sută faţă de intervalul anterior”, a declarat Cheşeli.

Potrivit sursei citate, cei mai afectaţi au fost copiii, la grupa de varsta 0 – 14 ani înregistrându-se 1.126 de îmbolnăviri. Din cauza stării mai grave, medicii au decis internarea a 113 persoane diagnosticate cu acest tip de infecţiuni.

Cele cinci cazuri de gripă AH1N1 – toate la femei

Tot în intervalul antemenţionat, Institutul Cantacuzino a confirmat cinci cazuri de gripă cu tulpină AH1N1. „Este vorba de cinci femei cu vârste cuprinse între 15 şi 56 ani, trei provenind din mediul rural. Cele cinci persoane au fost puse sub tratament, fiind izolate în secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. În prezent, doar două din paciente se mai află internate, celelalte trei fiind externate”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Aceste cinci cazuri s-au adăugat la alte trei îmbolnăviri cu virusul AH1N1 şi una cu virus gripal de tip B depistate săptămânile trecute în judeţ. Reamintim că, în 2011, un bărbat în vârstă de 36 de ani, diagnosticat cu gripă AH1N1, a decedat, tratamentul administrat de medici nereuşind să îl salveze. Sălăjeanul provenea din mediul rural, era un cetăţean de etnie romă şi avea şi alte boli asociate, respectiv obezitate şi diabet, (recunoscute ca factori de risc pentru complicaţii în caz de gripă AH1N1).

De la începutul campaniei de vaccinare, în Sălaj, au fost imunizate gratuit împotriva gripei sezoniere 14.333 de persoane din grupele considerate la risc, judeţul mai având disponibile 4.817 de doze.

Leave a Comment